Câte tipuri de espressoare există și cum îl alegi pe cel potrivit?

655
Câte tipuri de espressoare există și cum îl alegi pe cel potrivit?

Diminețile încep întotdeauna cu o cafea savurată acasă sau imediat ce ai ajuns la birou. De cele mai multe ori, licoarea magică îți oferă energia de care ai nevoie pentru a putea duce la bun sfârșit taskurile din fiecare zi. Fie că o preferi simplă, fără zahăr sau cu cremă de lapte, sub forma unui latte, a unui cappuccino sau a unui flat white ceva mai concentrat, vei avea nevoie de un espressor.

Înainte de a face o astfel de achiziție, trebuie să știi că un espressor performant te va ajuta întotdeauna să obții cel mai bun gust al cafelei, o textură cremoasă și o spumă de lapte la fel ca aceea realizată de un barista. Mai jos, găsești principalele tipuri de espressoare existente pe piață și câteva caracteristici ale fiecăruia, ca să-l poți alegi ușor pe cel potrivit nevoilor tale. 

Espressor manual

Un espressor manual este cel care te va ajuta să prepari licoarea ta preferată după ce îl alimentezi cu aromata cafea râșnită. Este simplu de utilizat, pentru că funcțiile sale sunt limitate și, de cele mai multe ori, are incluse doar un rezervor pentru apă și o pompă cu aburi, care va ajuta la prepararea cafelei. Totuși, va trebui să măsori cantitatea de cafea și să o cumperi gata măcinată. Aparatul este ușor de utilizat, dar asigură-te că îl cureți corespunzător, astfel încât să nu se umple de calcar.  

Espressor cu capsule

Printre cele mai populare modele de espressoare se regăsește și cel cu capsule. Principalul motiv este că e simplu de folosit și are dimensiuni reduse, astfel că poate fi amplasat în cel mai mic loc din bucătărie sau din birou. Tot ce trebuie să faci este să-l cuplezi la o priză și să-i umpli periodic rezervorul cu apă. Alege, apoi, capsulele preferate, cu espresso scurt, lung, ristretto sau chiar variantele cu lapte, latte ori cappuccino. 

Espressor cu monodoze

O altă opțiune o reprezintă espressorul care funcționează cu monodoze sau cialde. Acestea sunt de sine stătătoare, confecționate în general din hârtie (există și varianta din plastic) și conțin cantitatea optimă pentru realizarea unui espresso. Utilizarea lor este deosebit de facilă. Tot ce trebuie să faci este să pui monodoza în filtrul aparatului și să apeși butonul de preparare; în mai puțin de un minut, vei avea în ceașcă o cafea de calitate superioară, fără să fie nevoie să o macini, să o măsori sau să o tasezi. De asemenea, nici nu va fi nevoie să cureți după, căci trebuie doar să scoți monodozele și să le pui în coșul de gunoi, fără să se împrăștie cafeaua. Ai grijă, totuși, când le arunci să nu se scurgă lichid, fiindcă acesta este, probabil, destul de fierbinte.

Espressorul de cafea automat sau semiautomat

Cele mai comode aparate de cafea sunt cele care au capacitatea de a prepara băutura printr-o simplă apăsare de buton. Acestea sunt espressoarele automate sau semiautomate. În prima categorie, intră cele care au încorporate, pe lângă rezervorul de apă, filtrele, o râșniță de cafea sau un dispozitiv de spumare a laptelui. De cealaltă parte, cele semiautomate nu au, de regulă, râșnița inclusă, ci va trebui să adaugă cafeaua deja măcinată. Bugetul alocat unui espressor automat este mai mare decât pentru unul manual sau cu capsule, însă rezultatul este pe măsură. Vei obține cafeaua preferată în doar câteva secunde, cu o aromă desăvârșită dată de râșnirea pe loc a boabelor. În plus, dacă preferi variantele cu lapte, te vei bucura de un latte sau de un cappuccino cremos ca la cafenea. 

Pe piața există numeroase tipuri de espressoare, cu diverse funcții și accesorii, așa că alegerea unui astfel de aparat poate deveni dificilă. După ce te-ai documentat cu privire la modul lor de funcționare și ai stabilit bugetul pe care-l ai la dispoziție, vei putea decide în consecință, astfel încât aparatul să-ți ofere o cafea perfectă pentru gustul tău.