De ce să oferi jucării LEGO copilului tău? 5 beneficii importante

744
De ce să oferi jucării LEGO copilului tău?

Copiii pot învăța prin joacă o mulțime de aspecte legate de lumea înconjurătoare. Pe lângă faptul că jocul reprezintă o modalitate de a-i ține ocupați, jucăriile îi ajută să experimenteze, să descopere și să își dezvolte diverse aptitudini.

Jucăriile LEGO sunt numără printre favoritele copiilor. Accesibile, ușor de folosit, acestea îi pun la dispoziție o gamă variată de posibilități de a se distra în timp ce învață lucruri esențiale pentru dezvoltarea sa. Descoperă 5 beneficii importante ale jucăriilor LEGO și de ce să le oferi copilului tău.

  • Munca în echipă

Unul dintre beneficiile jucăriilor LEGO îl reprezintă faptul că, jucându-se cu acestea, copiii pot învăța cum să coopereze, cum să își asume un anumit rol și să acționeze după o anumită schemă de reguli prestabilite. 

Lucrul în echipă îi va stimula concentrarea, dorința de a-și împărtăși rezultatele, aptitudinile sociale și dezvoltarea abilităților practice. Acestea sunt aptitudini esențiale pentru viitorul său de școlar.  

  • Competențele de comunicare

Prin intermediul jucăriilor LEGO, copiii învață să-și exprime dorințele, nevoile și necesitățile. Aceștia pot crea povești și dialoguri construind diferite personaje, ceea ce contribuie esențial la crearea unei baze de înțelegere și dezvoltare a limbajului.

În funcție de jucăriile avute la dispoziție, copiii pot aborda și jocurile de echipă. Astfel, aceștia au posibilitatea imediată de a comunica unii cu alții, de a-și exprima părerile și de a-i asculta pe ceilalți. Jucându-se, ei își dezvoltă aptitudinile de comunicare și înțelegere.

  • Matematica, conștientizarea spațiului

Urmărirea atentă a instrucțiunilor, descifrarea corectă a ordinii în care trebuie asamblate piesele și înțelegerea cantității necesare îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile matematice și geometrice ale spațiului în care trăiesc.

Datorită simetriei, modelelor și modului de amplasare caracteristic al cărămizilor LEGO, copilul învață cum să urmeze o schemă prestabilită și cum, de asemenea, poate să intervină cu idei noi, ceea ce îi stimulează imaginația și creativitatea. 

  • Dezvoltarea aptitudinilor fizice

Jucăriile LEGO au beneficii uimitoare pentru dezvoltarea abilităților motorii de finețe, cum ar fi dexteritatea și puterea degetelor proprii. Pentru a-și conștientiza puterea corporală, copilul trebuie să intre în contact cu toate tipurile de activități specifice: fine, grosiere, de presiune și atingere.

Presiunea pe care copiii trebuie să o aplice pentru a asambla piesele LEGO reprezintă un exercițiu practic pentru degetele lor mici. Astfel de exerciții îi vor sprijini pe copii în a putea ține un creion în mână și în a aplica presiunea potrivită asupra foii atunci când aceștia vor scrie.

  • Răbdarea și concentrarea

Construcțiile cu piese LEGO sunt destul de complexe, iar acest lucru poate pune la încercare răbdarea copiilor. În general, copiii caută o opțiune care le-ar aduce satisfacție instantanee, în timp ce procesul de construcție îi poate ajuta pe aceștia să înțeleagă că pentru a obține rezultate bune, este deseori nevoie de un efort prelungit.

De asemenea, construcția corectă necesită concentrare și planificare, ceea ce reprezintă un avantaj deosebit pentru copiii care prezintă lipsuri din acest punct de vedere. Urmărirea atentă a detaliilor din instrucțiuni îi va ajuta să se concentreze mai bine în activitățile viitoare. 

Prin joc, copiii își dezvoltă curajul de a pune întrebări, experimentează și descoperă modul în care funcționează lumea care îi înconjoară. Mai mult decât o modalitate de distracție, jocurile reprezintă un fel de mentori care îi ajută să se dezvolte în parametri normali, pentru a se pregăti de perioada adolescenței.