Dintre toate piesele de mobilier scaunul are cele mai mari șanse de a necesita reparații la anumite intervale de timp, din cauza faptului că este intens utilizat zi de zi. Utilizării zilnice i se adaugă și sarcinile mari pe care le suportă, precum și faptul că, adeseori, nu adoptăm cea mai corectă poziție când îl folosim, iar asta îi grăbește uzura.
N-ar fi deloc eficient să înlocuiești un scaun atunci când dă primele semne de uzură, pentru că ar trebuie să faci asta destul de des. Mai bine ar fi să repari singur micile defecțiuni, iar mai jos îți arătăm care sunt piesele și sculele de care ai nevoie.
Ce faci când se rup mânerele
Un astfel de accident se întâmplă mai ales dacă obișnuiești să te lași cu toată greutatea pe o parte a scaunului sau dacă îți vine ideea să te așezi direct pe unul din mânere. Odată rupt, un mâner trebuie înlocuit, pentru că nici un fel de reparație nu va ține foarte mult. Pentru această operațiune trebuie să dai jos mânerul rupt, folosind o cheie pentru a desface șuruburile. De obicei, e nevoie de o cheie imbus, pe care producătorii o livrează odată cu scaunul, pentru a-l putea asambla. Apoi, cu ajutorul unei rulete sau a oricărui instrument de măsurat, se măsoară distanța între găurile pentru șuruburi, iar atunci când comanzi un mâner nou, acesta trebuie să aibă găurile dispuse la o distanță similară. Astfel, se va potrivi perfect cu scaunul, și tot ce mai ai de făcut este să îl fixezi cu ajutorul șuruburilor și a cheii imbus.
Cum schimbi pistonul
Pistonul pneumatic se numără printre cele mai importante piese pentru scaunul de gaming sau de birou, fiind vorba de acel dispozitiv cu ajutorul căruia scaunul se lasă și se ridică. Uneori, acesta se poate defecta din diferite motive, iar reparația ar costa cam cât un piston nou. Așadar, și de această dată este mai bine să schimbi piesa stricată, și vei vedea că e la fel de simplu.
Pentru a detașa pistonul uzat, ai nevoie doar de un ciocan cu care vei lovi pistonul în capătul inferior până când va ieși din suportul stelat al scaunului. Apoi, capătul superior ar trebui să iasă ușor de sub șezut, iar dacă este înțepenit, poți folosi din nou ciocanul, însă cu grijă să nu deteriorezi scaunul. În acest sens, este recomandat să folosești un ciocan cu cap cauciucat. Dacă ai deja piesa nouă, trebuie doar să introduci capătul inferior în orificiul din mijlocul suportului de la baza scaunului, apoi să procedezi în mod similar cu capătul superior și orificiul de sub scaun.
Cum rezolvi scârțâitul
Orice scaun va începe la un moment dat să scârțăie, dar aceasta nu înseamnă că deja poți să-l arunci la gunoi. Două sunt cauzele principale care cauzează scârțâitul, respectiv șuruburile slăbite și rugina. Folosind scaunul zi de zi, e posibil ca șuruburile de fixare să se slăbească odată cu trecerea timpului iar scârțăitul să apară din cauza frecări de la îmbinări. În acest caz, problema se rezolvă tot cu cheia imbus de care am amintit anterior, fiind suficient să strângi bine fiecare șurub.
Dacă scârțâitul vine de la sistemul de fixare, înseamnă că acesta a prins rugină și trebuie luate măsuri cât mai repede. În astfel de situații, trebuie să ungi toate componentele mobile ale scaunului, folosind ulei special sau vaselină.
În cele mai grave cazuri, scârțâitul poate proveni de la o piesă crăpată iar atunci nu ai altă soluție decât înlocuirea acesteia.
De obicei oricare din aceste operațiuni nu ar trebui să își ia mai mult de câteva minute, iar scaunul va fi de fiecare dată ca nou.