Categoria lentilelor de contact este una vastă, pentru că include atât produse purtate dintr-o anumită nevoie medicală, cât și modele cu un rol pur estetic. Totodată, există și lentile de contact în diferite nuanțe, ce pot fi, însă, utilizate pentru corectarea anumitor probleme de vedere minore.
Poți opta pentru lentile de unică folosință, sau cu o durată de purtare întinsă pe un anumit interval de timp, ori pentru produse realizate din materiale diferite. Toate aceste criterii de alegere sunt analizate astăzi în detaliu. La finalul acestei lecturi, vei ști ce tipuri de lentile de contact există și cum trebuie alese produsele potrivite.
Lentilele de contact și scopul utilizării lor
Ai nevoie de lentile de contact albastre cu dioptrii sau fără, pentru a-ți schimba look-ul? Îți dorești o alternativă pentru ochelarii de vedere pe care trebuie să îi porți, astfel încât să te simți mult mai confortabil? Scopul pentru care porți lentilele de contact reprezintă cel mai important criteriu de clasificare a acestora.
1. Lentilele de contact cu dioptrii
Acestea sunt cea mai la îndemână alternativă pentru ochelarii de vedere, pentru că pot corecta cu succes efectele asociate unor probleme de vedere minore. Sunt disponibile pe piață: lentile de contact monofocale pentru miopie și hipermetropie, lentile de contact torice pentru astigmatism, lentile de contact multifocale pentru prezbiopie. În urma unui evaluări, optometristul va stabili cele mai bune caracteristici pentru noile tale lentile (dioptrii, rază de curbură, diametru).
2. Lentilele colorate cu rol estetic
Aceste lentile de contact sunt purtate doar pentru a modifica nuanța ochilor tăi (complet sau parțial), fără a avea și o utilitate medicală. De la nuanțele de bază ale irisului uman, la culori sau modele inedite, lentilele cu rol cosmetic reușesc să schimbe semnificativ imaginea pe care o afișezi.
3. Lentilele colorate cu dioptrii
Această categorie de produse oferă un mix al beneficiilor pe care le asigură primele două tipuri de lentile analizate mai devreme. Alege o pereche de lentile albastre cu dioptrii, 90 de purtări 2 lentile/cutie, sau alte modele prezente acum în oferta Lensa, pe baza recomandărilor făcute de specialistul la care ai apelat.
Lentilele de contact și perioada de utilizare
În funcție de durata purtării unei perechi de lentile de contact, se poate realiză o altă clasificare a acestor produse:
4. Lentile de contact de unică folosință (1-Day)
Durata maximă de utilizare poate fi 8, 10 sau 12 ore, în funcție de alegerea pe care o realizezi. Sunt o alegere recomandată dacă vrei să porți lentile de contact la un eveniment, nu vrei să aloci foarte mult timp rutinei de îngrijire, sau în cazul în care forma / rama ochelarilor de vedere nu completează ținuta purtată într-o zi.
5. Lentile de contact săptămânale
Durata maximă de utilizare este de 7 zile. După fiecare purtare, trebuie întreținute conform indicațiilor producătorului și păstrate într-un lens case special conceput pentru astfel de produse. Din punct de vedere al costului / purtare, sunt mai economice decât cele de unică folosință.
6. Lentile de contact bilunare, lunare sau trimestriale
Durata maximă de utilizare variază în funcție de produsul achiziționat:
- lentile de contact bilunare – maximum 14 zile;
- lentile de contact lunare – maximum 30 de zile;
- lentile de contact trimestriale – maximum 90 de zile.
Aceasta opțiune generează costuri de achiziție mai avantajoase, prin raportare la frecvența cu care trebuie schimbate. Întreținerea acestora implică, însă, costuri mai mari, spre deosebire de varianta purtării unor lentile de contact săptămânale.
7. Lentile de contact anuale
Durata maximă de utilizare este de 365 de zile. Pot avea anumite funcții speciale, adaptate la probleme de sănătate aparte. Ex: valori extreme ale dioptriilor.
Lentilele de contact și materialul acestora
Materialul din care sunt realizate lentilele de contact influențează accesul cantității de oxigen la cornee sau durabilitatea acestora. Mai mult decât atât, chiar și predispunerea lor la acumularea de proteine are legătură tot cu acest aspect important. Pe baza materialului din care sunt realizate, lentilele de contact se pot clasifica astfel:
8. Lentile de contact moi
Sunt cele mai confortabile produse din categoria lentilelor de contact. Specialistul poate recomanda purtarea acestora mai ales în cazul pacienților care se confruntă cu ochi uscați.
9. Lentile de contact rigide
Sunt lentile de contact dure, gaz permeabile. Pentru a se obișnui cu purtarea unui astfel de model de lentile, o persoană poate avea nevoie de mai mult timp. Spre deosebire de modelele analizate mai sus, lentilele de contact rigide sunt mult mai rezistente.
10. Lentile de contact mixte
Din punct de vedere al materialului din care sunt realizate, dar și al beneficiilor oferite pe termen lung, acestea reprezintă un mix între cele două categorii de lentile analizate mai sus.
Programează-te pentru o consultație optometrică gratuită într-o locație din rețeaua Lensa și află care sunt cele mai potrivite lentile de contact pentru nevoile tale. Sfatul specialistului este important, pentru că simplifică procesul de identificare a soluțiilor ideale pentru tine. În plus, suportul oferit de optometrist îți permite să găsești mai rapid cel mai bun raport calitate:preț.