Cum să alegi ochelarii de soare potriviți pentru copii

164
Cum să alegi ochelarii de soare potriviți pentru copii

Alegerea ochelarilor de soare potriviți pentru copii nu este doar o chestiune de stil, ci și de protecție și confort. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, expunerea la soare fără o protecție adecvată, chiar și pe termen scurt, poate provoca arsuri solare la nivelul globului ocular, iar pe termen lung crește riscul dezvoltării unor afecțiuni oculare precum cataracta, degenerescența maculară sau chiar cancerul ocular. Toate acestea pot fi însă prevenite prin purtarea ochelarilor de soare, iar mai jos vei descoperi câteva sfaturi care te vor ajuta să-i alegi pe cei mai buni.

Caută-i pe cei care oferă cea mai mare protecție

Protecția UV este cel mai important criteriu după care trebuie să te ghidezi când alegi ochelari de soare. Pentru a proteja ochii copiilor de radiațiile ultraviolete nocive, este important să cauți ochelari de soare cu filtru de protecție UV 100%. Acest tip de filtru oferă o protecție completă împotriva radiațiilor UVA și UVB, care pot cauza leziuni oculare și probleme de vedere pe termen lung. Pe eticheta lor ar trebui să apară procentajul 100% sau simbolul UV400. Nu știi unde îi poți găsi? Poți comanda ochelari de soare pentru copii de pe Lensa.ro.

Alege ochelari de soare cu lentile mari

Un alt detaliu de care trebuie să ții cont este dimensiunea lentilelor. Cu cât mai mari sunt, cu atât mai bine. Lentilele supradimensionate nu doar că asigură o protecție mai bună a ochilor din toate unghiurile, ci apără și pielea delicată din jurul ochilor de efectele nocive ale razelor UV. Atenție! Spre deosebire de dimensiunea lentilelor, culoarea acestora nu contează atât de mult. Academia Americană de Oftalmologie spune că lentilele mai închise la culoare nu asigură neapărat o protecție mai bună. Mult mai important este filtrul de protecție UV, despre care am vorbit mai sus.

Atenție la materialele folosite pentru fabricarea lor

În alegerea ochelarilor de soare pentru copii, siguranța trebuie să fie prioritatea principală. Este important să alegi materiale care sunt rezistente la impact și durabile, pentru a reduce riscul de rănire în cazul unei căderi sau al unui accident. Policarbonatul, de exemplu, este folosit adesea pentru fabricarea lentilelor ochelarilor de soare pentru copii tocmai pentru că este un material ușor și durabil, cu o rezistență foarte bună la impact. Pentru rame, poți opta pentru plastic sau metal.

Asigură-te că i se potrivesc din punct de vedere al dimensiunilor

Este important să alegi chelari care i se potrivesc perfect: nu sunt prea mari și nici prea mici. În acest fel, eviți să-i alunece constant de pe față sau să fie inconfortabili pentru cel mic. În ambele cazuri, nu îi vor proteja ochii atât de bine pe cât ar trebui să o facă.

Nu neglija preferințele copilului

Poate că nu este ușor să-i explici unui copil de ce este important să poarte ochelari de soare, dar îți va fi mai ușor să-l convingi să facă acest lucru dacă alegi unii care îi plac. Copiii mai mici ar putea prefera ochelari de soare cu personaje din desene animate sau cu imprimeuri distractive, în timp ce copiii mai mari ar putea alege mai degrabă rame mai simple,  cu detalii subtile ori în culoarea preferată. Încearcă deci să ții cont de preferințele copilului și să-l implici în procesul de alegere a ochelarilor de soare. Discutați împreună despre culori, stiluri și design și încercați diverse tipuri de rame până găsiți perechea perfectă.

Alegerea ochelarilor de soare potriviți pentru copii este esențială pentru a le asigura o protecție adecvată împotriva radiațiilor ultraviolete nocive. Ținând cont de factorul de protecție UV, de materialul ramei și al lentilelor și de toate celelalte criterii menționate mai sus, nu vei avea probleme în a găsi perechea perfectă pentru micuțul tău.