Încălzirea locuinței este vitală în perioadele reci, atât pentru a-ți oferi confortul de care ai nevoie, cât și pentru a proteja locuința de deteriorări. O casă care nu este încălzită se degradează mai repede decât una neîncălzită, ne atrag atenția specialiștii, iar pentru a încălzi eficient o locuință este nevoie să iei în calcul suprafața acesteia, dar și tipul sistemului de încălzire. Iată care sunt cele mai eficiente sisteme de încălzire și cum te pot ajuta acestea să te bucuri de cât mai mult confort termic.
Sisteme de încălzire pe bază de peleți și brichete
Atât în zonele rurale, cât și în cazul locuințelor care nu sunt racordate la alimentare cu gaze sunt recomandate centralele termice pe bază de peleti din rumegus si brichete. Acest sistem îți permite să încălzești spațiile rapid, fără consumuri ridicate și adesea chiar cu costuri mai mici decât în cazul încălzirii pe bază de gaze naturale.
În plus, folosirea combustibilului solid îți oferă posibilitatea de a folosi un produs natural pentru încălzire, care nu va elibera noxe ca urmare a arderii. Tot ce va trebui să faci este să depozitezi peleții în locuri uscate, astfel încât să te poți bucura de puterea acestora de aprindere.
Vei vedea, de asemenea, că peleții au o putere mai mare de ardere și un randament mai bun decât alte tipuri de combustibili, iar secretul constă în faptul că aceștia sunt de fapt deșeuri lemnoase care trec prin procese de compactare ce le permit să ardă constant, nu rapid.
Centrale termice pe gaz
Centralele termice pe gaz sunt o opțiune foarte bună pentru încălzirea locuințelor, mai ales în zonele urbane. Centralele pe gaz nu au un consum foarte mare, ceea ce înseamnă un randament ridicat.
Ele pot fi folosite atât pentru încălzire, cât și pentru prepararea apei calde menajere, iar aceste aspecte constituie un plus de confort. Singura problemă în cazul centralelor termice pe gaz este faptul că poate fi dificil să obții autorizația. Pe de altă parte, pot exista și mici neplăceri care țin de realizarea sistemului de evacuare a gazelor arse, un aspect esențial pentru autorizare.
Centrale termice electrice
Aceste tipuri de centrale sunt eficiente prin prisma consumurilor mici și a randamentului. În plus, aceste tipuri de centrale nu emit noxe și nu poluează aerul cu dioxid de carbon. Ca și în cazul centralelor termice pe bază de peleți și lemne, aceste tipuri de centrale se folosesc cu succes în zonele rurale, acolo unde nu există o rețea de alimentare cu gaze naturale.
Sisteme de încălzire în pardoseală
Dacă vrei să te bucuri de confort chiar și la nivelul extremităților inferioare, atunci poți opta pentru sisteme de încălzire în pardoseală. Aceste sisteme folosesc o rețea de țevi și tuburi prin care poate trece agentul termic.
Sistemele de încălzire în pardoseală pot fi montate în șapă sau chiar la nivelul suprafeței finale, iar finisajele pot include placajele ceramice sau anumite tipuri de parchet (triplu stratificat sau din lemn masiv).
Sisteme cu panouri solare
Panourile solare sunt strâns legate de conceptul de energie verde, așa că sunt o soluție performantă de încălzire a locuinței. Sistemele cu panouri solare pot fi folosite atât în cazul clădirilor rezidențiale, cât și în cazul apartamentelor. Pentru apartamente însă este nevoie de obținerea unei autorizații din partea primăriei.
Sistemele de încălzire în pardoseală prezintă avantajul ușurinței în utilizare și mentenanța redusă. Încălzirea locuinței se face rapid, iar la nivel de confort se constată o creștere. Încălzirea la nivelul pardoselii îmbunătățește circulația sângelui și reduce senzația de picioare reci.
Alegerea unui sistem potrivit de încălzire trebui să aibă în vedere și dimensiunea camerelor și a spațiilor, așa că optează pentru sisteme de încălzire care să aibă o capacitatea destul de mare pentru a acoperi toate aceste necesități.