Cum să lași casa în siguranță când pleci în concediu

853
Cum să lași casa în siguranță când pleci în concediu

Ca în fiecare an, de-abia aștepți să pleci în concediu, ca să te relaxezi după o perioadă plină de stres și alergătură. Ai organizat în detaliu vacanța, itinerariul, destinațiile turistice pe care le vei vizita. Dar acasă cine rămâne? Micul tău univers cotidian trebuie să fie în siguranță până te întorci, ca să nu ai parte de surprize neplăcute, incidente sau avarii.

Fie că este vorba despre o casă sau un apartament, locuința ta are zone mai expuse și puncte nevralgice pe unde pot intra infractorii: ușile și ferestrele cu acces direct din stradă sau din curte, ferestrele de la balcon și cele la care se poate ajunge de pe acoperiș sau de la un vecin (în cazul în care stai la bloc).

Îți prezentăm în continuare câteva recomandări utile, ca să găsești totul în ordine, inclusiv covorașul de la intrare pe care scrie Casă, dulce casă

Montează ferestre PVC cu geam termoizolant

Alege pentru locuința ta cele mai bune ferestre PVC ca să te bucuri de toate avantajele pe care ți le oferă această tehnologie care îți protejează casa, indiferent de vremea și pericolele de afară.

Optează pentru ferestre cu 3 garnituri și pachete de sticlă cu 3 foi sau tripan. Combină sticlă 4 anotimpuri (4S) și sticlă Low Emissivity (Low-E) ca să asiguri un regim termic optim în interior și un consum redus de energie pentru încălzirea locuinței, iar la întoarcerea acasă vei găsi același cămin luminos, răcoros și curat pe care l-ai lăsat la plecare. 

Echipează ușile și ferestrele cu feronerie antiefracție

Te pregătești să-ți rogi vecinii ca să treacă pe la tine cât ești plecat în vacanță, pentru aerisirea camerelor: Nu mai este nevoie! 

Când nu-i nimeni în locuință poți să lași liniștit ferestrele deschise pe un spațiu de ventilație de jur-împrejur de aproximativ 6 mm, pentru că nu pot fi forțate din exterior, de fapt nici nu se observă de afară fanta prin care asiguri aerisirea optimă a casei atunci când ești plecat în concediu. Această soluție de deschidere este recomandată mai ales pentru balcoane și pentru camere cu umiditate excesivă (pivnițe, boxe, demisol).

Fii fără grijă, aceste ferestre au cea mai bună feronerie pentru termopane și sunt echipate cu sisteme speciale care asigură grade de siguranță superioare RC2 și RC3. 

Ferestrele cu deschidere perimetrală pe 6 mm, la care nu se observă din stradă că sunt ușor întredeschise, au elementele de siguranță plasate pe toate laturile ferestrei și astfel împiedică forțarea canatului de către spărgători. Aceste dotări îți garantează un grad de siguranță superior RC2, față de ferestrele standard închise, deci asigură o protecție mai bună în toate situațiile de pericole cauzate de factori naturali sau încercările de intrare prin efracție. Nivelul RC2 impune, conform standardului, minim 7 puncte de blocare a ferestrei cu bolțuri și plăcuțe din oțel, mâner cu cheiță, pachet de sticlă antiefracție. 

Poți beneficia de nivelul maxim de siguranță RC3, care impune un număr minim de 16 puncte de blocare a ferestrei, cu bolțuri și plăcuțe de siguranță din oțel, mâner cu cheiță și sticlă antiefracție. Este recomandat pentru ferestre de parter și ferestre de pivniță sau demisol, precum și pentru uși de balcon.

Asigură aerisirea controlată a casei

Pleci în concediu cu toată familia și te preocupă să lași casa în siguranță. Acest lucru nu înseamnă doar protecția împotriva hoților, ci și măsurile care previn apariția igrasiei, mucegaiului sau a mirosurilor neplăcute.

Ca să te asiguri că vei găsi la întoarcere un aer proaspăt în fiecare cameră și că n-o să ai surprize neplăcute din cauza umezelii din casă, alege ferestre premium ce asigură aerisirea lentă și controlată, cu deschidere în 4 trepte, pe baza echipării standard cu microventilație.

Așa cum am menționat anterior, ai la dispoziție și ferestre termopane cu deschidere în plan paralel, pe 6mm, care permit aerisirea spațiilor în deplină siguranță și fără ca praful, insectele sau alți dăunători să poată pătrunde în casă. 

Instalează un sistem video de supraveghere și alarmă 

O știi pe vecina aceea curioasă care știe tot ce mișcă în cartier? Nu-ți este de folos atunci când pleci în concediu. Instalează un sistem video de supraveghere, pentru că reprezintă o investiție utilă pe termen lung, care îți permite să stai liniștit și atunci când ești la mii de kilometri depărtare, pentru că locuința ta este păzită 24/7 și camerele video înregistrează tot ce se întâmplă în jurul casei.

Montează un sistem de alarmă cuplat la serverul unei firme de intervenții rapide, ca să te asiguri că vei beneficia de suport operațional rapid și eficient în cazul unor incidente neplăcute.

Montează sisteme inteligente de iluminat

Paza bună trece primejdia rea, iar această vorbă veche din bătrâni se potrivește pentru o facilitate nouă, care se dovedește a fi foarte utilă atunci când pleci în concediu și lași casa nelocuită pentru mai mult timp.

Este vorba despre sisteme inteligente de iluminat, pe care le poți programa chiar și de la distanță, astfel încât să aprindă câteva lumini în locuință, pentru a convinge răufăcătorii că este cineva acasă și să-i descurajeze în încercarea lor de a intra prin efracție.

Costurile pentru un astfel de echipament sunt minime, căci funcționează cu leduri și se bazează pe tehnologii inovative și surse alternative de energie, cum este cea solară.

Ține seama de aceste recomandări atunci când îți planifici plecarea în concediu, ca să nu stai stresat tot sejurul cu grija bunurilor din locuință, iar la întoarcerea acasă să te bucuri de același confort agreabil și de atmosfera familiară a propriului cămin. Tot ce vei avea de făcut va fi să despachetezi bagajele și să-ți completezi colecția de magneți de frigider cu suvenirurile pe care le-ai adus de peste mări și țări.