Tusea este un simptom comun al infecțiilor de tract respirator. Aceasta poate fi de două tipuri – seacă și productivă. Cea seacă este uscată, în timp ce tusea productivă presupune eliminare de mucus. Pe lângă tratamentul recomandat de medic, anumite remedii naturale pot ajuta la ameliorarea tusei și durerii în gât. Iată 7 remedii pentru tusea la copii!
-
Hidratare
În timpul infecțiilor de tract respirator, hidratarea are o importanță deosebită. Apa este un element care se găsește în cantități mari în organism. Aceasta ajută sistemul imunitar să funcționeze corespunzător și să lupte cu infecția. În plus, ajută la umidificarea căilor respiratorii și fluidizarea mucusului (1).
O regulă simplă este să îi oferi pe zi câte un pahar cu apă pentru fiecare an de viață. Spre exemplu, un copil cu vârsta de 2 ani necesită minim 2 pahare cu apă pe zi (1). Apa se găsește și în alimente, în special în fructe, legume, lapte și iaurturi. Dacă cel mic refuză alimentele, va avea nevoie de mai multă apă (1).
Oferă-i lichide la fiecare 1-2 ore. Este important ca acesta să consume frecvent lichide calde (nu fierbinți), pentru ameliorarea tusei, durerii în gât și congestiei nazale. Supele strecurate și infuziile de plante sunt opțiuni bune (2).
-
Nalbă mare
Rădăcina de nalbă mare s-a dovedit eficientă în ameliorarea iritației gâtului și tusei, datorită proprietăților sale emoliente (2). Aceasta se găsește în compoziția multor produse naturiste și medicamente pentru tuse la copii, cum ar fi siropuri de tuse. Nalba mare poate fi utilizată, însă, abia după vârsta de 3 ani.
-
Ghimbirul
Datorită proprietăților antiinflamatorii, ghimbirul poate ameliora tusea uscată sau astmatică. De asemenea, ar putea ajuta la reducerea durerilor în gât (2). Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai, însă se găsește și în unele siropuri pentru tuse. Acesta nu trebuie administrat, însă, la copiii mai mici de 2 ani.
-
Miere
Mierea are proprietăți antibacteriene și emoliente, fiind demonstrat științific faptul că ameliorează tusea (1, 2). Așadar, este o idee bună să îndulcești ceaiul copilului cu miere. De asemenea, îi poți administra câte o linguriță de miere de câteva ori pe zi.
În orice caz, reține faptul că mierea nu trebuie consumată de copiii sub 1 an, din cauza riscului de botulism (boală fatală, cauzată de toxina botulinică) asociat cu acest aliment (1). De asemenea, trebuie evitată de persoanele cu alergie la albine.
-
Soluții saline
Soluțiile saline pentru nas sunt disponibile în farmacii și se utilizează cu ajutorul unei seringi speciale pentru nas. Acestea ajută la eliminarea mucusului și pot fi utile mai ales noaptea, când cel mic se trezește din cauza tusei (1).
În cazul copiilor mari, poate fi utilă și gargara cu apă sărată. Se amestecă jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță și se face gargară timp de câteva secunde, de mai multe ori pe zi (2).
-
Ridicarea capului în timpul somnului
Tusea poate fi mai puțin severă dacă cel mic are capul mai sus decât restul corpului, în timpul somnului. Poți folosi o pernă mare sau poți ridica marginea saltelei, prin plasarea unui prosop rulat dedesubt. Totuși, copiii sub 1 an și jumătate nu trebuie să doarmă pe perne (1). Este indicat, însă, să ceri sfatul medicului înainte de a utiliza acest remediu.
-
Umidificator
Umidificarea aerului ajută la menținerea hidratării căilor respiratorii și la fluidizarea mucusului. Atunci când acestea sunt uscate, tusea și durerile în gât se agravează (1). Utilizează un umidificator, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, însă nu uita să îl cureți în mod regulat.
Prin urmare, încearcă aceste metode simple pentru ameliorarea simptomelor de răceală în cazul copilului tău. Nu uita că, în această perioadă, are nevoie, de asemenea, de multă odihnă și de o alimentație variată.
Referințe:
- Norris, Taylor. “How to Treat a Cough in Toddlers at Home.” Healthline, Healthline Media, 30 Aug. 2018, www.healthline.com/health/parenting/toddler-cough-remedy. Accessed 15 Jan. 2023.
- Leonard, Jayne. “What Can I Do to Make My Cough Go Away?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 27 June 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/322394. Accessed 15 Jan. 2023.