Cum se montează gardurile modulare? 5 etape

589
Cum se montează gardurile modulare? 5 etape

Gardurile modulare utilizează materiale prefabricate debitate la măsurile potrivite şi îmbinate pentru a crea o structură unitară. Deoarece sunt mai uşor de instalat decât gardurile personalizate sau cele construite de la zero, acestea oferă o economie considerabilă de forţă de muncă şi un cost avantajos. Iată care sunt etapele de instalat garduri modulare în jurul proprietăţii tale, pe care le poţi realiza personal sau poţi supraveghea în cunoştinţă de cauză execuţia lucrării.

Delimitarea şi pregătirea terenului

Prima operaţiune de care trebuie să te ocupi pentru realizarea oricărui tip de gard este delimitarea şi pregătirea terenului. Această etapă presupune trasarea direcţiei gardului şi operaţiuni de defrişare şi excavare de-a lungul întregului aliniament. După trasare urmează săpături pentru fundaţie. Adâncimea fundaţiei este dictată de specificul climei din zonă, pentru a preveni procesul de îngheţ. Dacă există diferenţă de nivel, aceasta trebuie remediată de la bază, din excavaţie sau prin compactare, pentru ca partea vizibilă a gardului propriu-zis să fie la acelaşi nivel.

Pregătirea stratului suport

Gardurile modulare pot fi montate pe postament de beton sau pe fundaţie turnată. Realizarea acesteia depinde de soluţia aleasă. În prima variantă, fundaţia din beton şi baza cuzineţilor sunt îngropate în pământ, la fel şi baza primului panou de gard (câţiva centimetri), pentru a oferi rezistenţă ansamblului. Pentru execuţia soclului continuu din beton armat trebuie să respecţi proporţiile gardului dorit. Fundaţia turnată şi fierul beton folosit trebuie dimensionate astfel încât să reziste sub greutatea finală a gardului. După finalizarea zidăriei, partea superioară cotei 0 poate fi tencuită, chituită, vopsită sau placată pentru a se integra în stilul arhitectural şi de design al proprietăţii. În funcţie de varianta de gard aleasă, proiectul fundaţiei se poate opri la nivelarea cotei 0 sau poate continua cu ziduri de sprijin din loc în loc sau stâlpi din fier îmbrăcat tot în beton.

Montarea gardului propriu-zis

După ce ai asigurat fundaţia, poţi începe montarea prefabricatelor de gard. Cea mai simplă variantă este nivelarea stratului de suport şi adăugarea primelor elemente de gard. Montarea acestora se face cu ajutorul unui adeziv special, rezistent la îngheţ. Execuţia este similară cu sistemele de pavaje, cu diferenţa că elementele de gard sunt conectate cu adeziv în toate laturile. Din punct de vedere estetic sau al rezistenţei poţi alege acelaşi tip de materiale pentru întreaga suprafaţă a gardului, sau modele complementare, respectând anumite proporţii şi modelul dorit. Realizarea gardului seamănă foarte mult cu piesele de Lego din copilărie. Insă pentru rezistența structurii, este bine să torni beton in golurile elementelor și să adaugi armături verticale si longitudinale!

Elemente de combinat

Dacă structura propriu-zisă a gardului este din dale de piatră sau beton, poţi lăsa loc între stâlpi pentru îmbinarea cu elemente din alt material. Cea mai comună soluţie este fierul forjat, disponibil deja realizat şi debitat la anumite dimensiuni de care trebuie să ţii cont. Plăcile de gard se fixează în lateral, în stâlpii de susţinere. La fel de bine poţi utiliza elemente de gard lemnos, tablă, sârmă şi alte materiale.

Accesorii în partea superioară

În funcţie de modelul de gard ales va trebui să alegi accesoriile potrivite de la nivelul superior. Pentru gardurile modulare există capace speciale cu rezistenţă sporită la accidente, lumină solară, diferenţe de temperatură, precipitaţii şi alte intemperii. Pentru stâlpi, acestea arată ca un acoperiş în două ape.

Realizarea gardului împrejmuitor este o investiţie pentru siguranţa, utilitatea şi aspectul proprietăţii tale. Dacă alegi soluţia materialelor de calitate, te vei bucura de rezistenţa proiectului vreme îndelungată. Gardurile de tip modular sunt alegerea potrivită deoarece sunt uşor de executat, au o estetică deosebită şi îmbină armonios materiale durabile.