Cum întreții corect un compresor de aer?

216
Cum întreții corect un compresor de aer?

Compresorul de aer este un echipament important pentru multe industrii, dar și gospodării în care ai nevoie de furnizarea aerului pentru diverse aplicații. Întreținerea corectă a unui compresor de aer este esențială pentru asigurarea funcționării în parametri optimi.

De asemenea, folosirea corectă, cât și întreținerea unui compresor asigură o durată de viață cât mai lungă. Iată ce trebuie să faci pentru a te asigura că acesta funcționează la capacitate maximă:

Verifică nivelul uleiului

Pentru compresoarele care funcționează pe baza unei pompe cu ulei, verificarea nivelului și calității uleiului este esențială pentru o funcționare ideală. Compresoarele de aer au nevoie de ulei pentru a lubrifia componentele interne și pentru a preveni uzura.

Uleiul ar trebui verificat înainte de fiecare folosire, iar în funcție de frecvența cu care este utilizat compresorul de aer, schimbat la fiecare șase luni. De asemenea, ține cont de indicațiile producătorului, atât în ceea ce privește ce accesorii pentru compresoarele de aer trebuie să alegi, cât și recomandările de întreținere.

Curăță filtrele de aer

Filtrele de aer au scopul de a curăța aerul care intră în compresor, iar acestea pot acumula cu ușurință praf, murdărie și diverse reziduuri care pot deveni periculoase pentru compresor. Dacă se acumulează în filtrele de aer, reziduurile pot reduce fluxul de aer și provoca o funcționare defectuoasă a compresorului.

Verifică și curăță filtrele în mod regular și inlocuiește-le pe cele murdare sau degradate. Filtrele alese pentru compresor trebuie s fie de calitate superioare și conforme cu recomandările producătorului, pentru o compatibilitate optimă.

Curăță garniturile și pistoanele

Garniturile au rolul de a etanșa, pentru a evita scurgerile de aer, iar pistoanele sunt componente cheie în procesul de comprimare a aerului. Verifică garniturile și pistoanele pentru uzură sau deteriorare și înlocuiește-le când este necesar.

Garniturile se pot uza odată cu trecerea timpului și folosiri regulate ale compresorului, iar pistoanele pot avea nevoie de curățări cât mai des, cu ajutorul unor soluții speciale sau cu detergent.

Verifică etanșarea conexiunilor și furtunul de aer

Furtunul transportă aer comprimat de la compresor la uneltele sau accesoriile conectate. Acesta trebuie verificat regulat pentru a detecta crăpături sau deteriorări care pot duce la pierderi de aer.

Etanșarea conexiunilor este importantă, deoarece compresoarele au mai multe conexiuni și racorduri, iar acestea trebuie verificate dacă se observă pierderi de aer, sau pentru a le preveni.

Păstrează compresorul într-un mediu curat și uscat

Compresorul trebuie depozitat și păstrat într-un mediu cât mai curat și uscat. Praful și umezeala pot afecta performanța compresorului și pot provoca defecțiuni pe termen lung. Când compresorul nu este utilizat pentru o perioadă lungă de timp, asigură-te că acesta este acoperit și protejat de praf sau depozitează-l într-un spațiu cu sistem de filtrare a aerului.

Ocupă-te de întreținerea preventivă

Înainte ca echipamentul să prezinte probleme și defecțiuni, întreținerea preventivă te ajută să le detectezi din timp și să eviți agravarea acestora. Planul de întreținere preventivă trebuie să includă verificarea tuturor filtrelor, a uleiului și dacă există nevoia unei curățări a componentelor interne. 

De asemenea, acordă atenție zgomotelor neobișnuite sau a schimbărilor în funcționarea compresorului de aer.

Protejează compresorul de aer pentru a te bucura de utilitatea acestuia cât mai mult timp și acordă atenție îngrijirii componentelor înainte ca problemele să provoace daune.