Cazurile de supraponderalitate și obezitate au crescut foarte mult în ultimii ani, fiind o urmare firească a stilului de viață nesănătos și a dietei dezechilibrate. Consecințele în planul sănătății nu au întârziat să apară:
- hipertensiune arterială;
- diabet de tip 2;
- apnee in somn;
- accidente vasculare;
- probleme ale articulațiilor;
- afecțiuni ale coloanei vertebrale;
- hemoroizi;
- afectarea fertilității;
- probleme sociale (discriminare).
Obezitatea este o boală cronică, cu un risc major asupra sănătății. Cel mai bun indiciu al acesteia este Indicele de Masă Corporală (IMC), care se calculează după formula greutate (kg)/[înălțimea (m)]². Astfel, în funcție de IMC, se obține:
- 25-29,99 = supraponderalitate
- 30-39,99 = obezitate
- peste 40 = obezitate morbidă
Pacienții cu obezitate obțin rezultate nesatisfăcătoare prin metodele de slăbire clasice (combinația dietă – exerciții fizice). În plus, nici medicamentele pentru slăbit nu oferă rezultate satisfăcătoare (preț ridicat, efecte secundare numeroase, rezultate slabe). Soluția care este tot mai căutată în ultimii ani este chirurgia obezității. Succesul de care se bucură bariatria se datorează rezultatelor pe termen lung și recuperării rapide a pacientului. Cu toate acestea, trebuie spus că operația de micșorare a stomacului nu este considerată un moft, are indicații foarte clare și, odată operat, pacientul trebuie să urmeze un regim de viață sănătos și echilibrat.
Scăderea în greutate se poate realiza prin două moduri:
- fie prin reducerea dimensiunii stomacului, ceea ce înseamnă că se scade aportul de hrană;
- fie prin scurtarea tractului intestinal.
Intervențiile chirurgicale cele mai eficiente în chirurgia obezității sunt:
-
- micșorare de stomac cu inel gastric: se efectuează laparoscopic. Se montează un inel gastric din silicon care se poate regla ulterior și care împarte stomacul în 2 părți inegale care comunică între ele prin canalul permis de inel. Cu cât inelul este mai strâns, cu atât mai puține alimente sunt consumate. Procedura este reversibilă, în sensul că inelul poate fi îndepărtat, iar stomacul își recapătă forma inițială. În urma procedurii, se poate îndepărta aproximativ jumătate din excesul ponderal. Spitalizarea în vederea acestei proceduri nu depășește 24 de ore.
- gastrectomia longitudinală (gastric sleeve): prin această intervenție se elimină aproximativ 80% din stomac, este vorba despre porțiunea marii curburi, zona în care se află centrii foamei și de unde se secretă grelina (hormonul apetitului). Stomacul se va transforma într-un tub (80-100 ml), procedura având rolul de a obține senzația de sațietate mult mai repede. Excesul ponderal se reduce cu până la 70%, iar spitalizarea durează între 4-6 zile.
- micșorarea stomacului (gastric bypass): este o intervenție cu indicații clare pentru persoanele cu obezitate morbidă (IMC 40-50) și care suferă de diabet zaharat, boală de reflux gastro-esofagian, tulburări de alimentație. Presupune realizarea unui rezervor gastric de 15-20 ml care este conectat la intestinul subțire. Principiul este acela că alimentele ajung în contact cu sucurile gastric şi pancreatic mai târziu. Excesul ponderal se reduce cu până la 80%, iar spitalizarea durează 4-6 zile.
Chirurgia obezității este recomandată în următoarele cazuri:
- dacă alte metode de slăbire nu au dus la succesul dorit;
- dacă IMC depășește 40 kg/m²;
- dacă pacientul suferă de alte afecțiuni asociate.
Avantajele operației de micșorare a stomacului sunt evidente:
- o reducere semnificativă în greutate;
- reducerea riscului de boli grave sau ameliorarea acestora;
- sarcina devine posibilă după ce pacienta ajunge la greutatea optimă, iar alimentația este diversificată.
Pe de altă parte, este bine de știut că operația de micșorare a stomacului prezintă riscuri, de aceea este foarte important ca pacientul să respecte toate indicațiile medicului.
În același timp, în timpul intervenției pot să apară complicații precum:
- sângerare internă: apare în primele ore după operație.
- fistulă gastrică: în urma apariției unui orificiu, conținutul acidului gastric se revarsă în abdomen, ceea ce poate duce la peritonită.
- apariția cheagurilor de sânge: se pot preveni cu anticoagulante înainte de intervenție.
- infecții: la nivelul plăgii.
- grețuri.
- vărsături.
- anemie.
Operația de micșorare a stomacului nu este o modă, este o procedură medicală cu indicații foarte clare și care presupune, în cele mai multe cazuri, o schimbare dramatică a stilului de viață pentru pacient.