Întreţinerea hainelor din lână: 6 sfaturi practice

476
Întreţinerea hainelor din lână: 6 sfaturi practice

Hainele confecţionate din lână sunt printre cele mai fine, călduroase, dar şi pretenţioase articole vestimentare. Ca să te bucuri de aspectul din prima zi chiar şi după ani de purtare trebuie să respecţi câteva instrucţiuni de curăţare, uscare şi depozitare. Multe din aceste informaţii se regăsesc pe eticheta produsului. Pe lângă acestea îţi prezentăm câteva sfaturi practice cu privire la întreţinerea hainelor din lână:

Curăţarea chimică

Instrucţiunile indicate de producător pe etichetele hainelor din lână reprezintă primul set de reguli pe care trebuie să le respecţi. Dacă acolo scrie ca produsul să nu fie spălat manual sau la maşină, ci doar prin curăţare chimică, singura variantă este să le duci de fiecare dată la curăţătorie. Acolo se respectă cu precizie indicaţiile producătorului pentru curăţarea produsului în anumite condiţii.

Spălarea la maşină

Dacă eticheta permite spălarea articolelor vestimentare din lână la maşină, programul trebuie ales în funcţie de indicaţiile disponibile. Maşinile de spălat de generaţie mai nouă au un program special pentru textile din lână. În general, temperatura indicată pentru astfel de haine este de 40 de grade Celsius. Ciclul de spălare trebuie să fie cât mai scurt şi nu este nevoie de program de prespălare. Pentru prelungirea duratei de viaţă a produselor, foloseşte numai detergenţi rufe de calitate, recomandaţi pentru firele din lână. O măsură de precauţie pe care o poţi lua este să întorci hainele pe dos înainte de a le încărca în maşina de spălat.

Spălarea manuală

Şi spălarea manuală este posibilă tot în limita indicaţiilor producătorului de pe etichetă. Dacă observi simbolul clasic al spălării manuale pe etichetă, poţi înmuia hainele într-un lighean cu apă. Trebuie să foloseşti un detergent manual de calitate, preferabil lichid, dozat corespunzător. Atenţie la forţa pe care o aplici pentru spălarea propriu-zisă. Chiar dacă asociezi îndepărtarea murdăriei cu o frecare puternică a hainelor, în cazul lânii nu se aplică acest procedeu, deoarece firele sunt mult mai sensibile. Plimbă mai degrabă hainele cu mişcări lente prin apă şi lasă detergentul să facă toată treaba. În general ar trebui să simţi la mână, în funcţie de textură, nivelul de forţă pe care îl poţi aplica. Aruncă apa cu detergent şi clăteşte hainele cu apă caldă. Ultima clătire se face cu apă rece. Atenţie, hainele din lână spălate manual nu se storc cu putere! Stoarce doar excesul de apă din ele.

Uscarea

Numai dacă eticheta permite hainele din lână pot fi uscate în uscătorul electric. Dacă le usuci clasic, pe suport de uscare, nu le atârna vertical cu cârlige, pentru a nu risca deformarea lor. Întinde-le orizontal pe suport, într-un loc umbros. Lumina directă a soarelui poate duce la decolorarea hainelor. Poţi folosi un prosop curat ca suport pentru aşezarea lor, deoarece bumbacul va absorbi excesul de umiditate din hainele de lână.

Călcarea

Tot eticheta este sursa de informaţie cu privire la posibilitatea călcării hainelor din lână. Dacă simbolul fierului de călcat nu este tăiat pe etichetă, reglează setările aparatului pentru acest tip de textile. Înainte de a fi călcate, hainele trebuie să fie complet uscate. Fierul nu se aplică direct pe haină, ci cu o cârpă subţire deasupra, ca strat suplimentar de protecţie. Mişcările nu trebuie să fie apăsate, pentru a nu afecta calitatea lânii.

Depozitarea

Şi aşezarea în şifonier a hainelor de lână trebuie să respecte anumite indicaţii. În primul rând, acestea nu trebuie depozitate pe umeraşe, deoarece poziţia verticală le poate deforma. Hainele vor fi împachetate şi aşezate pe rafturi astfel încât să nu intre în contact cu pereţii laterali. Nu uita să adaugi produse de protecţie împotriva insectelor şi dăunătorilor printre hainele din lână. Cel puţin o dată pe an, toate hainele din lână trebuie scoase la umbră pentru aerisire.

Întreţinerea hainelor din lână necesită un efort pe măsura materialului. Atât etichetele hainelor, cât şi produsele de curăţat şi programele aparatelor electrocasnice te ajută să protejezi cât mai mult textilele. La început poate părea descurajator, dar cu timpul te vei obişnui cu această rutină pentru a te bucura cât mai mult timp de culorile impecabile şi atingerile fine ale hainelor confecţionate din lână.