Interviul de angajare: 5 trucuri pentru proaspeții absolvenți

541
Interviul de angajare: 5 trucuri pentru proaspeții absolvenți

După absolvirea facultății, găsirea unui job este primul pas spre clădirea unei cariere, însă, un asemenea moment poate fi o adevărată provocare pentru unii absolvenți. Interviul de angajare este un adevărat examen, iar concurența poate fi mare, așa că este important să știi cum să îți promovezi potențialul, astfel încât să obții postul mult dorit. Dacă te pregătești pentru primul tău interviu de angajare, iată câteva trucuri de care ar trebui să ții cont!

Alege cu atenție ținuta pentru interviu

De multe ori, ținuta pe care o alegi pentru interviu poate influența cu totul părerea angajatorului. Tocmai de aceea, îți recomandăm să optezi pentru o ținută serioasă, dar modernă. Ține cont de specificul companiei și optează pentru un outfit potrivit. Evită materialele cu imprimeuri colorate, nuanțele excentrice, texturile transparente sau mult prea strălucitoare. De asemenea, pentru un interviu de angajare ar trebui să eviți ținutele mulate sau mult prea largi, parfumurile puternice sau accesoriile extravagante. Încearcă să alegi haine pe măsura ta, care să îți ofere un aspect îngrijit, serios, și accesorii simple cât mai discrete.

Femeile pot alege pantaloni negri și o cămașă simplă, alături de un sacou și o pereche de pantofi stiletto. De asemenea, o altă variantă de outfit ar putea fi o rochie midi sau o fustă midi cu o maletă, alături de o pereche de încălțăminte confortabilă, din colecția de pantofi casual din piele de la AnnaCori.

În schimb, bărbații pot alege o ținută clasică smart-casual, formată din blugi negri și un pulover simplu, în nuanțe neutre.  O altă variantă ar putea fi un outfit format din pantaloni clasici și o cămașă, iar dacă este un interviu formal, ar putea fi adăugată ținutei și o cravată.

Informează-te despre companie

Înainte de a merge la interviul de angajare ar fi bine să te documentezi corespunzător despre domeniul de activitate. Este important să știi cât mai multe lucruri despre companie, pentru a fi cât mai bine pregătit pentru întrebările angajatorului. Poți verifica site-urile companiei, poți căuta articole pe internet despre activitatea firmei, pentru a afla mai multe despre istoricul companiei. De asemenea, poți căuta informații și pe canalele de Social Media, dar și pe paginile de LinkedIn. În general, interviurile seamănă destul de mult cu un examen – cu cât știi mai mult, cu atât vei avea șanse mai mari să faci o impresie bună.

Pregătește-ți un set de întrebări

Atunci când mergi la un interviu de angajare este important să îți pregătești un set de întrebări pentru viitorul tău angajator. Gândește-te bine la informațiile de care ai nevoie pentru a putea lua o decizie în legătură cu cariera ta. Alegând întrebările potrivite îi vei demonstra angajatorului că ești interesat de propria dezvoltare personală și că ai anumite așteptări în ceea ce privește activitatea companiei.

Alege o prezentare pozitivă

În cadrul unui interviu de angajare este esențial să îți dezvolți imaginea pe care ai prezentat-o în CV sau în scrisoarea de intenție. Gândește-te la abilitățile pe care le ai, la experiențele și la atuurile pe care le ai în plus față de alți candidați. Încearcă să abordezi o atitudine încrezătoare, pentru că este o piață competitivă și trebuie să te diferențiezi de ceilalți.

Chiar dacă interviurile se bazează pe discuții, nu uita cât de important este și limbajul corpului. Pentru a te putea prezenta impecabil, trebuie să adopți un limbaj corporal potrivit. Încearcă să zâmbești, să ai o poziție dreaptă și să faci contact visual. În cazul în care ai emoții, încearcă să nu te agiți foarte mult și să te asiguri că tonul vocii este unul corespunzător, care să transmită siguranță și încredere.

Pune accentul pe abilitățile pe care le ai

Chiar dacă ești proaspăt absolvent, cu siguranță ai reușit să dobândești anumite abilități în timpul facultății, iar toate aceste experiențe te pot ajuta la noul job. Poate că ai coordonat o echipă sau un proiect, sau poate că ai promovat un eveniment sau anumite servicii – toate aceste experiențe te-au ajutat, cu siguranță, să te dezvolți. Așa că nu uita ca în cadrul interviului să menționezi și astfel de exemple și situații, în care te-ai folosit de propriile abilități pentru a obține rezultate.

Așadar, în cadrul unui interviu de angajare este esențial să te prezenți impecabil, de la ținută, până la limbajul corpului. Chiar dacă nu ai foarte multă experiență profesională, acest lucru nu ar trebui să te descurajeze. Dacă vei știi cum să te promovezi și vei pune accentual pe abilitățile dobândite, vei face cu siguranță o impresie bună.

ForcePlast covoare cauciuc benzi transportoare