Alegerea cărților pentru copii în funcție de vârstă

422
Alegerea cărților pentru copii în funcție de vârstă

Alegerea cărților adecvate vârstei copilului este importantă atât pentru dezvoltarea lui armonioasă, cât și pentru cultivarea curiozității și plăcerii de a citi. Iată care sunt subiectele potrivite pentru fiecare etapă din copilărie și selectează cu atenție volumele dedicate celor mici.

Cum alegi cărțile în funcție de vârsta copilului

Unul dintre principalele criterii de selecție a cărților pentru copii este vârsta, însă nu neglija preferințele și nevoile lui. Opțiunile sunt multiple, de la cele cu rol educativ sau enciclopedii, la basme, volume cu poezii sau beletristică. Mai mult, achiziționează benzi desenate pentru copii, deoarece reprezintă o alegere populară printre părinți și sunt pe placul celor mici. 

  • Copii între 0-2 ani

Pentru bebeluși sunt potrivite cărțile cu fotografii mari, care au contraste puternice și culori vii. Paginile trebuie să fie rezistente, din carton gros sau din plastic. În plus, sunt recomandate cele din material textil, pentru că le permit celor mici să aibă o experiență tactilă. 

Fotografiile acestor cărți trebuie să fie cât mai simple și pot înfățișa obiecte și forme cunoscute: oameni, articole de îmbrăcăminte, animale, fructe și legume, flori și copaci ș.a. Mai mult, acestea pot fi interactive, cu butoane care se aprind sau emit sunete, astfel încât să atragă și să mențină cât mai mult timp atenția bebelușilor.  

  • Copii între 3-5 ani

Copiii cu această vârstă încep să îndrăgească poveștile inspirate din lumea reală. Cărțile potrivite pentru aceștia trebuie să aibă ilustrații atractive și texte scurte, cu scris mare. Acțiunea trebuie să ducă rapid către un final fericit.

Subiectele preferate de preșcolari sunt cele despre copii cu vârsta apropiată de a lor, despre animale, despre lucruri care îi înconjoară și situații pe care le recunosc din viața reală. 

  • Copii între 6-11 ani

Cărțile adecvate acestei categorii de vârstă conțin texte simple, clare, pe care copiii să le poată citi și înțelege singuri. Aceștia pot face corelații între scris și imagini, care pot avea un rol explicativ pentru cuvintele sau situațiile mai puțin cunoscute. 

De asemenea, odată cu creșterea lor, copiii sunt din ce în ce mai atrași de lumea basmului și a poveștilor cu tâlc. Textele încep să fie împărțite pe capitole, iar acțiunea și personajele sunt mai complexe.

  • Copii între 12-14+ ani

Cărțile preferate de aceștia tratează subiecte specifice vârstei, cu personaje inspirate din viața lor. Alte categorii de lectură potrivită pentru ei sunt volumele despre mitologie, beletristica SF, benzile desenate și biografiile. 

În plus, pe rafturile bibliotecii lor trebuie să își facă loc din ce în ce mai multe cărți cu informații de cultură generală sau introductive în anumite ramuri ale științei, ale istoriei sau ale tehnologiei. 

Achiziționează cărțile pentru copilul tău împreună cu el, ține cont de preferințele acestuia și ghidează-l spre volumele potrivite vârstei lui. Alegeți-le pe cele recomandate și consacrate sau descoperiți autori și titluri noi, cu teme și personaje captivante sau cu informații factuale ușor de parcurs și de înțeles.

ForcePlast covoare cauciuc benzi transportoare