6 procedee de sudură și cum alegi aparatul potrivit

928
6 procedee de sudură și cum alegi aparatul potrivit

Atunci când vrei să alegi un aparat de sudură, este important să iei în considerare procedeele folosite care să te ajute să-ți duci proiectele la bun sfârșit. Citește articolul pentru a descoperi 6 procedee de sudură și cum alegi aparatul potrivit pentru acestea! 

Procedee de sudare prin topire 

Sudarea manuala cu arc electric  

Prin acest procedeu de sudare, între electrod și piesă se produce un arc electric, iar căldura degajată topește piesele care se sudează. Este cel mai frecvent procedeu folosit la realizarea îmbinărilor prin sudare. 

Arcul electric topește prin acțiune directă o parte din metalul de bază și din cel de adaos, creând băi de metal lichid care, atunci când se răcesc, dau naștere cordonului de sudură.  

În funcție de nevoile tale, poți alege un invertor sau un transformator de sudură cu ajutorul căruia să execuți acest procedeu. 

Sudarea cu arc electric sub strat de flux 

Sudarea cu arc acoperit sub strat de flux reprezintă procedeul cel mai frecvent pentru sudura automată sau semiautomată. Electrodul pentru sudura cu arc electric descoperit este, în acest caz, înlocuit de o sârmă înfășurată pe un tambur, care se consumă pe măsură ce se derulează. 

Fluxul care acoperă arcul electric reprezintă, de fapt, o pulbere minerală care se depune pe piesele sudate. Acesta nu se împrăștie în afara cusăturii mulțumită ghidajelor. Pe lângă faptul că are rol stabilizator, protejează arcul și furnizează elementele de aliere. De asemenea, fluxul neconsumat poate fi salvat cu ajutorul unui furtun de recuperare. 

Pentru sudarea cu arc electric sub strat de flux, un invertor de sudură este mai mult decât potrivit. 

Sudarea cu arc electric în mediu de gaz protector 

În cazul sudării cu arc electric în mediu de gaz protector, protecția băii de metal topit se face cu ajutorul unui curent de gaz inert. Cum? Acesta acoperă arcul format între electrod și piesă. 

Metalele neferoase, așa cum sunt nichelul, aluminiul și oțelurile speciale, pot fi sudate cu ajutorul gazelor inerte ca heliul și argonul, în vreme ce pentru oțelurile carbon se folosește dioxidul de carbon. 

Sudarea cu arc electric în mediu de gaz protector se poate realiza cu ușurință cu ajutorul unui aparat de sudură MIG/MAG cu reglare manuală

Procedee de sudare prin presiune 

Procedeele de sudare prin presiune sunt, cu precădere, pentru uz industrial. Întrucât este vorba de utilaje speciale, astfel de aparate de sudură nu sunt disponibile pentru bricolaj sau uz domestic. 

Sudarea cap la cap prin rezistență  

Sudarea cap la cap prin rezistență se folosește pentru îmbinarea țevilor, a tablelor și a profilelor mici, așa cum sunt șinele de cale ferată. Piesele care trebuie îmbinate sunt prinse între bancurile mașinii de sudat, una în continuarea celeilalte, acestea fiind parcurse de curent electric cu tensiune redusă și intensitate ridicată.  

Capetele pieselor sunt aduse în stare maleabilă prin încălzire, iar acesta este momentul în care bancurile mașinii aplică presiune mecanică asupra pieselor, realizând astfel sudarea lor. Bavura care se formează în zona de îmbinare din cauza presiunii trebuie înlăturată înainte de răcirea pieselor. 

Sudarea in puncte 

Prin sudarea prin puncte se realizează niște mici nuclee numite „nituri” între fețele a două table. Acest procedeu de sudare este un bun exemplu al efectului Joule-Lenz: piesele se încălzesc în regiunea celor doi electrozi până ajung în stare plastică, moment în care se exercită presiune, rezultatul fiind întrepătrunderea moleculelor și formarea unui punct de sudură în formă lenticulară. 

Procedeul este ideal pentru îmbinarea tablelor subțiri și pentru sudarea profilelor din tablă subțire formate la rece. În cazul în care se utilizează aparate de sudură dotate cu mai multe perechi de electrozi reglabili, atunci productivitatea este sporită, întrucât se pot forma mai multe puncte de sudură simultan. 

Sudarea în linie 

Sudarea în linie este foarte similară cu sudarea prin puncte, cordonul de sudură fiind alcătuit dintr-o serie de puncte care se suprapun parțial. Aparatul de sudură, în schimb, arată puțin diferit, întrucât electrozii sunt înlocuiți cu două role care antrenează prin rotire piesele ce trebuie sudate. 

Acțiunea curentului electric și presiunea aplicată de role determină formarea cordoanelor de sudură continue și etanșe. Procedeul este ideal pentru îmbinarea tablelor cu grosimi de maxim 4 mm. 

Oricât de ușor ar părea un procedeu de sudură, asigură-te că urmărești toate instrucțiunile și că îți iei toate normele de siguranță! Vei avea nevoie de echipament de protecție și de o zonă de lucru special amenajată.

 Mult succes!