Detoxifierea organismului este un proces prin care organismul elimină toxinele nedorite. Chiar dacă pielea, plămânii, rinichii, colonul și ficatul sunt principalele căi de filtrare și eliminare a acestor toxine din organism la intervale regulate, nu este suficient. Poluarea și consumul excesiv de alimente rafinate pot suprasolicita aceste căi, ceea ce face mai anevoioasă procesarea eficientă a reziduurilor.
Astfel își fac apariția simptomele aferente vieții moderne, respectiv stresul, lipsa de energie și de concentrare, problemele digestive sau probleme cu trigliceridele și colesterolul. În aceste situații, detoxifierea organismului este soluția ideală pentru tine. Și cum produsele naturale sunt o cale accesibilă și sigură pentru noi toți, îți propunem în rândurile următoare o selecție a celor mai eficiente remedii naturiste pentru detoxifierea organismului.
-
Ceaiurile de detoxifiere
Atunci când nu dorești să urmezi o dietă strictă, consumul de ceaiuri din plante naturale este cea mai la îndemână metodă pentru revitalizarea organismului. Iată ce ceaiuri de detoxifiere poți încerca:
-
Ceai de ghimbir
Rădăcina de ghimbir este un tonic eficient și un detoxifiant natural pentru organismul uman. Astfel, dacă bei ceai de ghimbir înainte de fiecare masă, de cel puțin trei ori pe zi și vei elimina din dieta zilnică alimentele procesate sau prăjite, vei putea reda echilibrul sistemelor digestiv și hepatic.
-
Ceai de busuioc
Busuiocul este un plantă recunoscută pentru proprietățile sale vindecătoare. Acesta este un detoxifiant natural și conține substanțe active care contribuie la reducerea inflamațiilor, la menținerea sănătății gastrointestinale și la vindecarea infecțiilor urinare, fiind în același timp un puternic antiviral. Pentru detoxifierea organismului este recomandat consumul de ceai de busuioc de trei ori pe zi, înainte de masă.
-
Ceai de mușețel
Mușețelul are un efect liniștitor asupra corpului și funcționează asemenea unui purificator. Poți prepara ceai de mușețel cu flori uscate de mușețel în apă clocotită, pe care să-l lași la infuzat pentru 15 minute. Pentru detoxifierea naturală a organismului, se recomandă consumul zilnic, într-o cantitate de minimum 1 litru, timp de 7 zile.
-
Ceai verde
Antioxidanții puternici care se regăsesc în ceaiul verde vor ajuta organismul să contracareze radicalii liberi, compușii periculoși rezultați din influențele toxice din organism. Pentru efectuarea detoxifierii organismului cu ceai verde, specialiștii recomandă consumul a 3-6 căni pe zi, timp de 7 zile.
-
Ceai de coada-calului
Această plantă sălbatică este regăsită în multe tratamente naturiste, una dintre proprietățile sale fiind că este un puternic diuretic natural. Coada-calului mărește cu până la 30% cantitatea de urină produsă de corp. În acest fel este stimulată eliminarea toxinelor, reglânudu-se și funcționarea rinichilor și a prostatei. În multe dintre cazuri s-a dovedit că, folosindu-se coada-calului, a fost redusă dimensiunea pietrelor de la rinichi și a crescut capacitatea de filtrare a rinichilor.
-
Sucurile de detoxifiere
Orice perioadă a anului este ideală pentru detoxifiere, cu atât mai mult primăvara. Dacă dorești să scapi de toxinele acumulate în lunile cu temperaturi scăzute și să dai un refresh sistemului digestiv, alte remedii naturiste eficiente sunt sucurile de detoxifiere. Iată câteva dintre ele:
-
Suc pentru sistemul imunitar
Alege să bei un suc bogat în potasiu, vitamina C și fier pentru detoxifierea sângelui. Cu un pahar cu apă, 2 mere verzi, o mână de frunze de spanac, o felie de castravete, o felie de lămâie, jumătate de tulpină de țelină, un sfert de avocado și un sfert de ananas poți prepara cel mai bun suc pentru sistemul imunitar.
-
Suc pentru reducerea colesterolului
Morcovii sunt bogați în betacaroten, un puternic antioxidant eficient în detoxifierea ficatului. Amestecă într-un blender 4 morcovi, o mână de frunze de mentă, o linguriță de spirulina și un pahar cu apă și vei obține cel mai bun suc pentru reducerea colesterolului.
-
Suc pentru curățarea sistemului digestiv
Legumele verzi sunt extrem de benefice pentru curățarea sistemului digestiv și echilibrarea acidității intestinale. Cu 2 mere, o mână de frunze de spanac, jumătate de tulpină de țelină, un sfert de castravete și un pahar cu apă poți obține un suc detoxifiant excelent pentru curățarea sistemului digestiv.
-
Suc pentru decongestionarea metabolismului
Dacă ești în căutarea unui suc bogat în antioxidanți, care ajută la sănătatea metabolismului și eliminarea toxinelor, ghimbirul este un aliat de nădejde. Prepară un suc din 2 mere, 2 morcovi, o felie de lămâie, un sfert de rădăcină de ghimbir și un pahar cu apă, ideal pentru decongestionarea metabolismului.
-
Suc de aloe vera
Sucul de aloe vera este unul dintre cele mai bune și mai eficiente remedii naturale pentru detoxifierea organismului și pentru întărirea sistemului imunitar. Desigur, e recomandată cumpărarea unui suc de aloe vera natural, cât mai puțin procesat, care să nu conțină coloranți, conservanți, zahăr sau ingrediente care pot provoca diverse alergii. Poți opta, de asemenea, și pentru sirop de aloe vera, pe care să-l consumi de preferat dimineața, pe stomacul gol.
-
Postul alimentar și consumul de apă
Pentru a putea elimina toxinele din organism, e necesar să ajuți organismul să se relaxeze. Astfel, postul alimentar, în combinație cu hidratarea corespunzătoare, va ajuta la curățarea organelor vitale, inclusiv a ficatului. Pentru detoxifiere, este indicat să ții post între una până la trei zile și să consumi minimum 2 litri de apă pe zi.
-
Alimentele benefice digestiei
E indicat să consumi mai multă fasole, năut, linte, cereale integrale, nuci și avocado, toate acestea fiind surse importante de fibre. Semințele de in, semințele de chia și fulgii de ovăz sunt bune surse de fibre solubile, în timp ce orezul brun este o sursă excelentă de fibre insolubile. Alimentele bogate în clorofilă sunt și ele benefice detoxifierii corpului, așa că poți include în alimentația ta: salată verde, spanac, varză, mere verzi, mazăre, țelină, pătrunjel, sparanghel, castraveți, ardei verde gras, ceapă verde, fasole verde, kiwi și avocado.
-
Probioticele și prebioticele
Nu numai că este nevoie să acorzi prioritate fibrelor sau altor alimente care ajută sistemul digestiv, însă trebuie să iei în considerare și adăugarea de probiotice și prebiotice în dieta zilnică. Aceste bacterii bune oferă numeroase beneficii funcțiilor intestinale, un aspect cheie în stimularea sistemului imunitar. Bacteriile bune au rolul de a elimina metalele grele din corp și de a combate inflamațiile sistemului digestiv.
Ține cont de toate aceste remedii naturiste eficiente pentru detoxifierea organismului și asigură-te că ai suficiente informații medicale necesare pentru începerea unei astfel de cure de detoxifiere. Sistemul tău imunitar cu siguranță îți va mulțumi!