Determinarea osmolarității serice reprezintă un test de laborator ce se efectuează pentru indicarea cantității de substanțe osmotic active din sânge și modul în care acestea influențează nivelul de hidratare. Iată ce trebuie să știi despre analiza pentru determinarea osmolarității serice.
Generalități
Ureea, glucoza, potasiul, sodiul, bicarbonatul și clorul sunt printre solviții care se află în fluidele din corpul uman în cantități reduse, dar care au rol important. Acestea se numesc „particule osmotic active” și acționează prin presiune asupra membranelor în vederea reținerii apei. Osmolaritatea serică este controlată și menținută în limite extrem de strânse, ca volumul celular să fie protejat.
Atunci când organismul se deshidratează, osmolaritatea serică are valori crescute, iar când apare suprahidratarea, valorile scad. Osmolaritatea crescută implică faptul că există mai mulți electroliți decât apă în organism, apa fiind importantă în procesul de reglare a valorilor.
Homeostazia osmolarității serice are loc prin corespondența dintre hormonul antidiuretic (ADH/vasopresină) și senzația de sete. În situațiile în care se produc dereglări ale hormonului antidiuretic, valorile osmolarității serice se pot modifica, ceea ce duce la apariția unor afecțiuni, printre care diabetul insipid.
Când se recomandă efectuarea acestei analize?
Medicul recomandă determinarea osmolarității serice atunci când dorește să verifice valorile hormonului antidiuretic, ce este implicat în menținerea controlului cantității de apă pe care rinichii o reabsorb în timpul proceselor de filtrare a toxinelor din sânge.
Printre simptomele ce pot semnala disfuncțiile hormonului antidiuretic se află senzația persistentă de sete, meteorismul, probleme de urinare. Alte situații în care medicul recomandă determinarea osmolarității serice sunt:
- diabetul insipid;
- evaluarea echilibrului hidroelectric și acido-bazic;
- afecțiuni hepatice;
- în cazul crizelor epileptice;
- pentru a detecta pseudonatremia, hipernatremia și hiponatremia;
- hiponatremie (intoxicație cu apă);
- nivelul de hidratare a organism;
- toxemie alcoolică.
Ce presupune procedura de recoltare?
Pregătirea pacientului înainte de efectuarea determinării osmolarității serice constă în faptul că trebuie să evite consumul de alcool cu 24 de ore înainte de recoltarea unei probe de sânge. Aceasta se poate face fie a jeun (dimineața, pe nemâncate), fie postprandial (după masă).
Cum se interpretează rezultatele?
Înainte de a interpreta corect rezultatele analizei, medicul trebuie să știe ce regim alimentar are pacientul și dacă urmează tratament pentru diverse afecțiuni.
Valorile de referință ale osmolarității serice sunt, de regulă, cuprinse între 280-300 mom/ Kg H2O, dar intervalul poate varia în funcție de metoda de execuție și de reactivii (substanțele de contrast) pe care îi folosește laboratorul respectiv.
Valorile crescute
În situațiile în care valorile osmolarității serice depășesc intervalul de referință, pot semnala următoarele afecțiuni:
- diabet insipid;
- hipernatremie, pe fondul deshidratării sau al ingestiei accidentale de clor sau bicarbonat de sodiu, ori din cauza alcoolemiei ridicate;
- acidoză lactică;
- șoc hemoragic posttraumatic;
- insuficiență renală.
Valorile scăzute
Atunci când valorile osmolarității serice sunt scăzute, ele pot semnala:
- hiperhidratare;
- sindrom nefrotic;
- hiponatremie, asociată cu insuficiență cardiacă congestivă sau ciroză;
- o disfuncție a hormonului antidiuretic, ce elimină o secreție inadecvată asociată cu insuficiență adrenaliană, hipotiroidism sau carcinom pulmonar.
Determinarea osmolarității serice nu este o analiză de rutină, iar medicul o recomandă doar în unele situații. În funcție de rezultatele testului de sânge, specialistul solicită investigații suplimentare, pentru a identifica o posibilă afecțiune de fond și a stabili schema de tratament.
Surse de informare:
- Swiner, Carmelita. “Serum Osmolality Blood Test: Purpose, Procedure, and Results.” WebMD, WebMD, 2 Sept. 2022, www.webmd.com/a-to-z-guides/serum-osmolality-test, accesat la data de 18 noiembrie 2022;
- Hooper, Lee, et al. “Diagnostic Accuracy of Calculated Serum Osmolarity to Predict Dehydration in Older People: Adding Value to Pathology Laboratory Reports.” BMJ Open, British Medical Journal Publishing Group, 1 Oct. 2015, bmjopen.bmj.com/content/5/10/e008846, accesat la data de 18 noiembrie 2022.