Dermatomiozita este o boală rară ce vizează modificări inflamatorii și degenerative la nivelul mușchilor și pielii. Alături de imposibilitatea realizării activităților simple pe fondul problemelor musculare, semnele caracteristice includ o erupție cutanată pe pleoapa superioară, obraji, frunte și scalp. Degetele, coatele, genunchii pot să fie roșii și să prezinte porțiuni cu descuamare. Deși nu există un remediu pentru această boală, tratamentul crește calitatea vieții și ameliorează unele simptome.
Diagnosticarea dermatomiozitei poate fi dificilă, deoarece simptomele sunt variate de la o persoană la alta și sunt necesare investigații amănunțite. Îți explicăm în continuare, în cadrul acestui material ce este, de ce apare, care sunt simptomele și cum se poate ține sub control această boală.
Ce este dermatomiozita?
Dermatomiozita este o boală autoimună, neobișnuită, caracterizată de slăbiciune musculară și erupție cutanată specifică. Afecțiunea se manifestă la copii cu vârste între 5 și 15 ani, dar apare și la adulții de peste 40 de ani. Deși a fost diagnosticată la ambele sexe, se pare că sunt mai multe cazurile în care femeile se confruntă cu dermatomiozită.
Până în acest moment nu a fost identificat un remediu pentru boala care poate avea unele perioade cu simptome ceva mai ușoare. Medicul specialist trebuie consultat rapid pentru a identifica tratamentul potrivit nevoilor fiecărui pacient în parte, astfel încât viața acestora să nu fie afectată prea mult. (1)
Cauzele apariției dermatomiozitei
Deși cauza principală a bolii rămâne necunoscută, sunt niște factori care contribuie la apariția acestei tulburări:
- factori genetici;
- factori imuni;
- factori de mediu.
In dermatomiozită apărarea imunitară naturală a organismului acționează anormal asupra propriilor țesuturi. Cu alte cuvinte atacă unele celule proprii pe care le consideră agenți patogeni, de aici ideea de tulburare autoimună. Acest lucru conduce la modificări inflamatorii obstructive ale vaselor de sânge la nivelul mușchilor, țesuturilor, determinând degenerare anormală, pierdere musculară, dar și subțierea stratului exterior al epidermei.
Se crede că „declanșatorii” bolii ar fi:
- Virusul Coxsackie;
- Parvovirusul;
- Echovirusul;
- HIV;
- Toxoplasma gondii;
- Borrelia;
- Virusul uman limfotropic cu celule T de tip 1. (2)
Simptome în dermatomiozită
Manifestări la nivelul pielii:
- erupție cutanată de culoare violet, uneori roșu-închis pe pleoape, față, mâini, coate, genunchi, piept și spate;
- mâncărime;
- durere.
Manifestări la nivelul mușchilor:
- slăbiciune musculară progresivă pe ambele părți ale corpului, în zona șoldului, coapselor, umerilor, brațelor și gâtului;
- durere musculară. (1)
Tratamentul în dermatomiozită
Deși nu există un remediu pentru această boală autoimună, tratamentul acordat oferă o îmbunătățire a simptomelor și a stării pielii, susține și întărește, totodată, mușchii.
Medicul poate prescrie corticosteroizi sau medicamente împotriva malariei, după ce s-a constatat că cele din urmă au oferit unele rezultate îmbucurătoare. Totuși, mai sunt și alte recomandări medicale pentru terapie fizică, logopedie, folosirea cremelor de protecție solară cu factor ridicat, personalizarea dietei.
Există și alte variante de tratament de luat în calcul, în anumite condiții, și care vizează administrarea de imunoglobulină intravenos sau chiar intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea depozitelor de calciu care sunt dureroase sau pentru a preveni infecțiile recurente ale pielii. (1)
Identificarea bolii și înțelegerea ei, respectarea indicațiilor medicale și implicarea activă în planul de tratament pot fi elemente esențiale în îmbunătățirea vieții personale. Deoarece boala afectează organismul și la exterior, și în interior, ai nevoie să implementezi schimbări semnificative în stilul de viață, să te odihnești când simți nevoia, fără a deveni sedentar, să te bucuri de fiecare clipă petrecută alături de rude și prieteni și să ceri ajutor dacă te simți copleșit psihic și emoțional.
Acest articol conține informații generale despre dermatomiozită. Dacă crezi că te confrunți cu această problemă sau ai sesizat simptome ca cele descrise în cadrul acestui material, ia legătura imediat cu medicul și respectă indicațiile acestuia!
Surse de informare:
1. Dermatomyositis – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dermatomyositis/symptoms-causes/syc-20353188
2. Dermatomyositis – https://rarediseases.org/rare-diseases/dermatomyositis/?filter=Causes