Cum procedezi dacă vrei sa cumperi un teren

430
Cum procedezi dacă vrei sa cumperi un teren

Achiziția unui teren este o investiție importantă și nimeni nu și-ar dori să constate că a făcut o alegere neinspirată sau că a fost păcălit după ce tranzacția a fost deja încheiată. Nu ni se întâmplă multora să cumpărăm terenuri în fiecare zi, prin urmare este firesc să nu știi exact cum trebuie să procedezi și să cauți să te informezi înainte de demara un astfel de demers. Tocmai din acest motiv, ne-am gândit că articolul pe care tocmai îl citești ți-ar fi folositor, așa că am selectat cele mai importante informații de care ai nevoie. 

Studiază piața

Înainte de începe să cauți terenul potrivit pentru nevoile tale, fă un studiu de piață, pentru a vedea care sun prețurile în zona care te interesează. Acestea variază în funcție de localitate, amplasament și destinație. Astfel, terenurile de vânzare disponibile în Sibiu vor avea prețuri diferite de cel din Cluj, Brașov sau alte orașe chiar dacă vorbim suprafețe și zone de amplasament similare. De asemenea un teren intravilan va fi mai scump decât unul extravilan, iar la fel diferă preturile terenurilor pentru case față de cele al terenurilor agricole.  

Așadar, studiază prețurile, iar în funcție de acestea poți estima și bugetul de care ai nevoie. În cazul în care ai disponibilă o anumită sumă, poți găsi o suprafață de teren care să se încadreze în buget, chiar dacă aceasta nu se află exact în zona pe care ți-o dorești. 

Asigură-te că discuți cu persoana potrivită

Dacă ai găsit o ofertă care te interesează și ai luat legătura cu vânzătorul, primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a negocia este să te asiguri că persoana respectivă are toate drepturile asupra terenului. Vânzătorul trebuie să-ți dovedească faptul că este proprietarul terenului sau că este împuternicit de proprietar să facă această tranzacție. Poate face aceasta doar cu un titlu de proprietate sau cu o procură autentificată la notariat, iar tu trebuie s-i soliciți un astfel de document pentru a avea certitudinea că discuți cu persoana care trebuie. 

Solicită actele cadastrale

Trebuie să ai o imagine cât mai exactă a terenului și certitudinea că suprafața din anunțul de vânzare este conformă cu realitatea. De aceea, trebuie să ceri proprietarului să-ți prezinte și dosarul cadastral al terenului, care include mai multe documente cu specificații tehnice și măsurători. Cel mai important dintre ele este planul de amplasament și delimitare, care conține un desen ce redă întreaga suprafață a terenului, cu parcelele, aferente suprafața acestora și utilitatea. Dosarul trebuie să fie realizat de o persoană fizică sau juridică autorizată, iar pentru confirmarea autenticității trebuie să aibă avizul oficiului de cadastru.

De asemenea, ai nevoie și de dovada că terenul este intabulat, așa că trebuie să soliciți proprietarului și un extras de carte funciară, cu numărul cadastral alocat terenului respectiv și alte date importante. 

Asigură-te că terenul nu este în litigiu

Chiar dacă vânzătorul îți prezintă actul de proprietate, este posibil ca terenul să facă obiectul unui litigiu. Se poate întâmpla în cazul terenurilor moștenite sau primite ca donație – care sunt revendicate ulterior și de alte persoane – sau în cazul terenurilor puse sub sechestru pentru neplata unor datorii ori din alte motive. Un avocat poate afla ușor dacă este vorba de o astfel de situație, iar pentru mai multă siguranță poți solicita proprietarului să semneze o declarație prin care să confirme că terenul nu face obiectul niciunui litigiu.

Totodată, acesta trebuie să-ți prezinte și un certificat de atestare fiscală, care să confirme plata la zi a taxelor aferente acelui teren. 

Dacă ați ajuns la  un acord, trebuie să încheiați un contract de vânzare-cumpărare. Este de preferat ca acesta să fie redactat la un notar autorizat, care să îl și autentifice. În acest fel, se elimină riscul de a se strecura anumite erori sau de a fi omise unele detalii, ceea ce ți-ar putea provoca unele probleme ulterior.