Să te menții în formă din punct de vedere fizic reprezintă întotdeauna o provocare, în special dacă ești genul care nu are o viață activă și este dificil chiar și să te ridici de pe canapea. Cu toate acestea, revenirea la un stil de viață sănătos și achiziționarea unui abonament la sală ar trebui să reprezinte una dintre prioritățile tale.
Un duș rapid, un mic dejun bogat în proteine, echipamentul în geantă și poți să pleci la antrenament. Câteva exerciții de încălzire, 30 de minute de mers rapid pe banda de alergare, iar apoi te apuci să lucrezi câte o grupă de mușchi. Nu este nevoie de epuizare sau de eforturi deosebite, ci doar de voință și puțină determinare.
Orice antrenor cu experiență îți va spune că unul dintre cele mai importante secrete ale menținerii în formă și ale obținerii rapide de rezultate, este să găsești mereu noi stimuli de antrenament. Va trebui să ai antrenamente mai mici ca durată, dar mai intense. Corpul reacționează cel mai bine la schimbare, iar o trecere de la nivelul de începător în ale fitnessului la un nivel avansat este posibilă în maxim 10-12 săptămâni. Uneori este nevoie de un impuls suplimentar, cum ar fi un antrenor personal, o gustare rapidă cu batoane cu cereale și fructe pentru sportivi sau chiar un prieten apropiat cu care să te antrenezi și care să te susțină.
Pentru ca antrenamentul la sală să fie eficient, nu trebuie decât să respecți câteva sfaturi, astfel:
-
Mănâncă carbohidrați cu digerarea lentă înainte de antrenament
Cerealele integrale oferă un nivel mai scăzut de insulină și ard mai multe grăsimi în timpul zilei. Tot ele asigură mai multă rezistență în timpul exercițiilor fizice, față de carbohidrații cu digerare rapidă, cum sunt pâinea albă sau covrigii. Un consum de aproximativ 40 de grame de carbohidrați cu digerare lentă îți vor asigura un antrenament eficient și cu rezultate spectaculoase. Poți alege dintre: fulgi de ovăz, cartofi dulci, fructe, hrișcă sau pâine integrală.
-
Lucrează și cu greutăți
Antrenamentul cardio este foarte bun, dar nu îndeajuns. Metabolismul va scădea rapid, iar pierderea în greutate va fi mai dificilă. Un antrenament de rezistență, în schimb, ajută la dezvoltarea mușchilor și creșterea ratei metabolice.
-
Găsește-ți motivația
De multe ori îți va fi greu să pleci la sală și să te apuci de antrenament. Cea mai bună metodă pentru a depăși aceste momente de slăbiciune, este să găsești răspunsul la întrebarea: ”Ce îmi doresc de fapt?”. Ori de câte ori vei dori să renunți, te vei gândi la rezultatul pe care ți-l dorești și nu la comoditatea de moment.
-
Antrenează-te cu un prieten
Lucrul în echipă este o idee foarte bună în general. Și când vine vorba despre antrenamentul la sală, se poate să obții rezultate mai bune, iar motivația să fie mai puternică, dacă ai pe cineva cu care să te susții reciproc. Veți deveni mai responsabili unul față de celălalt și vă veți motiva reciproc. În plus, petrecerea timpului împreună va întări relația voastră de prietenie.
-
Fii realist cu privire la obiectivele finale
Indiferent ce îți dorești de la antrenamentul la sală, trebuie să te menții între niște parametrii realiști. Trebuie să știi că, de cele mai multe ori, doar exercițiile nu sunt suficiente, este important să faci puțină ordine și în alimentația ta. Caloriile pierdute la sală sunt în general supraestimate, iar asta duce la un comportament auto-sabotor. După un antrenament în care ai depus 100% efort, ești tentat să crezi că poți mânca orice, dar asta poate distruge toate rezultatele obținute.
Urmează aceste recomandări, iar rezultatele pe care ți le dorești nu vor întârzia să apară.