De ce este importanta tratarea lemnului folosit in constructii?

2132

Incepand din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, lemnul a fost si este un material preferat de cei mai multi constructori, atat datorita esteticii in comuniune cu natura, cat mai ales a rezistentei si a costurilor mici.

Odata folosit in constructii, acesta trebuie verificat, protejat si intretinut constant, pentru a-si pastra caracteristicile estetice si izolatoare vreme indelungata. Desi este atractiv din punct de vedere estetic, lemnul devine mai putin rezistent in fata factorilor externi, atunci cand este folosit in amenajari exterioare, precum: gard de lemn, grinzi de sustinere a acoperisului unei case etc.

Iar pentru a-l proteja sunt necesare o serie de tratamente, in functie de necesitati. Este important de precizat ca tratarea si intretinerea lemnului este mai putin costisitoare decat inlocuirea lui, motiv care impune o verificare atenta, anuala, a factorilor sau a eventualelor probleme care ii pot afecta calitatea.

Important de mentionat este ca nu exista un tratament-minune care care sa rezolve toate problemele, ci ca fiecare produs este destinat unei anume situatii, avand proprietati diferite si tinand cont de factorii ce pot provoca degradarea esentei lemnoase.

Principalii factori ce pot declansa degradarea lemnului

Cand vorbim despre tratarea lemnului, discutam despre protectia lui in fata cauzelor extreme: carii, umiditate crescuta si ciuperci. De cealalta parte, lemnul este un material de constructie expus degradarii progresive in fata factorilor de mediu (soare, ploaie, zapada, inghet, vant si praf), dar in aceeasi categorie de daunatori pot fi incluse si rozatoarele, pasarile si animalele.

Tipuri de tratamente pentru lemn, in functie de problema

Ignifugarea, potrivita pentru a limita incendiile

Pentru ca este un material inflamabil, care ia foc usor si poate intretine un incendiu, acesta trebuie protejat prin aplicarea unei solutii de ignifugare lemn, ce ii va creste rezistenta la ardere. Acest tratament se recomanda a fi aplicat in special in cazul lemnului utilizat in structura de rezistenta a cladirilor si locuintelor, dar si in cazul acoperisului sau a dusumelei.

Pentru o interventie rapida, prompta si de calitate, se recomanda o firma de ignifugare, care sa aplice acest tratament in mod corect, pentru a ingreuna aprinderea acestuia si a reduce viteza de ardere si de propagare a flacarilor.

Ignifugarea lemnului poate fi realizata in trei modalitati:

  • Prin imersie – lemnul este scufundat, o anumita perioada, intr-o solutie ignifuga. Desi dureaza, este foarte eficienta.
  • Prin pulverizare – solutia de ignifugare este pulverizata pe lemn, cu ajutorul unor echipamente speciale, si se poate face chiar si dupa ce lemnul a fost montat.
  • Prin pensulare – dar procedura este una de durata.

Apa in exces sau umezeala? Se rezolva prin hidrofugare!

Lemnul este unul dintre materialele de constructie cele mai vulnerabile in fata umezelii si a apei in exces. Aplicand un tratament de hidrofugare, se reduce considerabil riscul ca lemnul sa putrezeasca, mai ales daca este folosit la exterior.

Tratamentul se realizeaza prin aplicarea unor lacuri speciale sau uleiuri care trebuie sa acopere toti porii lemnului si astfel sa impiedice patrunderea apei. In hidrofugare se folosesc uleiuri speciale, cum ar fi: cel de in, de tung, de nuci sau alte uleiuri minerale.

Antiseptizarea fereste lemnul de mucegai, carii si insecte si animale

Acest tratament este realizat cu solutii speciale si are ca scop protectia lemnului de mucegai, ciuperca lemnului, cariii si alte insecte care, in timp, ii pot subrezi rezistenta.

Pe langa lacuri si alte produse speciale destinate antiseptizarii, mai poate fi efectuat prin:

  • Tratarea lemnului cu abur la temperaturi ridicate;
  • Injectarea lemnului cu solutii speciale;
  • Tratarea lemnului cu sulfat de cupru (piatra vanata) sau cu borax;
  • Protejarea impotriva razelor UV si a poluantilor chimici.