Cum să eviți deteriorarea mobilei din casă: 5 recomandări

312
Cum să eviți deteriorarea mobilei din casă: 5 recomandări

Dacă ai fost preocupat de amenajarea casei vreme îndelungată, investind timp, energie și bani în fiecare detaliu, cu siguranță îți dorești ca finisajele și mobilierul ales să reziste cât mai bine în timp. Cu toate acestea, este inevitabil ca utilizarea zilnică și micile accidente din jurul casei să nu conducă la zgârieturi sau alte urme permanente. Ce poți evita sunt factorii de mediu și anumite practici care pot deteriora mobila pe termen lung, inclusiv acea canapea confortabilă din sufragerie sau dormitorul din lemn masiv achiziționat. 

Descoperă în continuare cinci recomandări care te pot ajuta să eviți deteriorarea mobilei din casă și să te bucuri de utilizarea sa pentru mai mulți ani. 

  • Asigură o temperatură și un nivel de umiditate adecvat

Deseori, mobilierul casei se deteriorează atunci când este supus unor condiții de umiditate și temperatură extreme: fie prea ridicate, fie prea scăzute. Prin urmare, este important să combini ștergerea periodică a prafului și lustruirea cu ceară a lemnului cu un sistem de climatizare al casei cât mai eficient. 

O soluție care se poate dovedi utilă în toate sezoanele este un aparat de aer condiționat Daikin. Pe timpul verii, un astfel de dispozitiv esențial pentru orice casă te poate ajuta să eviți impactul negativ al căldurii excesive atât asupra corpului uman, cât și asupra mobilei. Poți alege inclusiv un model care dispune de funcția de uscare a aerului, deci îl vei putea utiliza pentru controlul umidității. 

Avantajele nu se opresc aici, pentru că un astfel de aparat de aer condiționat poate asigura și comutarea automată pe funcția de încălzire atunci când temperaturile interioare sunt scăzute și purificarea aerului cu ajutorul unui filtru de argint. Te poți bucura de toate aceste beneficii în timpul unei funcționări silențioase și eficiente din punct de vedere energetic. 

  • Protejează mobilierul împotriva razelor soarelui 

Dacă piesele de mobilier tapițate sunt expuse direct la razele soarelui pe termen lung, vor apărea anumite zone decolorate. Poți evita acest tip de deteriorare prin utilizarea de draperii sau jaluzele la nivelul ferestrelor. Totodată, este indicat să rotești mobila și pernele canapelei pentru ca toate părțile să fie expuse în mod egal la soare. Poți opta și pentru instalarea unei folii pentru ferestre cu protecție UV. 

  • Alege produse de curățenie adecvate

Curățarea și întreținerea periodică sunt pași esențiali pentru a evita deteriorarea mobilierului, dar trebuie realizați utilizând produse adecvate. În unele cazuri, anumite formule chimice pot degrada tapițeria canapelei sau lemnul din care este fabricat dulapul. Din acest motiv, înainte de a le folosi pentru un anumit obiect este important să le testezi într-o zonă mai ascunsă. În plus, este bine să explorezi produsele bazate pe ingrediente naturale înainte de a recurge la substanțe chimice agresive. 

  • Evită curățarea frecventă a mobilei

Deși activitățile de curățenie periodice sunt absolut necesare, ștergerea și lustruirea repetată a mobilei, chiar și atunci când nu este cazul, pot conduce la o deteriorare mai rapidă pentru că gradul de uzură crește. Prin urmare, dacă anumite canapele sau scaune tapițate sunt mai predispuse accidentelor, ar trebui să le protejezi cu ajutorul unor huse pentru mobilier speciale. Totodată, atunci când te confrunți cu pete dificile sau zgârieturi mai profunde este bine să eviți frecarea suprafețelor în exces pentru că există riscul de a le deteriora suplimentar. 

  • Mută întotdeauna mobilierul cu atenție

Dacă îți place să schimbi aspectul camerelor prin mutarea periodică a mobilei, asigură-te că eviți tragerea și împingerea pieselor vizate. Astfel de acțiuni pot conduce inclusiv la deteriorarea pardoselilor. În mod ideal, este necesar să soliciți ajutor, să ridici complet mobila respectivă de la sol și apoi să o plasezi în noua sa poziție. 

Ține cont de aceste cinci recomandări și va fi mai ușor să eviți deteriorarea mobilierului atent ales. De regulă, valorile extreme ale umidității și temperaturii sunt printre principalii factori care pot conduce la necesitatea de a înlocui mobila casei.