Cum se efectuează o coronarografie?

1185
Cum se efectuează o coronarografie?

Coronarografia sau angiografia coronariană este o procedură de diagnostic care folosește substanță de contrat și raze X pentru a evidenția circulația sangvină de la nivelul inimii și posibilele îngustări ale arterelor cauzate de acumularea de grăsimi sau a plăcilor de aterom.

De obicei medicul specialist va recomanda această investigație dacă există:

  • Angină sau alte simptome ale cardiopatiei ischemice;
  • Dureri la nivelul pieptului, a maxilarului, gâtului sau brațului care nu pot fi explicate prin alte teste;
  • Existența unei anomalii cardiace din naștere (boală cardiacă congenitală);
  • Rezultate anormale apărute în urma efectuării testelor neinvazive;
  • Durere la nivelul pieptului care se agravează etc.

Deoarece această procedură de diagnostic poate prezenta anumite riscuri, angiografia coronariană nu este de obicei recomandată decât după efectuarea testelor neinvazive cum ar fi electrocardiografia sau ecocardiografia.

Cu toate acestea, video coronarografia reprezintă singurul test care permite verificarea cu exactitate a condiției vaselor sangvine și prezența eventualelor stenoze.

Din acest motiv, în continuarea acestui articol vom discuta în detaliu despre etapele efectuării unei coronarografii, pentru ca tu să fii la curent cu opțiunile pe care le ai la dispoziție și la ce să te aștepți de la ele.

Cum se efectuează o coronarografie

Deoarece unele etape ale acestei proceduri pot varia în funcție de fiecare caz în parte, cum ar fi prezenta anumitor afecțiuni, a unor alergii sau chiar prezența unei sarcini, trebuie menționat că următoarele informații sunt generale și că nu pot reprezenta în totalitate posibila experiență a fiecărui viitor pacient.

Pregătirea pentru coronarografie

Înainte de începerea procedurii echipa medicală va revizui istoricul medical pentru a lua în calcul posibile afecțiuni existente sau medicamente prescrise.

După schimbarea de haine se va efectua de regulă o verificare a tensiunii arteriale și realizarea unui acces venos.

În funcție de particularitățile fiecărui caz, se pot efectua și alte teste adiționale cum ar fi analize de sânge sau electrocardiografie.

Efectuarea procedurii

Deoarece pacientul va fi treaz pe tot parcursul procedurii se va administra un sedativ pentru a ajuta la relaxarea acestuia.

Medicul va curăța zona în care va fi introdus cateterul și va folosi anestezie locală pentru a preveni senzația de durere.

După realizarea unei mici incizii la nivelul arterei dorite medicul va introduce cateterul pe care îl va ghida până la nivelul inimii sau a arterelor coronariene. Această etapă a procedurii nu ar trebui să provoace durere și nici nu ar trebui să se simtă mișcarea cateterului prin corp. Este recomandată înștiințarea medicului dacă există orice nivel de disconfort.

Odată ajuns la zona dorita medicul va injecta substanța de contrast, moment în care se poate simți de obicei o senzație de căldură.

Deoarece substanța de contrast poate fi ușor de observat în timp real prin utilizarea razelor X, medicul poate identifica orice întrerupere a circulației sangvine și a zonei în care se află.

În funcție de informațiile primite, medicul poate alege să se efectueze și o angioplastie, procedură prin care se lărgește porțiunea îngustată a vasului sangvin prin folosirea unui cateter prevazut de cele mai multe ori cu un balon și stent.

După efectuarea procedurii

Daca nu s-au efectuat alte proceduri adiționale, după încheierea coronarografiei medicul va retrage cateterul și va închide incizia realizată.

Pacientul va fi apoi condus spre o zonă de recuperare unde va fi monitorizat iar după ce starea lui s-a stabilizat complet acesta va fi mutat într-o cameră personală unde monitorizarea va continua în mod regulat.

În funcție de locația în care a fost introdus cateterul, medicul poate recomanda repaus la pat și menținerea poziției orizontale timp de câteva ore.

Înainte de externare medicul va discuta anumite aspecte cu pacientul cum ar fi revenirea la control după o anumita perioada de timp, posibile restricții și prescrierea unui tratament specific.