Un polip înseamnă o creștere pe intestinul gros.
Un polip, care poate fi plat, ridicat sau pe o tulpină, este o creștere în intestinul gros sau rect. Este posibil să nu aveți simptome, astfel încât screening-ul este necesar pentru a ajuta la prevenirea transformării unui polip în cancer colorectal. Metodele de screening includ colonoscopia, sigmoidoscopia, un test de scaun sau o scanare CT.
Ce sunt polipii colonici?
Un polip de colon este o creștere pe căptușeala interioară a colonului (intestinului gros) sau a rectului. Un polip poate avea o varietate de forme și poate fi plat, ușor ridicat (numit sesile) sau pe o tulpină (numită pedunculată). Există diferite tipuri microscopice de polipi (care necesită un microscop pentru a determina), iar adenoamele sau polipii sesionați zimțați pot crește în cele din urmă în timp și pot deveni cancer. În curs de screening cancer colorectal și îndepărtarea polipilor poate reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal.
Complicatiile polipilor rectali si ai colonului
Unii polipi de colon sau rectali pot deveni cancerosi. Cu cat polipii sunt mai devreme sunt indepartati, cu atat este mai putin probabil ca acestia sa devina maligni.
Cine este expus riscului pentru polipii colonici?
Deși cauza specifică a polipilor colonici nu este cunoscută, există anumiți factori care vă pot crește riscul de a dezvolta polipi colonici. Acești factori de risc includ:
- având peste 50 de ani
- fiind supraponderali
- având un istoric familial de polipi sau cancer de colon
- având polipi în trecut
- având cancer ovarian sau cancer uterin înainte de vârsta de 50 de ani
- având o afecțiune inflamatorie care afectează colonul, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă
- având diabet necontrolat de tip 2
- având o tulburare ereditară, cum ar fi sindromul Lynch sau sindromul Gardner
Comportamentele de stil de viață care pot contribui la creșterea polipilor colonici includ:
- fumat
- consumul frecvent de alcool
- având un stil de viață sedentar
- o dieta bogata in grasimi
Este posibil să puteți reduce riscul de polipi colonici dacă faceți modificări ale stilului de viață pentru a aborda aceste comportamente. Luând în mod regulat o doză mică de aspirină și adăugând mai mult calciu în dieta ta poate ajuta, de asemenea, la prevenirea polipilor. Medicul dumneavoastră poate avea alte sugestii pentru reducerea riscului.
Tipuri de polipi colonici
Polipii colonici pot veni în diferite forme și dimensiuni. Acestea pot varia de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri în dimensiune și pot fi, de asemenea, ridicate sau plate.
Polipi sesili: Polipi de colon care pot arata ca umflaturi mici.
Polipi pedunculați: Polipi colonici crescuți care pot arăta ca niște conopidă mică sau ciuperci și cresc pe tulpini scurte.
Care sunt cauzele polipilor colonici și cine îi primește?
Polipii se găsesc în aproximativ 30% din populația adultă cu vârsta de peste 45-50 de ani. Bărbații și femeile de toate etniile sunt expuși riscului de polipi de colon și cancer de colon.
Un polip este rezultatul modificărilor genetice în celulele mucoasei colonului care afectează ciclul normal de viață al celulelor. Mulți factori pot crește riscul sau rata acestor modificări. Factorii sunt legați de dieta, stilul de viață, vârsta înaintată, sexul și genetica sau problemele ereditare. Factorii importanți ai stilului de viață care predispun la polipi colorectali și cancer (făcându-vă mai susceptibili de a obține aceste afecțiuni) includ:
- Fumatul.
- Ingestia excesivă de alcool (consumând prea mult alcool).
- Nu exercită.
- Fiind supraponderali.
- Consumul de alimente procesate și prea multă carne roșie (în loc de un plan alimentar bazat în cea mai mare parte pe plante).
Alți factori includ:
- Fiind de etnie afro-americană.
- Având un istoric personal de polipi colorectali sau cancer colorectal.
- Având un istoric personal de boli inflamatorii intestinale (boala Crohn sau colită ulcerativă) sau colangită scleroză primară.
Care sunt simptomele polipilor colonici?
Majoritatea polipilor de colon și a cancerului colorectal precoce, vindecabil , nu au simptome, motiv pentru care se recomandă screeningul. Cu toate acestea, atunci când apar simptome, acestea pot include:
- Sângerarea din rect (ultima parte a tractului digestiv care permite scaunului să părăsească corpul), care poate fi văzută cu ochiul liber sau detectată microscopic prin test de sânge fecale sau un test de sânge fecale combinat cu un test genetic al scaunului.
- Anemie inexplicabilă cu deficit de fier sau pierdere în greutate.
- Modificarea modelului normal de mișcare intestinală.
- Dureri abdominale (rare).
Simptomele de mai sus trebuie evaluate pentru a se asigura că nu există polipi sau cancer colorectal.
Simptomele polipilor colonici
Polipii colonici se dezvoltă adesea în tăcere, ceea ce înseamnă că, de obicei, nu provoacă simptome. În unele cazuri, însă, pacientul poate observa semne cum ar fi:
- Sânge în scaun
- Constipație sau diaree care persistă mai mult de o săptămână
- Senzație de oboseală din cauza anemiei și a lipsei de fier, ceea ce se poate întâmpla dacă există sângerări de la colon
- Sângerări rectale, care ar putea apărea pe hârtie igienică sau în lenjerie intimă
Care sunt cauzele polipilor colonici?
Deși cercetătorii nu cunosc cauza exactă a polipilor colonici, anumiți factori ar putea crește riscul unui pacient de a le dezvolta. Acești factori de risc includ:
- Fiind mai în vârstă de 45 de ani
- Având un membru al familiei care a avut polipi colon înainte
- Având un membru al familiei care a avut cancer de colon înainte
- După ce a avut un diagnostic anterior de polipi colonici
Ce se întâmplă dacă aveți un polip de colon?
Când se găsește un polip de colon, medicul dumneavoastră îl va elimina (polipectomie) și îl va testa în laborator pentru a vedea ce tip microscopic este (biopsie). Medicul dumneavoastră va determina când ar trebui să aveți un test de screening repetat pe baza numărului, dimensiunii și analizei microscopice a polipilor, în plus față de ceilalți factori de risc.
PREVENIRE
Pot fi preveniți polipii de colon și cancerul colorectal?
Este posibil să puteți reduce riscul de a dezvolta polipi dacă:
- Evitați excesul de alcool și nu fumați tutun.
- Pierde orice greutate în plus pentru a normaliza indicele de masă corporală.
- Exerciții fizice, inclusiv cel puțin 150 de minute de activitate aerobică moderată și 2 sesiuni de întărire musculară pe săptămână.
- Mananca cel putin 3-5 portii de fructe si legume pe zi.
- Evitați alimentele grase și procesate și carnea roșie în exces.
- Doze mici de aspirină în fiecare zi sa dovedit a reduce polipii colorectali și cancer. Aspirina poate avea efecte secundare. Utilizarea, riscurile și beneficiile aspirinei trebuie discutate cu medicul dumneavoastră.
Decolarea
Polipii colonici nu provoacă de obicei simptome. Acestea sunt cel mai adesea descoperite în timpul screening-uri de colon de rutină, cum ar fi o colonoscopie sau o sigmoidoscopie.
Cea mai bună opțiune pentru a afla dacă aveți polipi colonici este de a avea screening-uri de colon în mod regulat atunci când medicul dumneavoastră le recomandă. Polipii pot fi adesea îndepărtați în același timp cu procedura de screening.
Deși polipii sunt de obicei benigni, medicii îi elimină cel mai adesea, deoarece unele tipuri de polipi se pot dezvolta mai târziu în cancer. Indepartarea polipilor colonici poate ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului de colon.
O dietă sănătoasă, inclusiv alimente bogate în vitamina D, calciu și fibre, vă poate reduce riscul de a dezvolta polipi colonici.