Cum funcționează ochelarii heliomați pentru conducerea mașinii?

131
Cum funcționează ochelarii heliomați pentru conducerea mașinii?

Conducerea mașinii poate fi o sarcină solicitantă pentru vedere, mai ales în lumină puternică sau la apusul soarelui. Pentru mai mult confort și protejarea ochilor în astfel de condiții, ochelarii heliomați reprezintă o soluție eficientă pentru șoferi. Află cum funcționează aceștia, ce beneficii oferă purtătorilor și ce tipuri de lentile sunt potrivite pentru conducătorii auto.

Ce sunt ochelarii heliomați și cum funcționează?

Ochelarii heliomați sau fotocromatici au lentile de vedere speciale, care se întunecă în momentul în care sunt expuse în mod direct la lumină naturală (UV). În acest fel, ochii sunt protejați de razele ultraviolete și de strălucirea puternică și deranjantă a soarelui. Când se înnorează, se întunecă, intri în casă ori într-o clădire, lentilele redevin transparente.

Geamurile mașinii resping radiațiile ultraviolete și lasă să treacă doar lumina din spectrul vizibil. Lentilele fotocromatice obișnuite nu se vor închide la culoare când ești în interiorul autovehiculelor. Din acest motiv, șoferii au nevoie de ochelari heliomați pentru condus, cu lentile speciale, care se întunecă atât la expunerea la razele UV, cât și la lumina albă.

Beneficiile ochelarilor heliomați

Cel mai important beneficiu al ochelarilor heliomați este protejarea ochilor împotriva radiațiilor UV. Mai mult, aceștia se adaptează la nivelul de lumină naturală din mediu și, prin urmare, asigură un grad ridicat de confort, reduce efortul vizual, previne oboseala oculară, îmbunătățesc vizibilitatea și oferă mai multă siguranță în timpul condusului.

De asemenea, costul ochelarilor fotocromatici este avantajos. Aceștia au un rol dublu: de corectare a viciilor de refracție și de protejare a ochilor împotriva razelor UV și a luminii puternice. Astfel, nu trebuie să îți faci o pereche cu lentile de vedere și una de soare cu dioptrii.

Rolul ochelarilor fotocromatici pentru condus

Ochelarii fotocromatici sunt o alegere excelentă pentru șoferii care doresc să aibă o vizibilitate optimă în timpul condusului. Culoarea lentilelor se adaptează rapid la condițiile fluctuante de lumină și ajută la eliminarea efectului de orbire cauzat de lumina puternică.

Totodată, fluctuațiile de lumină de pe parcursul zilei pot fi extrem de deranjante și de obositoare pentru șoferi. Purtarea ochelarilor heliomați poate preveni oboseala oculară și mări confortul vizual. Pentru efecte cât mai bune, alege un model cu timp de reacție scurt de întunecare a lentilelor și de revenire la normal.

Tipuri de lentile heliomate

Există mai multe tipuri de lentile heliomate (fotocromatice) disponibile pe piață, fiecare cu anumite caracteristici și beneficii specifice:

  • în funcție de culoarea lentilelor – majoritatea sunt gri sau maro, însă poți găsi opțiuni cu diferite nuanțe de albastru sau verde;
  • în funcție de gradul de întunecare a lentilelor – ține cont și de culoarea de tranziție, pentru zile înnorate;
  • în funcție de moleculele prezente pe suprafața lentilelor – cu reacție la razele UV sau care se întunecă atât în contact cu radiațiile ultraviolete, cât și cu lumina solară vizibilă.

Alege ochelari heliomați potriviți pentru conducerea mașinii și beneficiază de mai multă siguranță și de confort sporit în spatele volanului, indiferent de condițiile de lumină. O pereche perfectă pentru tine va face o diferență semnificativă și îți va oferi o experiență de condus mai plăcută.

ForcePlast covoare cauciuc benzi transportoare