Investițiile în agricultură: ce rol au și când sunt necesare

786
Investițiile în agricultură: ce rol au și când sunt necesare

Amprenta socială, economică și de mediu a investițiilor în agricultură și în sistemele alimentare nu poate fi subestimată în 2022. Conform cercetărilor, se preconizează că populația lumii va ajunge la aproape 10 miliarde în anul 2050. Acest factor necesită creșterea semnificativă a cantității de alimente accesibile, sănătoase și nutritive care sunt produse în industria agricolă.

Atenția acordată industriei agricole generează un mare optimism în ceea ce privește potențialul lor de a asigura mijloacele de subzistență a milioane de lucrători și de a îmbunătăți durabilitatea ecologică a sectorului. Astfel, investițiile în agricultură devin de până la 3 ori mai eficiente în creșterea veniturilor și în îmbunătățirea calității vieții decât alte tipuri de investiții.

Rolul investițiilor în agricultură

Investițiile în agricultură pot juca un rol esențial în asigurarea creșterii economice favorabile incluziunii, a sustenabilității mediului și a reducerii sărăciei. Pentru un impact cât mai pozitiv, este necesară urmarea unor principii-cheie, cum ar fi: concentrarea asupra piețelor alimentare locale, colaborarea cu organizațiile de producători și respectarea drepturilor micilor producători, ale lucrătorilor și ale comunităților agricole locale, regionale și naționale.

Astfel de investiții, atunci când sunt realizate în mod incluziv și durabil, pot avea un impact catalitic în susținerea și promovarea inovațiilor, în crearea locurilor de muncă și în generarea unei creșteri economice favorabile. Într-adevăr, dezvoltarea agriculturii la scară locală are un efect pozitiv de două ori mai mare asupra claselor sociale de mijloc și de jos decât dezvoltarea altor sectoare, cum ar fi cel al tehnologiei.

Este important de reținut că majoritatea investițiilor private în agricultura locală sunt realizate chiar de antreprenorii afacerilor agricole respective. Pentru o dezvoltare durabilă, acestea ar trebui să fie completate de investițiile actorilor din sectorul privat și a instituțiilor oficiale.

De asemenea, investitorii pot cumpăra acțiuni într-o varietate de industrii care sprijină agricultura. Trei dintre cele mai mari industrii în acest sens sunt:

  • Companiile care vând semințe și îngrășăminte;
  • Producătorii de echipamente agricole;
  • Distribuitorii și procesatorii de culturi.

Dacă vrei să iei parte la dezvoltarea industriei agricole în România ca investitor, aplică pentru un credit pentru investiții în agricultură. Același împrumut poate fi accesat și în cazul în care vrei să-ți deschizi o afacere agricolă.

Există multe motive pentru a investi în agricultura din România, cum ar fi: este o investiție cu risc scăzut care ține pasul cu inflația și creșterea valorii pe termen lung și este un activ tangibil care oferă beneficii comunității.

Când sunt necesare investițiile în agricultură?

Investițiile în agricultură sunt necesare în special într-o țară în care inflația depășește media favorabilă și venitul mediu pe cap de locuitor, punând în dificultate populația de a-și permite o viață modestă.

La momentul actual, în România, investițiile în agricultură trebuie să fie prioritare altor necesități pentru a crește calitatea traiului prin producerea bunurilor alimentare accesibile tuturor claselor sociale.

Actorii care doresc să investească în sectorul agricol local, regional sau național au o mulțime de alternative. Pentru cei care caută o expunere largă în industria agricolă, realizarea de investiții de capital în producătorii de culturi și sprijinirea firmelor agricole ar putea fi cea mai bună opțiune a acestora.