Curatarea hotei de bucatarie – sfaturi utile pentru un plus de siguranta

1343
Bucatarie curata

In zilele noastre, hota este un electrocasnic indispensabil in bucataria oricarei gospodine, mai ales daca sa gateste mult. Pe langa estetica, ce trebuie sa fie in concordanta cu intreaga bucatarie, scopul hotei este de a evacua mirosul de mancare si de a preveni formarea aburilor (ce cresc umiditatea din incapere si duce la deteriorarea si ingalbenirea peretilor).

Alegerea hotei potrivite este un proces indelungat, insa montajul nu. Iar odata amplasata, avantajele pe care le aduce sunt semnificative, cata vreme ai grija de ea si o cureti, pentru a se mentine in stare buna de functionare.

Daca in mediul rezidential hota nu este neaparat necesara, in sectorul industrial importanta functionarii in parametri este stipulata de o intreaga legislatie, in care apar termenii de curatare si intretinere periodica. Desi acasa nu esti obligata sa cureti des hota de bucatarie, ar fi bine sa o faci din urmatoarele considerente:

  • este mai putin inflamabila – aspect de luat in calcul deoarece se afla in proximitatea focului deschis, iar asta poate genera incendii;
  • ventileaza aerul corespunzator, deci scad sansele de a se defecta;
  • are mai putine bacterii si microbi, deci scade si riscul ca depunerile de grasimi sa se topeasca si sa ajunga, accidental, in mancare;
  • nu emana mirosuri ce pot fi atractive pentru gandaci, musculite sau alte insecte;
  • mentine calitatea aerului, aspect important in cazul persoanelor cu alergii.

Curatarea hotei de bucatarie pas cu pas

Hotele sunt de diferite modele, insa structura lor este acceasi: corpul principal (carcasa), unitatea de aspirare (cu motorul propriu-zis) si filtrul (care poate fi anti-grasime, din metal/hartie/pasla, sau anti-miros, din carbune).

Astfel, curatarea se va face tinand cont de aceste trei elemente:

  • activitatea de curatare a hotelor si a tubulaturilor ar trebui facuta mai des, ideal dupa fiecare gatire, cu o laveta umeda;
  • curatarea filtrelor – daca sunt metalice se pot curata de doua ori pe an, iar daca sunt de unica folosinta se recomanda a fi schimbate la maximum 3 luni (chiar mai devreme, daca se gateste des);
  • curatarea palelor ventilatorului – se realizeaza cu acceasi frecventa cu care te ocupi si de filtre.

Cele mai eficiente metode de curatare a hotelor

In primul rand, ca sa iti usurezi munca, ar fi bine sa nu amani curatarea periodica a hotei. Substantele pe care le folosesti si strategia pe care o adopti s-ar putea sa schimbe si ele lucrurile in bine.

Astfel, pentru curatarea exteriorului hotei ar fi indicat sa folosesti solutii din comert, sub forma de gel, cu o textura cat mai fina (mai ales in cazul curatarea hotelor profesionale din inox). Pentru curatarea filtrelor poti folosi un degresant mai puternic, pe care sa il lasi sa actioneze o ora, sau daca vrei sa mergi pe solutii home-made incearca  apa calda si amoniac sau  apa fiarta si bicarbonat de sodiu. Curatarea filtrelor este un proces mai indelungat, de inmuiere a acestora, urmata de frecare, degresare si clatire.