Curățarea mașinii Mazda: 4 ponturi

638
Curățarea mașinii Mazda: 4 ponturi

Autovehiculele Mazda sunt recunoscute pentru designul deosebit dar și pentru nuanțele incredibil de frumoase ale unora dintre ele. Dacă ești norocosul posesor al unei Mazda, ar fi păcat să nu lași să se vadă aceste atuuri și să nu o speli cu lunile. Murdăria nu doar că știrbește din prestanța mașinii, dar îi poate grăbi procesul firesc de uzură și suntem convinși că nu îți dorești asta. De aceea, ne-am gândit că ți-ar fi de folos câteva sfaturi utile pentru curățarea și întreținerea modelului tău Mazda, sfaturi pe care te invităm să le parcurgi în cele ce urmează.

Spală mașina o dată la două săptămâni

Indiferent dacă o ții parcată în garaj sau afară, o mașină trebuie spălată de cel puțin două ori pe lună; asta înseamnă cam o dată la două săptămâni. Chiar dacă pare curată, lucrurile stau așa doar în aparență. Pe caroserie se acumulează particule de praf care poate nu sunt foarte vizibile, mai ales dacă ai o mașină într-o culoare deschisă. Oricât de fine ar fi aceste particule, ele pot afecta vopseaua producându-i mici zgârieturi pe care le vei descoperi întâmplător și te vei întreba cum au apărut. Din acest motiv, este bine ca mașina să fie spălată în mod regulat odată la două săptămâni.

Îndepărtează cât mai repede noroiul și excrementele de pasăre   

Dacă ai mers cu mașina pe un drum plin de bălți sau dacă ai lăsat-o undeva la umbră, iar porumbeii s-au gândit să ți-o „decoreze”, nu trebuie să aștepți să se împlinească termenul de două săptămâni pentru a merge la spălătorie. Noroiul, excrementele de pasăre precum și seva lipicioasă care se scurge din copaci în perioada verii trebuie îndepărtate cât mai repede cu putință. Acestea au efect coroziv, atacând vopseaua și favorizând astfel apariția ruginei.

Spălarea mașinii la exterior

Dacă te-ai decis să-ți speli singur mașina, trebuie să urmezi anumiți pași pentru ca operațiunea să aibă eficiență maximă. Mai întâi, stropește autoturismul cu multă apă și detergent special, apoi lasă câteva minute pentru ca murdăria să se înmoaie. În acest timp, poți aplica pe jante un spray special pentru curățarea acestora. După ce murdăria s-a înmuiat, mașina se curăță cu un jet puternic de apă sub presiune. Parcurge fiecare centimetru, după care șterge caroseria cu o perie moale. La final, clătește bine cu jet de apă și șterge cu o cârpă moale. În timpul acestui proces, trebuie să examinezi atent vopseaua pentru a identifica micile zgârieturi, pe care le poți repara cu ajutorul unui stick special cu vopsea. 

Curățarea interiorului

Menținerea curățeniei la interior este la fel de importantă, de aceea, fiecare spălare a mașinii trebuie să includă și această operațiune. După ce mașina s-a uscat, se trece la curățarea interiorului, pentru a îndepărta praful, urmele de noroi, firimiturile și alte urme de mizerie din mașină. Mai întâi, scoate covorașele și scutură bine. Acestea au rolul de a proteja podeaua mașinii reținând praful, noroiul și umezeala purtate pe tălpile încălțărilor. Cele mai eficiente sunt covorașele auto tip tăviță pentru Mazda, care au margini ridicate pentru a reține mai bine mizeria. Spală covorașele sub jet de apă și lasă-le la uscat, după care treci la îndepărtarea murdăriei din mașină. Pentru asta, ai nevoie de un aspirator, cu care vei curăța atent atât podeaua cât și banchetele și compartimentele mașinii. Șterge apoi praful de pe bord și de pe celelalte suprafețe, și, la nevoie, curăță petele de pe tapițerie. La final, șterge geamurile cu soluție specială și o cârpă fină, după care așază covorașele la locul lor în mașină.

În perioada iernii, mașina trebuie spălată mai des, pentru că se murdărește mult mai ușor. În afară de noroi, sarea și nisipul folosite de drumari sunt și ele foarte corozive, așa că trebuie îndepărtate de pe caroserie după fiecare drum lung.