Dezvoltarea copilului în primii ani de viață. Tot ce trebuie să știi

831
Dezvoltarea copilului în primii ani de viață. Tot ce trebuie să știi

Încă din primele clipe ale vieții, copilul tău pornește pe un drum care va dura ani de zile. Dezvoltarea se referă în primul rând la modificările fizice, respectiv creșterea în greutate și în lungime. Dar, în al doilea rând, dezvoltarea se referă și la achizițiile din domeniul emoțional, comportamental și abilităților sociale. 

Astfel, când vorbim despre dezvoltare, trebuie să luăm în calcul, modificările fizice, dar și cele cognitive. Dezvoltarea se face pe etape, care sunt puternic influențate de factori diverși, care țin de genetică, sex, capacități proprii, dar și de mediu. Fiecare copil este diferit și se va dezvolta în ritmul propriu, dar majoritatea etapelor au loc în perioade și în moduri similare pentru toți copiii.

Dezvoltarea copiilor este un proces miraculos, care pornește de la o dependență totală și se finalizează cu o autonomie deplină. În special primii 6 ani de viață sunt decisivi, toate experiențele și stimulii la care sunt expuși cei mici având un rol major. Tot în această perioadă se crează milioane de conexiuni în creierul copiilor, din acest motiv este important ca părinții să înțeleagă importanța acestor ani, în care se pun bazele învățării, sănătății și comportamentelor pe care cei mici le vor folosi pe toată durata vieții. 

Dezvoltarea intelectuală este strâns legată de cea fizică. Pe măsură ce creierul se dezvoltă, vor crește abilitățile intelectuale, care îl vor stimula pe copil să exploreze mai mult lumea din jurul lui, și să-și dezvolte un limbaj necesar pentru a înțelege și a descrie ceea ce trăiește. El va fi din ce în ce mai atras de jocurile educative, de cuburi pentru construit sau de jucăriile muzicale.

Factorii care influențează dezvoltarea copilului pot fi interni sau externi. Printre aceștia din urmă, cei mai importanți sunt familia, societatea, nivelul de trai, sănătatea și cultura. Alimentația, convingerile părinților și sistemul de educație de care va beneficia, sunt tot atâtea influențe cu impact major. 

Sănătatea 

Starea de sănătate a bebelușului are legătură atât cu modul în care au decurs sarcina și nașterea, dar și cu factorii transmiși prin gene, de la părinți. Accesul la servicii medicale de calitate poate minimaliza mulți dintre acești factori sau îi poate elimina de tot, astfel încât bebelușul să atingă o stare de sănătate perfectă. 

Alimentația

Dezvoltarea creierului copiilor este direct legată de calitatea alimentației pe care o primește. Nutrienții, vitaminele și mineralele de care cel mic beneficiază prin alimentație, vor ajuta la menținerea unei stări de sănătate, dar și la dezvoltarea fizică și psihică, la creșterea nivelului de energie sau abilităților cognitive. În primele 6 luni de viață, când este recomandată alăptarea exclusivă, alimentația mamei este cea care contează, deoarece laptele matern va oferi copilului cu nutrienții necesari. 

Sexul

Creșterea și dezvoltarea sunt diferite pentru fete și pentru băieți. Există multe etape care nu corespund, atât din punct de vedere al creșterii fizice cât și celei intelectuale. Perioada adolescenței este cea mai ușor de observat, deoarece fetele se dezvoltă mult mai rapid decât băieții, iar structura schimbărilor va deveni similară de-abia după vârsta de 16 ani.

Mediul înconjurător

Totalitatea factorilor externi în care copilul crește este cunoscută ca mediul de dezvoltare. Sunt incluși atât factorii fizici cât și cei sociali, inclusiv oportunitățile de care cel mic beneficiază, începând cu bunăstarea familiei și accesul la apă și aer curat. Lipsa stresului, accesul la jucării și la oameni care îi pot susține în dezvoltarea proprie sunt la rândul lor factori importanți ai mediului înconjurător. 

Nu există doi copii care să se dezvolte la fel, chiar dacă sunt frați sau chiar gemeni. Un copil poate fi mai energic, dorind să exploreze lumea din jurul lui, în timp ce altul poate fi mai analist, preferând să privească și să înțeleagă. Indiferent care este personalitatea copilului tău, primii ani de viață sunt decisivi, astfel încât este important să îi oferi condițiile optime de mediu, dar și suficient timp de joacă și stimulare fizică și mentală.