Atunci când construieşti sau renovezi o locuinţă, unul dintre elementele de bază este instalația electrică. Motivul este simplu: dincolo de întrerupătoarele şi prizele montate la vedere se află o mulţime de fire încastrate în ziduri. Stabileşte de la bun început locurile în care ai nevoie de ele pentru a te bucura de o casă utilă şi funcţională. Iată câteva sfaturi cu privire la locul de montare a prizelor în funcţie de specificul fiecărei camere!
Camera de zi
Livingul este cel mai important loc al casei, spaţiul în care te reuneşti frecvent cu familia şi îţi întâmpini oaspeţii.
Primul aspect de care trebuie să ţii cont este peretele televizorului. În camera de zi, televizorul este de multe ori element protagonist. Atât din punct de vedere estetic, cât şi al eficienţei, cel mai bine este ca firele să nu se afle la vedere. Alege, aşadar, să instalezi o priză dublă sau triplă pentru alimentarea cu energie electrică a televizorului, a playerului video sau media sau a consolei de jocuri. Pentru televiziunea prin cablu, alege o priză care are mufa încastrată, astfel încât singurul traseu al cablului TV exterior să fie între antenă şi perete. La fel de utile sunt şi ieșirile USB, care permit conectarea gadgeturilor fără a ocupa o priză clasică.
În partea superioară a peretelui pe care se montează aparatul de aer condiţionat este nevoie de o priză care îl alimentează.
Dacă spaţiul generos permite instalarea unei mese în mijlocul camerei, o priză încastrată în podea în această zonă te va scuti de utilizarea unui prelungitor până la cel mai apropiat perete.
În cazul în care în colţul camerei de zi amenajezi biroul de acasă, asigură-te că vei avea acces la alimentarea cu energie a tuturor dispozitivelor electrice pe care le foloseşti pentru a-ţi desfăşura activitatea.
Bucătărie
Bucătăria este camera cu cea mai mare creştere a consumatorilor electrici din ultima perioadă. Dacă generaţii întregi foloseau doar o priză dublă pentru alimentarea continuă a frigiderului şi pentru diverse echipamente ocazionale (cuptor cu microunde, râşniţă, filtru de cafea, mixer etc.), în prezent numărul de prize trebuie să fie net superior.
Pe peretele cu mobilierul trebuie să asiguri conectarea la priză a electrocasnicelor mari: frigider, aragaz, cuptor, plită.
Prizele încastrabile în blatul de bucătărie sunt o alegere excelentă, deoarece îţi oferă o sursă de energie la îndemână atunci când găteşti.
Dormitor
Pentru dormitoare rămâne valabilă regula montării de prize pentru fiecare latură a patului. Acestea vor fi folosite pentru lampa de veghe sau de citit, pentru difuzorul de aromaterapie, încărcătoarele de telefon sau alte dispozitive.
De asemenea, la intrarea în cameră este utilă instalarea unei prize pentru aspirator.
Baie
Prizele de baie sunt elemente sigure în acest mediu umed. Pentru îngrijirea personală se folosesc o mulţime de dispozitive electrice, de la încărcătoare pentru periuţe electrice sau maşini de ras până la ondulatoare, plăci, aparate de epilat sau uscătoare de păr. Locul de instalare a prizelor este pe peretele cu chiuveta sau chiar încastrate în blat.
Alte spaţii
Terasa, holul de la intrare, spaţiile de trecere sau chiar balconul sunt alte locuri în care vei avea nevoie de prize. În primul rând, trebuie să ai în vedere curăţenia cu aspiratorul. Asigură-te că în fiecare loc vei avea acces la priză pentru a nu fi nevoit să întinzi prelungitoare prin toată casa. În al doilea rând, dacă ai un loc special pentru amenajarea bradului de Crăciun sau a altor decoraţiuni sezoniere, cel mai probabil vei avea nevoie de una sau mai multe prize. Organizarea unui banc de lucru în propria locuinţă începe prin montarea prizelor necesare pentru aparatura electrică pe care o vei folosi.
În funcţie de configuraţia locuinţei şi de stilul de viaţă al locatarilor vei putea alege locurile în care este nevoie de instalarea unor prize. Estimează corect acest necesar şi alege echipamente de calitate, care vor putea fi folosite în siguranţă deplină. Dacă ai copii mici, ia-ţi toate măsurile pentru a-i proteja de pericolele de natură electrică!