Amenajare curte mare: cum organizezi eficient spațiul?

746
Amenajare curte mare: cum organizezi eficient spațiul?

Dacă ești privilegiat să ai o curte mare, acest lucru înseamnă ai la dispoziție o zonă perfectă pentru relaxare. Totuși, un spațiu amplu implică și o amenajare pe măsură, așa că discutăm în cele ce urmează despre amenajarea unei curți mari. 

Amenajează aleile cu piatră naturală

Aleile sunt deosebit de importante pentru o curte mare, deoarece ele asigură accesul. Poți realiza o alee cu piatra cubica, care să constituie și calea principală de acces, iar pentru aleile care conduc spre zonele de agrement sau spre grădină poți opta placarea cu ardezie sau cu alte tipuri de piatră naturală.

Amenajare curte mare: cum organizezi eficient spațiul?

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/travertin-classic-cross-cut-periat-si-daltuit-30-5-x-15-2-x-3cm

Piatra naturală este cea mai potrivită alegere pentru a placa aleile deoarece ea rezistă în timp chiar și în condiții foarte vitrege și intemperii și face față ciclurilor de îngheț- dezgheț. De asemenea, se comportă foarte bine și în cazul curățării. 

Instalează garduri de delimitare

Un spațiu amplu îți va permite să nu îți mai amenajezi curtea folosind doar garduri din plasa bordurată. Poți așadar să utilizezi elemente de gard viu pe care să îl tunzi la dimensiunea dorită, astfel încât aspectul curții tale să fie cu adevărat fabulos.

Poți să folosești și gărdulețe din lemn, colorate, pentru a evidenția anumite zone, mai ales dacă, spre exemplu, te gândești să construiești o grădină de legume sau un spațiu de joacă pentru copii. 

Folosește elemente decorative DIY

O grădină deosebită se va remarca prin unicitate, iar pentru a-i asigura grădinii tale un aspect special poți să realizezi ghivece sau suporturi deosebite. O idee inedită este să folosești anvelopele mașinilor pentru a crea ghivece, iar în acest sens poți folosi vopsea, grund și multă creativitate.

O altă idee grozavă este să creezi un panou cu ghivece suspendate, panou pe care îl poți realiza din placaj OSB. Tot ce ai de făcut este ca un panou vopsit să montezi câtva șuruburi de care să agăți ghivecele, pentru ca mai apoi să te bucuri de o adevărată grădină suspendată. 

Construiește un iaz

Grădinile mari îți oferă oportunitatea de a crea foarte multe decoruri, iar iazul este unul dintre acestea. Pentru a realiza un iaz va fi nevoie să faci săpăturile, să amenajezi groapa și să cureți terenul. După aceea va fi necesar să montezi folia de protecție, să adaugi apa și peștii, dacă vrei un iaz populat, iar de acolo te poți bucura de o priveliște de vis. 

Atenție însă, pentru iaz va fi nevoie să sacrifici o suprafață destul de mare a grădinii, așa că trebuie să te gândești foarte bine la zona în care vei dori să îl amplasezi. Acesta va avea nevoie de lumină, dar și de căldură, așa că alege o zonă care să întrunească toate condițiile necesare. 

Instalează o piscină

Piscinele pot fi instalate sau construite, dacă vorbim despre piscinele îngropate. Pe lângă piscină poți amenaja o terasă pe care să o plachezi cu travertin și unde să montezi mobilier de grădină. În imediata apropiere a piscinei poți instala și un grătar de grădină, care să fie punctul de atracție al curții tale. 

Creează o zonă cu gazon

Gazonul este o soluție estetică deosebită, iar atunci când ai o curte mare este recomandat ca acesta să nu lipsească. Îl poți planta prin semințe sau poți cumpăra fâșii de gazon pe care să le înrădăcinezi în grădina ta. Gazonul va avea însă nevoie de umbră, așa că ar fi de preferat să nu îl expui în bătaia soarelui.

De asemenea, acesta are nevoie de operațiuni de întreținere, pe care nu trebuie să le ignori dacă vrei să te bucuri de o curte amenajată într-un mod cât mai estetic. 

O curte mare înseamnă posibilități nelimitate de amenajare, începând de la piscine sau grătare și terminând cu iazuri sau spații recreative. Alege și tu soluția potrivită pentru tine și fă din grădina ta o adevărată oază de relaxare.

ForcePlast covoare cauciuc benzi transportoare