Savurate încă din cele mai vechi timpuri, țuica și vinul sunt considerate băuturi vii, datorită proprietății lor de a-și schimba gustul odată cu trecerea timpului. Acest lucru este influențat de modul în care acestea au fost obținute, fructele folosite, dar și maniera de păstrare și depozitare folosită.
Personalitatea puternică a acestor băuturi alcoolice este influențată de calitatea recipientelor în care sunt păstrate, însă și condițiile de mediu pot avea un impact puternic. Ca orice alte lichide, țuica și vinul nu reacționează pozitiv la temperaturi extreme, indiferent că este vorba despre caniculă sau îngheț, dar nici la vibrații sau umiditate crescută.
Cum se păstrează corect vinul
Fiind una dintre cele mai pretențioase băuturi alcoolice din lume, vinul are nevoie de o grijă deosebită pentru a-și menține aroma autentică de-a lungul anilor. După cum se spune și în popor, acesta este mai bun odată cu trecerea timpului, dar numai dacă este:
- Păstrat în recipientele potrivite – achiziționează sticle pentru îmbutelierea alcoolului cu diferite gramaje care vor fi deopotrivă ușor de manevrat, cât și de depozitat;
- Ferit de lumina puternică – nivelul optim de lumină în ceea ce privește calitatea vinului este unul cât mai slab. Astfel, această băutură nu ar trebui păstrată în exterior, pivnițele și cramele fiind singurele locuri recomandate de specialiști;
- Depozitat la un nivel optim de umiditate – aceasta este o caracteristică esențială pentru păstrarea vinurilor, intervalul recomandat fiind cuprins între 50 și 80%;
- Ținut în poziția corectă – sticlele de vin ar trebui întotdeauna depozitate pe orizontală, pentru ca dopurile din plută să rămână întotdeauna umede și să nu altereze gustul băuturii. În plus, eventualele vibrații pot fi atenuate din această poziție, prezența lor influențând atât gustul, cât și culoarea vinului.
Cum se păstrează corect țuica
Țuica este o băutură spirtoasă pe care o consumau regii în antichitate la evenimentele importante din cadrul curții, roialitatea sa fiind dată chiar de culoarea naturală și aurie a acesteia. Ca să își păstreze proprietățile, țuica trebuie:
- Depozitată în recipiente de sticlă – acest pas se face doar după ce a fost păstrată în prealabil în butoaie de lemn fabricate din dud, salcâm sau stejar;
- Păstrată în butoaie de lemn – perioada minimă recomandată pentru acest procedeu este de minimum un an, însă specialiștii recomandă ca țuica să fie ținută în butoaie de lemn pentru cel puțin 10 ani înainte de a fi consumată sau mutată în sticle.
Un lucru pe care ar trebui să îl iei în considerare este și nivelul pierderilor acestei băuturi. Perioada de maturare în butoaie de lemn este esențială pentru țuică, însă aceasta va reduce cu circa 5% cantitatea de alcool depozitată inițial. Explicația este simplă – lemnul va absorbi apa din băutura ta, rezultatul final fiind unul mai „tare”.
Țuica și vinul sunt două dintre cele mai consumate băuturi la nivel național și nu numai, în special datorită gustului deosebit pe care îl au. Acestea preiau deopotrivă aroma fructelor, cât și a lemnului din care au fost fabricate butoaiele în care se depozitează inițial, rezultatul fiind unul desăvârșit. Păstrează-le conform indicațiilor de mai sus dacă vrei să te bucuri de aroma lor autentică timp îndelungat.