Întreținerea corectă a camionului: 4 pași de urmat

366
Întreținerea corectă a camionului: 4 pași de urmat

Dacă desfășori o afacere care presupune activități de transport, este foarte bine să ai propriul camion, pentru că acesta te poate scuti de multe cheltuieli, stres și timp pierdut. De asemenea, o idee bună este să-ți cumperi un camion pentru a începe o afacere în domeniul transportului de mărfuri. Chiar și dacă îl cumperi la mâna a doua, un camion presupune o investiție importantă, iar din acest motiv trebuie să acorzi o atenție deosebită îngrijirii sale.

Nu e la fel de simplu ca în cazul unui autoturism, dar nici foarte complicat, iar pentru a afla mai multe despre acest subiect, te invităm că parcurgi rândurile de mai jos! 

Efectuează reviziile tehnice periodice

Chiar dacă vorbim de un utilaj robust, riscurile de uzură prematură sau de apariție a unor defecțiuni sunt mari, ținând cont de greutatea semnificativă a mărfurilor transportate. Un camion este făcut să care, așa că nu poți elimina aceste riscuri, însă le poți preveni în mod eficient. Pentru asta, trebuie să efectuezi cu regularitate reviziile tehnice periodice, ocazie cu care camionul este supus unui control amănunțit. Pe lângă înlocuirea consumabilelor, mecanicii de la service vor identifica și eventuale probleme tehnice, precum și componentele uzate sau defecte, care trebuie schimbate cu aceeași ocazie. 

Nu folosi anvelope uzate

Nu este deloc mai puțin lipsit de importanță că un cauciuc de pe spate sau de la remorcă prezintă semne vizibile de uzură. Un cauciuc uzat diminuează puterea de tracțiune a vehiculului, scade aderența, reprezentând un risc și pentru ceilalți participanți la trafic, în cazul unei explozii. De aceea, starea cauciucurilor este un alt amănunt pe care trebuie să îl ai în vedere. Poți găsi multe magazine cu anvelope ieftine pentru camioane, de unde să îți comanzi cauciucuri ori de câte ori este nevoie.

Mai trebuie precizat la acest capitol că nu este recomandat să schimbi un cauciuc uzat cu unul second hand, mult mai eficient fiind să investești în anvelope noi. 

Ține cont de capacitatea de încărcare

Orice camion are o sarcină maximă admisă, care trebuie respectată atât din punct de vedere legal, cât și pentru a proteja utilajul. Acest indicator se referă la greutatea maximă a încărcăturii pe care camionul o poate transporta, iar respectarea sa este menționată în Codul Rutier. Supraîncărcarea camionului generează presiune suplimentară pe diferite piese componente, care se pot deforma sau se pot rupe. Totodată, o sarcină prea mare în remorcă suprasolicită motorul, grăbind astfel uzura acestuia. 

Menține curățenia

Un camion care strălucește de curățenie are un aspect impunător, care îl scoate permanent  în evidență, iar dacă te afli la volan nu ai cum să nu încerci un sentiment de mândrie. Însă nu doar din acest motiv trebuie să menții camionul curat, mult mai important fiind că astfel îi prelungești durata de viață.

După fiecare cursă, camionul trebuie spălat pentru a îndepărta noroiul și praful care se acumulează pe cabină și remorcă. În caz contrar, aceste impurități vor favoriza apariția ruginii, iar remedierea problemelor apărute va fi mai scumpă decât un drum la spălătorie. De asemenea, noroiul cumulat în straturi groase în partea de dedesubt a camionului va adăuga o greutate în plus și va solicita mai mult motorul. 

Lucrurile sunt ceva mai complicate în cazul în care administrezi o flotă de mai multe camioane, pentru că astfel trebuie să ai în vedere fiecare utilaj în parte. În acest caz, este foarte important să menții permanent legătura cu șoferii, pentru că ei cunosc cel mai bine camioanele pe care le conduc. Instruiește-i să raporteze orice problemă tehnică pe care o sesizează și chiar cere-le opinia despre cum ar trebui procedat pentru a evita astfel de probleme și a eficientiza la maxim activitatea flotei de camioane.

ForcePlast covoare cauciuc benzi transportoare