Lupus este o afecțiune care apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile țesuturi ale corpului (boală autoimună).
Inflamația cauzată de această boală poate afecta diferite țesuturi și organe cum ar fi articulațiile, creierul, rinichii, pielea, inima sau plămânii.
Deoarece multe dintre simptomele lupusului pot fi confundate cu cele cauzate de alte afecțiuni, boala poate fi greu de diagnosticat [1]. Citește în continuare acest articol pentru a afla mai multe despre boala lupus, pentru a fi mai bine informat despre această afecțiune autoimună!
Cum se manifestă boala lupus?
Semnele și simptomele bolii pot varia în funcție de organul afectat. Chiar dacă nu există două cazuri identice de lupus, de-a lungul timpului au fost identificate simptome care apar mult mai des, cum ar fi:
- febra;
- oboseala;
- durerile articulare;
- erupțiile cutanate, în special eczema în formă de fluture care apare la nivelul feței;
- greutate în respirație;
- durere de cap;
- confuzie etc [2].
Este recomandată o consultație medicală specializată, dacă prezinți erupții cutanate neexplicate, febră ridicată sau dureri articulare persistente.
Cauzele bolii lupus
Cauza exactă a acestei boli nu este cunoscută. Cu toate acestea, există însă anumiți factori care pot avea un rol în apariția acestei afecțiuni, cum ar fi:
- Schimbările hormonale – persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la lupus decât persoanele de sex masculin, din cauza factorilor hormonali cum ar fi estrogenul. Lupusul este des întâlnit în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, când nivelul de estrogen este cel mai ridicat.
- Factori de mediu – diferite elemente pot crește riscul de aparitie a bolii lupus cum ar fi expunerea la soare, medicamentele consumate, virusurile contractate de-a lungul timpului, stresul etc.
- Istoric familial – este posibil să existe și factori genetici implicați în apariția lupusului, persoanele care au membri de familie cu lupus, putând prezenta un risc mai mare de a dezvolta această boală [3].
Potențiale complicații ale lupusului
Inflamația cauzată de lupus poate afecta numeroase organe ale corpului cum ar fi:
- Rinichii – lupusul poate leza semnificativ rinichii, motiv pentru care insuficiența renală reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul persoanelor cu lupus.
- Creierul și sistem nervos central – dacă este afectat creierul, atunci pot exista dureri de cap, tulburări de vedere, amețeală și chiar accidente vasculare cerebrale. Multe persoane cu lupus prezintă probleme de memorie și dificultate în exprimarea gândurilor.
- Sângele și vasele sangvine – lupusul poate reduce numărul de celule roșii prezente în sânge (anemie) și poate crește riscul de sângerare.
- Plămânii – prezența lupusului poate crește șansa de apariție a unei inflamații la nivelul mucoasei toracice, ceea ce poate face ca respirația să fie dureroasă. Adițional, sângerarea în plămâni și pneumonia, pot reprezenta și ele alte posibile complicații ale bolii.
- Inima – lupusul poate cauza inflamarea mușchiului inimii, a arterelor sau a membranei cardiace. Riscul de apariție a bolilor cardiovasculare este mai ridicat în rândul persoanelor cu această boală [1].
Tratamentul disponibil
Deoarece nu există tratament curativ pentru lupus, opțiunile disponibile se axează în mare parte pe gestionarea simptomelor și protejarea organelor.
Având în vedere că simptomele lupusului se pot schimba odată cu trecerea timpului, sunt necesare consultații periodice pentru ca medicul să verifice eficiența tratamentului curent și să propună un plan nou, dacă este cazul.
În funcție de simptomele prezentate și de severitatea lor, medicul va crea un plan personalizat pentru fiecare caz în parte, luând în considerare și prezența altor afecțiuni.
Tratamentul medicamentos poate ajuta la gestionarea mai bună a lupusului prin:
- calmarea sistemului imunitar;
- reducerea inflamației;
- prevenirea leziunilor apărute la nivelul articulațiilor și organelor interne [2].
Având în vedere că lupusul este o afecțiune autoimună, care poate afecta semnificativ numeroase organe din corp, este esențială depistarea cât mai rapidă a acestei boli și obținerea tratamentului corespunzător, pentru a preveni eventuale complicații.
Discută cu medicul specialist dacă prezinți simptome asociate cu această boală sau orice alte abateri de la normal!
Referințe:
- “Lupus.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lupus/symptoms-causes/syc-20365789. Data accesării: 16.10.2022
- Normandin, Bree. “Everything You Need to Know about Lupus.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/lupus#symptoms. Data accesării: 16.10.2022
- “Lupus: Symptoms, Causes, Types & Treatments.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/4875-lupus. Data accesării: 16.10.2022