Alimentarea cu energie electrică ne este utilă oricând, pentru că niciun proces al vieții noastre nu ar funcționa în prezent fără aceasta. Pentru a te asigura că locuința ta sau șantierul tău sunt alimentate cu energie electrică, generatoarele sunt soluțiile cele mai eficiente. Iată care sunt tipuri de generatoare pe care le poți alege pentru alimentarea cu energie electrică de care avem atâta nevoie.
Clasificarea generatoarelor în funcție de tipul pornirii
Generatoarele de curent sunt o soluție perfectă pentru a te bucura de energie electrică atunci când aceasta nu este disponibilă prin rețelele uzuale. Poți alege generatoare de curent la preț bun, care să îți garanteze funcționarea chiar și în cele mai dificile situații, însă pentru aceasta ar trebui să ai în vedere caracteristicile fiecărui produs în parte.
Astfel, după tipul pornirii putem delimita următoarele tipuri de generatoare:
- Generatoare de curent cu pornire manuală– în acest caz generatorul este dotat cu o sfoară care funcționează ca sistem de pornire, iar sfoara este trasă de către un operator uman. Aceste tipuri de generatoare sunt cele mai cunoscute în mediul casnic și mai puțin utilizate în mediul industrial.
- Generatoare de curent cu pornire electrică- în acest caz există un comutator sau un buton care determină pornirea întregului dispozitiv. Aceste tipuri de generatoare sunt folosite pe șantiere, tocmai pentru a ușura munca și pentru a eficientiza procesele de lucru.
- Generatoare de curent cu pornire automată. Aceste tipuri de generatoare sunt și cele mai utile, deoarece principiul de funcționare este deosebit de avantajos. Generatoarele automate de curent pornesc în mod automat atunci când este detectată întreruperea alimentării cu energie electrică de la sursele tradiționale.
Acest lucru este deosebit de util deoarece nu mai este nevoie de un operator uman care să acționeze un comutator sau o sfoară pentru pornirea generatorului, lucru care înseamnă un avantaj enorm în condițiile utilizării atât la nivel casnic cât și industrial.
Clasificarea generatoarelor în funcție de tipul combustibilului folosit
Chiar și în funcție de acest criteriu există delimitări ale produselor, iar astfel vei vedea că există:
- Generatoare de curent pe benzină
- Generatoare de curent diesel
- Generatoare pe instalații GPL
Clasificarea generatoarelor după tipul curentului produs
Pentru că am menționat anterior faptul că generatoarele pot fi folosite atât în segmentul casnic, cât și industrial, tipul curentului de ieșire devine așadar foarte important. Se vor distinge aici următoarele tipuri de generatoare de electricitate:
- Generatoare monofazate- care sunt folosite cu succes în gospodării, pentru spații de birouri, sau pentru mici șantiere, acolo unde nu sunt cerințe foarte mari în ceea ce privește alimentarea.
- Generatoare de curent trifazate, care sunt deosebite de cele monofazate tocmai prin prisma curentului de ieșire. Astfel, un generator trifaza va produce energie electrică de până la 400 V, în vreme ce generatoarele monofazate vor produce doar 230 V. Este important să știi de asemenea și felul în care este proiectată rețeaua electrică, tocmai pentru a ști spre care dintre variantele de generatoare te poți îndrepta.
Clasificarea generatoarelor în funcție de tipul protecției
Unele tipuri de generatoare sunt dotate cu sisteme de protecție menite să asigure funcționarea chiar și când condițiile sunt foarte dificile. Vom delimita, așadar, următoarele tipuri de generatoare:
- Generatoare de curent cu carcasa- acest tip de generator asigură în cea mai mare parte un grad minim de protecție dispozitivului, atât la intemperii, în cazul folosirii la exterior, cât și la șocuri mecanice.
- Generatoare de curent fără carcasă- deosebit de fiabile și de utile, aceste tipuri de generatoare nu prezintă protecții speciale, drept pentru care motorul poate fi ușor expus.
- Generatoare cu carcase speciale de protecție, din materiale de calitate, care să protejeze generatoarele de solicitări majore, cum ar fi cele care lucrează în mediul industrial.