Specialiștii recomandă hrănirea bebelușilor exclusiv cu lapte de sân în primele 6 luni de viață, însă alăptarea este recomandată și după diversificarea alimentației, până la varsta de 2-3 ani. În cazul în care mama prezintă secreție lactată, alăptarea la sân trebuie să fie prima opțiune, atunci când vine vorba de hrănirea bebelușului. Laptele matern are numeroase beneficii pentru sănătatea bebelușului, dar și pentru a mamei. Din păcate, nu toate mamele au secreție lactată, aceasta fiind singura situație în care trebuie administrate formule de lapte în primele 6 luni. În cazul în care mama prezintă hipogalactie (secreție lactată insuficientă), se recomandă completarea laptelui matern cu o formulă de lapte. Iată motivele pentru care trebuie să îți hrănești copilul cu lapte de sân.
-
Furnizează aportul optim de nutrienți
Laptele matern își schimbă compoziția nutrițională în mod natural, în funcție de vârsta bebelușului. Acesta prezintă proporțiile optime de proteine, lipide, glucide, minerale și alți compuși bioactivi esențiali. În primele zile după naștere, laptele se numește colostru. Acesta are un aspect gălbui și o consistență mai groasă, fiind mai bogat în proteine. Colostrul are un conținut nutrițional unic și nu poate fi substituit cu o formulă de lapte. Singurul nutrient deficitar în laptele matern este vitamina D, motiv pentru care se recomandă suplimentarea cu vitamina D la bebeluși.
Totuși, compoziția nutrițională a laptelui se modifică și în funcție de alimentația mamei. De aceea, dieta mămicilor în timpul perioadei de alăptare trebuie să fie sănătoasă și variată, fără excese și fără alimente procesate industrial.
-
Ajută la menținerea greutății ideale a bebelușului
Deoarece prezintă o proporție optimă a nutrienților, laptele matern ajută la menținerea unei greutăți optime a bebelușului. În plus, bebelușul își ajustează în mod natural doza de lapte necesară. Cercetările au demonstrat că bebelușii alăptați la sân în primele 4 luni de viață au un risc mai scăzut de suprapondere și obezitate.
-
Întărește sistemul imunitar al bebelușului
Laptele matern, în special colostrul, conține anticorpi care protejează bebelușul de unele virusuri și bacterii comune. Formulele de lapte nu conțin anticorpi, iar cei din laptele matern provin din organismul mamei.
-
Favorizează dezvoltarea intelectuală a bebelușului
Conform studiilor, riscul de a dezvolta probleme comportamentale și de învățare este mai mic în cazul copiilor care au fost hrăniți cu lapte matern. De asemenea, aceștia prezintă un coeficient de inteligență mai ridicat. Efectele sunt mai evidente în cazul copiilor care au fost născuți prematur.
-
Poate reduce riscul unor afecțiuni
Hrănirea exclusiv la sân scade riscul bebelușului de a dezvolta unele afecțiuni: infecții de tract respirator, infecții gastrointestinale sau ale urechii medii, alergii, diabet zaharat, boli inflamatorii intestinale, sindromul de moarte subită a sugarului, leucemie. Pe de altă parte, alăptarea la sân oferă mamei protecție pe termen lung împotriva unor afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, artrita, cancerul de sân, cancer ovarian, boli cardiovasculare.
-
Ajută la involuția uterului
După naștere, uterul revine progresiv la dimensiunile normale, proces cunoscut sub denumirea de involuție. Hormonul oxitocină, al cărui nivel crește în sarcină și în timpul travaliului, favorizează acest proces, deoarece promovează contracțiile uterine. Nivelul de oxitocină crește, de asemenea, în timpul alăptării la sân, ceea ce înseamnă că grăbește regenerarea uterului și revenirea la dimensiunile obișnuite.
-
Te ajută să economisești timp și bani
Formulele de lapte nu au un preț accesibil pentru toată lumea. În plus, prepararea laptelui necesită timp. Laptele matern este gata de consum, deoarece nu necesită preparare și are exact temperatura potrivită. În plus, laptele matern este gratuit. Astfel, economisești timp și bani, pe care îi poți folosi în favoarea bebelușului. Nu este un secret că și alte cheltuieli sunt necesare pentru creșterea bebelușului (scutece, hăinuțe, produse de igienă etc.).
Așadar, dacă prezinți secreție lactată, optează cu încredere pentru alăptarea la sân exclusiv în primele 6 luni de viață.