Menținerea unui aer cât mai proaspăt în interiorul încăperilor și eliberarea alergenilor și a mucegaiului sunt cerințe esențiale pentru sănătatea noastră. Însă, uneori poate fi dificil să ai parte de confort maxim în locuință. Dacă te confrunți cu mirosuri neplăcute și simți că aerul este închis și greu de respirat, apelează la câteva soluții practice pentru a crea din nou o atmosferă cât mai plăcută în casă.
1. Folosirea unor echipamente speciale
De multe ori, mirosul neplăcut din interiorul unei camere este datorat unei calități slabe a aerului, dar și prezenței alergenilor. Pentru a-i combate în mod eficient, poți apela la aparatură specială cu scop de curățare sau filtrare. Încearcă un purificator de aer, un dispozitiv care filtrează aerul din încăpere, eliminând particulele nocive și alergenii precum praf, polen, mucegai și chiar bacterii și virusuri. O soluție eficientă este și cea a aspiratoarelor cu filtru HEPA, care elimină un procent mult mai mare din particulele de praf prezente în încăpere.
Pentru a obține și confort termic, și o calitate superioară a aerului, poți instala un aparat de aer condiționat dotat cu filtre speciale, care nu doar răcește aerul, ci îl și curăță și reține particulele nocive. Te sfătuim să cauți mai multe informații despre un aparat de aer condiționat 18000 BTU: preț, dotări, funcții etc.
De multe ori, senzația neplăcută din locuință poate fi datorată și umidității. Dacă nivelul este prea ridicat sau prea scăzut, confortul este afectat. Atunci când aerul uscat provoacă simptome respiratorii, încearcă un umidificator. În schimb, dacă te confrunți cu prea multă umiditate, cu mucegai și condens pe ferestre, încearcă un dezumidificator.
2. Igiena riguroasă
De multe ori, împrospătarea aerului dintr-o cameră poate fi o procedură atât de simplă încât chiar și respectarea unor reguli simple de igienă poate da rezultate. Pentru început, asigură-te că aerisești frecvent încăperile. Astfel, asiguri circulația optimă a aerului și poți elimina mirosurile stagnante și deranjante.
Curățenia locuinței este, bineînțeles, vitală. Podelele, mobilierul și toate celelalte suprafețe și obiecte din casă trebuie curățate în mod corespunzător, pentru a elimina praful, bacteriile și orice alți alergeni care pot fi prezenți. Aspiră frecvent covoarele și ocupă-te de locurile care pot reține praf și impurități.
Nu neglija locurile unde pot apărea mai des mirosuri neplăcute, precum baia și bucătăria. Depozitează alimentele în mod corespunzător, golește zilnic coșul de gunoi și împrospătează încăperile. Prosoapele vor trebui și ele înlocuite frecvent și curățate cât mai bine. Să nu uităm nici de dormitoare, care trebuie aerisite corespunzător, pentru a crea un mediu propice pentru odihnă. Așternuturile pot și ele să rețină acarieni și alți alergeni, așa că ar trebui să le înlocuiești și pe ele cât mai des.
3. Remedii naturiste
În lupta împotriva alergenilor și a mirosurilor neplăcute din încăpere, poți apela și la diverse remedii naturiste care să ajute la curățarea și împrospătarea aerului. Aceste soluții naturale sunt adesea mai prietenoase cu mediul și mai sigure pentru sănătatea noastră decât produsele chimice agresive. Stoarce zeama de la o lămâie și amestec-o cu puțină apă, iar apoi folosește această soluție fie pentru a șterge suprafețele, fie pentru a o pulveriza prin cameră.
O altă metodă renumită de combatere a mirosurilor neplăcute este oțetul. Acesta este un bun dezinfectant și, amestecat cu apă, poate fi utilizat pentru curățarea podelelor și a suprafețelor, poate fi pulverizat în aer sau poate fi folosit chiar și la spălarea rufelor. Bicarbonatul de sodiu este și el un ingredient minune pentru curățare, care poate și să absoarbă mirosurile neplăcute.
4. Utilizarea de parfumuri și odorizante
Pentru a crea un mediu cât mai plăcut și relaxant în casă, poți aduce chiar tu mirosurile pe care le dorești. Există odorizante speciale, sub formă de spray sau gel, care neutralizează mirosurile neplăcute, nu doar le acoperă. Odată îndepărtate sursele urât mirositoare, poți să utilizezi parfumuri de cameră, lămpi de aromoterapie, uleiuri esențiale sau bețișoare parfumate. Însă, ai grijă să nu le utilizezi excesiv, deoarece mirosurile pot deveni copleșitoare chiar dacă nu sunt în primă fază deranjante.
5. Purificarea aerului cu ajutorul plantelor
Există și anumite tipuri de plante ce pot lupta împotriva mirosurilor neplăcute și pot anihila anumite substanțe dăunătoare din atmosferă. Așadar, ele pot îndeplini un dublu rol: atât decorativ, cât și practic. Câteva dintre aceste includ iedera englezească, diverse specii de orhidee sau dracaena.
Luptă împotriva mirosurilor neplăcute și a alergenilor și creează un mediu mai plăcut în casa ta. În funcție de problemele cu care te confrunți, alege soluțiile care ți se potrivesc. Astfel, locuința ta va deveni mai confortabilă și mai primitoare.