Cum verifici cât de curată este apa din piscină

391
Cum verifici cât de curată este apa din piscină

Să înțelegi cât de curată este apa din piscina ta este foarte important pentru sănătatea tuturor persoanelor care o folosesc. Există câteva semne cărora este util să le acorzi atenție, astfel încât să te asiguri că ai o piscină curată și sigură. Prin urmare, următoarea dată când te scufunzi în piscină, amintește-ți informațiile din rândurile de mai jos dacă vrei să verifici că înoți în siguranță!

Observă cât de cristalină este apa din piscină

Ca să verifici cât de curată este apa, poți începe de la cel mai vizibil criteriu, și anume aspectul acesteia. Dacă te uiți la piscină și nu îți este greu să-i vezi baza, atunci aceasta poate fi curată. Cu toate acestea, este recomandat să privești cu scepticism claritatea apei, întrucât nu este garantat faptul că apa este în totalitate lipsită de microbi. 

Ca să reduci cât mai mult grijile pe care le poți avea legat de calitatea apei, poate fi necesar să achiziționezi un aparat pentru filtrarea apei din piscină. Filtrul reprezintă centrul sistemului de recirculare al apei, scopul său fiind acela de a capta impuritățile și alte reziduuri care plutesc în piscină. Prin urmare, poți avea încredere că în apă nu se regăsesc germeni sau bacterii atunci când o vezi limpede și transparentă.

Testează apa 

Uneori poate fi necesar să aplici diferite tratamente pentru a atinge un echilibru chimic, factor care are un impact major asupra calității apei. Printre cele mai importante elemente pe care trebuie să le verifici se numără: 

  • pH-ul;
  • clorul;
  • alcalinitatea:
  • calcarul. 

Ca să descoperi în ce parametri se află apa din piscina ta, poți să o analizezi cu ajutorul diferitelor kit-uri de test. Valorile fiecărui element trebuie să se încadreze între anumite valori. De regulă, pH-ul trebuie să aibă valori cuprinse între 7.2 și 7.6, clorul între 1.0 și 3.0 PPM, alcalinitatea între 80 – 120 PPM și calcarul între 200 și 500 PPM. [1] Totuși, este recomandat să citești cu atenție etichetele tratamentelor pe care le folosești, pentru a doza corespunzător produsul, în funcție de concentrația acestuia și suprafața piscinei tale. 

Analizează consistența apei

Pentru a face acest lucru trebuie doar să îți scufunzi mâinile în apă. Dacă aceasta se simte vâscoasă sau uleioasă la atingere, poate fi un indiciu că tratamentul pe bază de clor nu a funcționat corespunzător. Așadar, este nevoie să realizezi o nouă testare și să identifici dacă produsul pe care l-ai achiziționat este util sau ai nevoie de o soluție mai concentrată. 

O apă curată se simte, la propriu, curat. Cu alte cuvinte, atunci când o atingi aceasta trebuie să-ți dea senzație de umezeală și nimic mai mult. 

Mentenanța regulată a unei piscine este una dintre cele mai bune modalități prin care te poți asigura că apa este curată și sigură. Verifică săptămânal pH-ul apei, utilizează un filtru de piscină performant și apelează la serviciile unei firme de curățare a acesteia cel puțin o dată pe an pentru a preîntâmpina apariția diferitelor probleme. 

[1] Oasis Pools. “Oasis Pool Constructions.” Oasis Pool Constructions, 27 Sept. 2022, oasispool.com.au/2022/09/27/pool-chemicals/. Accesat la 13 Jan. 2023.