Cum poate fi diagnosticată o boală de inimă și cum poate fi tratată fără o intervenție chirurgicală. În acest articol îți prezentăm o serie de soluții.
Diagnosticarea bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt diagnosticate folosind o serie de teste de laborator și proceduri imagistice.
Diagnosticul este stabilit în baza istoricului medical și familial al persoanei, factorii de risc, examinare fizică medicală și coordonarea acestor constatări cu rezultatele testelor și procedurilor medicale specifice.
Atenție! Izolarea socială, singurătatea cresc riscul de boli cardiovasculare.
Printre testele și procedurile medicale utilizate pentru a diagnostica bolile cardiovasculare se numără:
- Teste de sânge – utilizate pentru a detecta factorii de risc pentru bolile de inimă. Acestea includ detectarea colesterolului și a componentelor lipidice din sânge.
- Glicemia și hemoglobina glicozilată – măsurate pentru detectarea diabetului zaharat.
- Proteina C reactivă (CRP) și alți markeri proteici precum Apolipoproteina A1 și B – utilizați pentru a detecta inflamația care poate duce la boli cardiovasculare. În timpul unui atac de cord, celulele musculare cardiace mor și eliberează proteine în sânge. Testele de sânge pot măsura cantitatea acestor proteine din sânge. Nivelurile ridicate ale acestor proteine sunt semnalele unui atac cardiac recent. Unul dintre markerii atacului de cord este troponina T (TNT). Alți biomarkeri includ fibrinogenul și PAI-1, un nivel ridicat de homocisteină.
- EKG – Electrocardiogramă – test neinvaziv prin care se înregistrează activitatea electrică a inimii pe o bandă de hârtie grafică. Testul arată cât de repede bate inima și care este ritmul ei. Un EKG poate ajuta la detectarea unui atac de cord, atacuri de angină pectorală, aritmii etc.
- Testarea la stres și efort fizic – Testul detectează efectele efortului fizic susținut asupra inimii.
- Ecocardiografie – test neinvaziv care utilizează unde sonore pentru a crea o imagine în mișcare a inimii. Testul oferă informații cu privire la forma, dimensiunea, interiorul inimii. Ecocardiografia poate fi combinată cu un test Doppler pentru a evidenția zonele de alimentare slabă cu sânge a inimii.
- Coronarografie – Angiografie coronariană și cateterism cardiac – test minim invaziv prin care o substanță de contrast este injectată în vene pentru a ajunge la arterele coronare prin cateterism coronarian. Cateterizarea cardiacă implică introducerea unui tub subțire și flexibil numit cateter printr-un vas de sânge de la nivelul brațului, zonei inghinale sau a gâtului. Ulterior sunt captate imagini detaliate ale vaselor de sânge de la nivelul inimii folosind metode imagistice speciale. Coronarografia – Angiografia coronariană are un preț accesibil și detectează blocaje în arterele coronare mari.
- Radiografie toracică – test care arată forma și dimensiunea plămânilor, forma inimii și a vaselor de sânge majore. Acesta este un test care indică existența unor afecțiuni care modifică forma inimii și a vaselor de sânge.
- Tomografie computerizată cu fascicul de electroni – procedură care ajută la detectarea depozitelor de calciu sau a calcifierilor din pereții arterelor coronare. Acestea sunt markeri timpurii ai aterosclerozei și bolii coronariene. Acesta nu este un test de rutină în boala coronariană.
- RMN cardiac sau imagistică prin rezonanță magnetică – utilizează unde radio pentru a crea imagini ale inimii în mișcare și statice.
Tratarea nechirurgicală a bolilor cardiovasculare
- Terapia medicamentoasă pentru bolile cardiovasculare
Multe afecțiuni cardiace pot fi tratate cu succes folosind medicamente, inclusiv ateroscleroza și hipertensiunea arterială. De asemenea, atacurile de cord pot fi tratate prin administrarea de medicamente trombolitice intravenos pentru a dizolva cheagul de sânge care provoacă atacul de cord.
- Balon de angioplastie și Stentare vasculară
Prin angioplastie, medicii specialiști pot trata persoanele cu artere coronare blocate sau înfundate. În timpul procedurii, un medic specialist introduce un cateter la locul arterei îngustate sau blocate și apoi umflă balonul pentru a deschide vasul.
Stentarea vasculară este adesea efectuată în același timp cu angioplastia. Această procedură implică plasarea unui mic tub special, stent, în artera deschisă. Stenturile sunt dispozitive permanente, folosite pentru a ajuta la menținerea arterei deschise.
- Reabilitarea cardiacă
Reabilitarea cardiacă este o componentă cheie a recuperării pentru persoanele care au avut probleme cardiace. Recuperarea include exerciții fizice speciale, educație alimentară și stil de viață. Prin reabilitare cardiacă poți inversa progresia bolilor cardiace și poți reduce riscul de apariție a problemelor cardiace viitoare.
- Electrofiziologie
Folosind cartografierea cardiacă, medicii specialiști pot identifica cauza bătăilor neregulate ale inimii și adesea pot corecta problema folosind ablația. Această procedură corectează problemele de sănătate a inimii care provoacă ritm cardiac anormal de rapid. Medicii specialiști pot implanta stimulatoare cardiace persoanelor care se confruntă cu o frecvență cardiacă scăzută.
Concluzie
În cazul în care te confrunți cu probleme cardiace, apelează la un medic specialist pentru a urma un plan de tratament special pentru afecțiunea diagnosticată.