Orice constructie se uzeaza, dupa ani, mai ales daca discutam despre cele exterioare. Betonul, in special, odata cu trecerea timpului devine tot mai inchis la culoare, iar mucegaiul isi face aparitia. La fel se intampla si in cazul structurilor metalice care, vopsite acum ceva vreme, ajung sa se decojeasca, moment in care este necesara curatarea si pregatirea suprafetelor prin indepartarea tuturor impuritatilor si imperfectiunilor. In cazul cladirilor sau a altor tipuri de suprafate, imperfectiunile cauzate de coroziune pot fi rapoud rezolvate cu ajutorul hidrosablarii.
Ce este sablarea?
Sablarea reprezinta o tehnica prin care diverse suprafete, de texturi diferite, sunt curatate sau netezite, folosindu-se particule propulsate la viteze foarte mari. In functie de duritate, rezistenta si gradul de coroziune, se alege si tipul de sablare.
Astfel, sablarea poate fi umeda sau uscata, poate fi abraziva sau non-abraziva, in functie de ceea ce se impune a fi curatat sau restaurat. Hidrosablarea se inscrie in categoria sablarii umede si poate fi folosita pentru curatarea de graffiti, curatarea automobilelor, restaurarea cladirilor afectate de conditiile de mediu, curatarea diverselor piese si suprafete din otel sau alte metale.
Hidrosablarea este o tehnica folosita mai ales in cazul curatarii sau restaurarii monumentelor, a statuilor sau a cladirilor, deoarece fluxul puternic de apa este potrivit pentru curatare vopsea si alte depuneri, fara a deteriora suprafata. De cealalta parte, jetul de apa puternic propulsat este perfect pentru a patrunde usor in spatiile mici si la inaltimi mari, locuri inaccesibile altfel. Cu ajutorul jetului de apa se poate realiza si taierea diferitelor materiale.
Un alt avantaj oferit de hidrosablare sta in faptul ca apa este recuperata si reutilizata, ceea ce duce la o reducere considerabila a iodatilor, dar si a cantitatii de praf sau alte deseuri, care pot periclita mediul inconjurator.
Domenii in care poate fi folosita hidrosablarea
Aplicabilitatea acestei metode umede de sablare se rezuma si la suprafetele din otel sau metal, cu ajutorul ei indepartandu-se vopsele, grunduri si alte imperfectiuni.
Iata in ce domenii mai poate fi folosita hidrosablarea:
- constructii: curata structuri din beton, otel, cofraje etc.
- transporturi: curatarea navelor maritime, pregatirea suprafetelor inainte de operatiunea de vopsire etc.
- curatarea conductelor: pentru mentinerea functionarii optime si la parametri sanitari;
- industria chimica si energetica: curatarea diverselor aparaturi folosite pentru producerea de substante sau curatarea de depuneri a echipamentelor folosite in industria energiei electrice;
- industria alimenara: curata si igienizeaza sistemele de conducte, bazine, rezervoare sau camerele frigorifice, ajuta la curatare hote conform prevederilor actuale;
De ce sa apelezi la specialisti?
Firmele care ofera astfel de servicii sunt specializate, au know-how, pot recomanda solutia cea mai potrivita, in functie de problema si dispun de aparatura moderna, precum aparatul de hidrosablare de peste 2800 de bari poate chiar sa sparga betonul datorita presiunii foarte mari exercitate asupra acestei suprafete.