Cum să oferi cele mai bune condiții animalelor din gospodăria ta: 5 recomandări

356
Cum să oferi cele mai bune condiții animalelor din gospodăria ta: 5 recomandări

Creșterea animalelor în gospodărie implică și un grad ridicat de responsabilitate în ceea ce privește bunăstarea acestora.

Există chiar și reglementări europene transpuse în legislația din România cu privire la bunăstarea animalelor, așa că, dincolo de a fi o necesitate incontestabilă, asigurarea de cele mai bune condiții pentru acestea a devenit și o obligație.

Și necuvântătoarele din gospodăria ta au nevoie de astfel de condiții, iar pentru aceasta, am decis să-ți facem câteva recomandări. 

Asigură-le apă proaspătă și curată

În primul rând, animalele au nevoie zilnic de apă proaspătă și curată. În cazul anumitor specii – cum ar fi porcinele – este mai dificil să asiguri permanent apa curată, astfel că va trebui să găsești soluții adecvate.

Adăpătorile pentru porci sunt cea mai bună soluție în acest caz, pentru că sunt dotate cu niște suzete care se alimentează direct de la rețea. În acest mod, dispar recipientele cu apă, aşa că este eliminat şi riscul ca în acestea să ajungă resturi de mâncare și gunoaie.

Cantitatea de apă necesară diferă în funcție de speciile de animale, însă nu e recomandat să aștepți ca acestea să se termine, ci trebuie să o schimbi zilnic, sau chiar de mai multe ori pe zi. Aşa, animalele vor avea permanent la dispoziție apă proaspătă. 

Oferă-le hrană adecvată și suficientă

Fiecare specie are nevoile sale în ceea ce privește hrana, iar acestea variază în funcție de vârsta animalelor și alte particularități. Nu este de ajuns să le dai zilnic de mâncare animalelor, ci trebuie să le oferi și hrana adecvată.

Puii au nevoie de o hrană cu un conținut ridicat de nutrienți, la fel și femelele gestante, în timp ce animalele foarte active necesită o hrană cu un conținut caloric mai mare.

Totodată, pentru animalele ajunse la o vârstă înaintată, se impune o alimentație bogată în minerale și alte substanțe care să le ajute metabolismul.

Animalele trebuie să fie lăsate să se hrănească natural, însă, uneori, această hrană nu le asigură aportul necesar de nutrienți; atunci, trebuie intervenit cu suplimente alimentare. 

Permite-le multă libertate de mișcare

Niciun animal nu este născut pentru a trăi în captivitate. Ţinând cont de acest lucru şi nu uita că animalele trebuie să aibă la dispoziție cât mai mult spațiu pentru a-și manifesta comportamentul natural.

Prin urmare, animalele trebuie lăsate să umble liber și să aibă la dispoziție un spațiu suficient, în funcție de numărul și de mărimea lor. Este de preferat ca acest spațiu să fie împrejmuit, iar animalele să fie lăsate libere în interiorul său, decât să fie priponite în câmp deschis.

Ține cont de faptul că animalele – mai ales exemplarele tinere – au nevoie să zburde și să se joace pentru a-și consuma energie, la fel de importantă fiind și compania altor surate. 

Amenajează-le un adăpost confortabil

Nevoia de spațiu se impune și atunci când vine vorba despre amenajarea adăpostului. Este una din principalele condiții pentru asigurarea confortului, iar la acest detaliu se referă și unele dintre reglementările despre care vorbeam la începutul articolului. Așadar, ești obligat să asiguri fiecărui animal spațiul minim de care are nevoie, dimensiunile acestuia fiind specificate clar, în funcție de specie.

Adăpostul care trebuie să fie curat, bine iluminat și ventilat, trebuie să includă neapărat și o zonă de odihnă. Aici, trebuie amenajat un așternut cât mai confortabil, din paie sau rumeguș sau alte materiale moi. 

Fă-le să se simtă în siguranță

Teama este un important factor de stres, factor care afectează psihicul animalelor, cauzând tulburări de comportament, dar și probleme de sănătate. Animalele agresate sau tratate frecvent într-un mod abuziv trăiesc permanent cu acest sentiment de teamă, de care scapă cu greu chiar și după dispariția factorului declanșator.

De asemenea, amenințarea prădătorilor este un alt motiv de teamă, animalele intrând în panică la apropierea acestora. Chiar dacă animalele sunt pe deplin protejate în adăposturi, e de preferat să ții prădătorii cât mai departe de gospodărie. Poți face acest lucru foarte ușor, cu ajutorul unui gard înalt din plasă sau al unui gard electric. 

Acestea sunt cele mai importante sfaturi pentru asigurarea bunăstării animalelor din orice gospodărie.