Cum alegi detergentul potrivit pentru o curățenie impecabilă?

718
Cum alegi detergentul potrivit pentru o curățenie impecabilă?

O locuință impecabilă îți asigură confortul dorit și o stare de sănătate bună. De aceea, căutăm mereu moduri prin care putem îmbunătăți procesul. Un astfel de „truc” este utilizarea detergenților profesionali, care eficientizează sarcinile și îți permit să economisești timp. Află în continuare cum alegi produsul potrivit în funcție de nevoile tale.

Detergenți pentru haine

Există pe piață mai multe tipuri de detergenți pentru rufe, fiecare având avantajele sale. Iată care sunt acestea și care sunt diferențele dintre ele.

Detergentul lichid:

  • se dizolvă rapid atât la spălarea automată (la mașină), cât și la cea manuală
  • nu lasă urme pe haine

Detergentul pudră:

  • are o putere mai mare decât celelalte tipuri, însă poate lăsa urme pe haine dacă mașina este prea plină sau rufele nu sunt clătite suficient de bine
  • are un preț mai mic decât alți detergenți

Detergentul capsulă:

  • are un preț mai mare, însă conține de obicei și balsam, deci cumperi un singur produs
  • are cea mai simplă dozare, o capsulă fiind suficientă pentru o spălare
  • poate păta hainele dacă folosești programe cu temperatură scăzută, iar capsula nu se dizolvă complet

Indiferent ce variantă preferi, îți recomandăm să alegi detergenți profesionali. Aceștia au o putere mai mare de scoatere a petelor, în timp ce rămân delicați cu țesătura.

Detergenți pentru pardoseală

Parchetul din lemn vechi lăcuit are nevoie de un detergent special, altfel riști să îl deteriorezi. Nu se recomandă detergenții universali, putând lăsa urme pe pardoseală. 

Parchetul laminat, în schimb, poate fi spălat atât cu detergent pentru parchet, cât și cu detergent universal. Totuși, ai grijă să nu folosești prea multă apă, se poate umfla în timp. De aceea, e bine să diluezi mai mult detergentul, pentru a nu fi nevoie de clătiri extra. 

Gresia este materialul care se curăță cel mai ușor și poți insista asupra petelor fără să riști ca lichidul să pătrundă în plăci. Poți folosi fără probleme detergent universal însă, dacă ai gresie albă, ia în considerare un produs special pentru ceramică. Acesta redă albul strălucitor al pardoselii, însă emană un miros mai puternic.

Detergenți pentru covoare și mochete 

Fiecare covor și mochetă ar trebui să vină cu o etichetă de îngrijire. Ține cont de materialul din care e confecționat, dar și de densitatea fibrelor. În general, o soluție din apă și detergent obișnuit de covoare funcționează bine pe orice tip de covor sau mochetă. 

Desigur, aceasta este doar curățenia de întreținere. Odată la câteva luni e bine să duci covorul la o curățătorie profesională, pentru a-l igieniza corespunzător. Pentru mochetă există servicii la domiciliu, cu echipamente eficiente.

Detergenți pentru mobilă

Curățarea pieselor de mobilier și a altor suprafețe din lemn necesită soluții speciale, care protejează materialul. De obicei le găsești sub formă de spray, fiind ușor de aplicat. Încearcă să folosești o cantitate mică de detergent, pentru a nu rămâne pete neplăcute. Dacă e cazul, clătește cu puțină apă. Utilizează o cârpă moale din bumbac sau o microfibră pentru a nu zgâria lemnul. 

Detergenți pentru baie

Baia este camera care se murdărește cel mai repede, însă cu detergenți profesionali vei reuși să o cureți fără bătaie de cap. Cada, cădița de duș, chiuveta și vasul de toaletă se igienizează cu detergenți ce îndepărtează calcarul. Oglinda și geamurile cabinei de duș se curăță cu detergent pentru geamuri și oglinzi. Nu uita de robineți, dulăpiorul de baie și coșul de gunoi, pe care poți folosi un detergent universal.

Detergenții profesionali îți asigură o curățenie impecabilă, protejând în același timp sănătatea familiei. Ține cont de sfaturile de mai sus pentru a-i alege pe cei potriviți în funcție de suprafețele din casă.