Criterii de care să ții cont când alegi un stilou de calitate

432
Criterii de care să ții cont când alegi un stilou de calitate

Poate că nu multe persoane mai apreciază în zilele noastre scrisul de mînă, dar pentru cei care încă mai susțin această artă, cel mai bun cadou se poate dovedi un stilou de calitate. Dacă și tu cunoști o astfel de persoană, dar nu ai cine știe ce cunoștințe legate de acest instrument, vei avea nevoie de câteva criterii de departajare între stilourile de lux și cele obișnuite. Iată ce trebuie să iei în calcul pentru a alege un stilou de calitate! 

Scopul în care va fi folosit 

Indiferent de situație: dacă achiziționezi un stilou pentru tine sau pentru o persoană apropiată, prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui va fi legată de scopul propriu zis al instrumentului. Cu alte cuvinte, stiloul va fi etalat drept o piesă de colecție sau va fi folosit pentru scris zi de zi? 

Așadar, vei fi nevoit să decizi destul de devreme între doi factori esențiali: estetica și funcționalitatea. În ceea ce privește estetica, lucrurile sunt destul de simple. Va fi suficient ca forma stiloului să te atragă sau să fie oarecum reprezentativă pentru gusturile persoanei care va primi cadoul. 

Pe de altă parte, dacă stiloul va fi instrumentul de scris folosit zi de zi, te vor interesa aspecte precum fluxul de cerneală și forma ergonomică, cea care va ușura scrisul pe perioade mai lungi. 

Stilul de alimentare 

Vei avea de ales între patru tipuri principale de alimentare cu cerneală, după cum urmează: 

  • Cu rezervor, mai exact modalitatea clasică de încărcare. Conservator, dar în același timp deosebit de elegant, va necesita extragerea cernelii și curățarea surplusului de pe peniță. Capacitatea unui astfel de rezervor este relativ mare, iar singura consumabilă va fi cerneala din călimară; 
  • Cu rezerve, adică tuburile de plastic umplute cu cerneală. Va dura doar câteva secunde să înlocuiești rezerva atunci când se consumă precedenta. Această metodă este recomandată pentru persoanele care nu au suficientă răbdare pentru încărcările clasice. E foarte posibil să fie nevoie să cauți rezerve speciale în funcție de stilul stiloului;
  • Cu converter, adică un tub de cerneală ce poate fi folosit de mai multe ori, spre deosebire de o rezervă clasică. Acest sistem funcționează pe baza încărcării cu cerneală direct din călimară. Ține minte însă că un convertor va avea o capacitate mai mică decât a rezervelor normale și că încărcarea va necesita un anumit nivel de dexteritate; 
  • Cu pipetă, sistem ce se întâlnește mai rar la stilourile cu adevărat calitative. Totuși, această metodă este ideală pentru persoanele care nu doresc să încarce des stiloul. Rezervorul va fi reprezentat chiar de către corpul stiloului, iar încărcarea se va executa cu ajutorul unei pipete sau, mai rar, cu seringa.

Tipul peniței 

Un alt aspect deosebit de relevant va fi și tipul peniței, criteriul care va influența de fapt chiar stilul de scriere. Astfel, primul lucru la care trebuie să te uiți este chiar vârful peniței, cel care poate fi gros sau subțire. 

În funcție de tipul peniței scrisul va fi: 

  • Extrafin;
  • Fin;
  • Mediu;
  • Gros. 

De asemenea, forma vârfului va avea un cuvânt de spus în ceea ce privește felul în care vei ține stiloul. De departe, penița cu vârf rotund va fi cea mai ușor de utilizat, similar cu un pix. Pe de altă parte, cea cu vârf ascuțit va oferi mai multe stiluri de scris. Dacă vrei ceva cu adevărat special, adică o peniță care să producă stiluri de caligrafie deosebite, alege o peniță oblică, potrivită și pentru persoanele stângace. 

Evident, ține cont și de aspecte precum materialul, dimensiunea și greutatea, dar și prețul sau producătorul.