Judeţul Neamţ este unul cu o lungă tradiţie în pelerinajele creştin-ortodoxe la faimoasele mănăstiri din zonă. Am fost mereu fascinat de mănăstirile din Moldova, atât de cele de maici cât şi cele de călugări. Este o viaţă uimitoare, total diferită aleasă de aceşti oameni pe care mi-a fost dat să îi cunosc încă din copilărie. Organizarea, ritualurile şi tradiţiile, arhitectura locuinţelor, icoanele de argint, stilul de viaţă în post şi rugăciune sunt un mod cu adevărat incredibil de a-ţi trăi viaţa.
Îmi amintesc cum, copil fiind, îmi petreceam împreună cu părinţii majoritatea vacanţelor de vară la o mănăstire, având un călugăr foarte bun prieten de familie. Astfel am cunoscut detaliile vieţii monahale la mănăstirea de maici Agapia din judeţul Neamţ. Nu m-a atras niciodată această viaţă, însă mereu mi s-a părut foarte interesantă şi am vrut să aflu mai multe.
În zona Neamţului sunt şi alte mănăstiri super interesante, fiecare cu povestea ei, unele amplasate în locuri foarte retrase din munte, altele în apropierea localităţilor. Aş recomanda oricui să viziteze măcar o dată în viaţă Mănăstirea Neamţ, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sihăstria, etc.
Mănăstirea Neamţ
Datează din secolul al XIV-lea şi este cea mai veche şi însemnată mănăstire din Moldova, fiind denumită şi “Ierusalimul Ortodoxiei Române”. În biserică se află Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, pictată în anul 665 în Israel, pe care domnitorul Alexandru cel Bun a primit-o în dar de la Împăratul bizantin Ioan al VIII – lea Paleologul. Această importantă mănăstire din Moldova mai are şi cea mai veche bibliotecă mănăstirească cu 18.000 de volume şi o impresionantă colecţie muzeală. Dacă ajungeţi la mănăstirea Neamţ şi aveţi mai mult timp la dispoziţie, puteţi vizita şi schiturile Icoana Veche, Pocrov şi Vovidenia, precum şi Muzeul Mihail Sadoveanu de lângă schitul Vovidenia.
Mănăstirea Secu
Este un aşezământ monahal care dăinuie de peste 500 de ani şi integrează influenţele munteneşti în forma sa moldovenească, fiind reprezentativ pentru arhitectura moldovenească de la sfârşitul sec al XVI-lea şi începutul sec al XVII –lea. Construită sub forma unei cetăţi medievale, cu ziduri groase, turnuri de apărare şi turle, această mănăstire din Moldova adăposteşte şi mormântul ctitorului ei, Nestor Ureche, precum şi o impresionantă colecţie muzeală de obiecte bisericeşti. Aici puteţi vizita icoana Cipriota, cea mai de preţ icoană a mănăstirii Secu.
Mănăstirea Sihăstria
Prin cele trei secole de existenţă, această mănăstire continuă cu fidelitate stilul clasic moldovenesc şi adăposteşte obiecte bisericeşti, vase liturgice şi o bibliotecă cu o mare valoare istorică şi culturală. Mănăstirea Sihăstria este cunoscută în principal pentru Părintele Cleopa şi Părintele Paisie Olaru. Cei doi au fost prieteni o viaţă întreagă, iar acum mormintele lor sunt unul lângă altul şi pline de flori aduse de pelerini, în cimitirul mănăstirii.
Mănăstirea Agapia
Este singura dintre mănăstirile din Moldova şi din România care poartă numele de “dragoste creştină”, provenind din grecescul “agapis”. Pictată de către Nicolae Grigorescu în anul 1858, mănăstirea devine o veritabilă bijuterie arhitecturală şi vizuală între mănăstirile Moldovei care îmbină caracteristici ale stilului bizantin cu stilul neoclasic şi cu arta românească. Aici găsim o impresionantă colecţie muzeală de artă medievală şi religioasă şi o bibliotecă care cuprinde cărţi şi manuscrise vechi. De la mănăstirea Agapia se poate merge până la Schitul Agapia Veche, un loc deosebit de frumos, situat în liniştea pădurii.