5 moduri prin care poți reduce costurile facturilor!

260
5 moduri prin care poți reduce costurile facturilor!

Costurile facturilor dau mari bătăi în ultima vreme, pentru că au crescut considerabil –  mai ales dacă ne referim la cele pentru electricitate și gaz. Nu se întâmplă doar la noi, ci în toate țările UE, așa că modalitățile de a face economie la utilități au devenit un subiect la ordinea zilei.

Ne alăturăm și noi discuțiilor pe această temă și îți oferim câteva sfaturi cu ajutorul cărora poți reduce costurile facturilor mai suportabile. 

Montează-ți panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice produc curent gratis, folosind ca resursă lumina soarelui. De aceea, merită să investești într-un sistem fotovoltaic care să-ți asigure cel puțin parțial necesarul zilnic de energie electrică.

Poți folosi panourile fotovoltaice pentru alimentarea locuinței, sau le poți monta doar pentru garaj, magazie sau iluminatul curții. Indiferent de opțiune, vei beneficia gratuit de o cantitate de curent electric care dispare din facturi,  iar astfel se reduce și costul pe care trebuie să-l achiți furnizorului.

Dacă vrei să-ți instalezi un astfel de sistem, alege panourile fotovoltaice de la Masif, pentru a avea garanția unor produse de cea mai bună calitate. 

Instalează un termostat

Dacă folosești o centrală termică pentru încălzirea locuinței, îți recomandăm să instalezi și un termostat, pentru că acesta va reduce considerabil consumul de gaz. Cu ajutorul acestuia poți seta temperatura dorită pe timp de zi și pe tip de noapte, iar termostatul va controla centrala, astfel încât aceasta să pornească doar când temperatura scade sub pragul dorit.

Astfel, centrala nu va funcționa în permanență, ci doar atât cât e nevoie pentru a menține confortul termic, consumând mai putină energie termică. 

Folosește iluminatul cu senzori

Iluminatul exterior consumă curent, iar dacă nu ai apelat la varianta sugerată de noi mai devreme, acest consum se va resimți în facturi. Nu poți nici să renunți definitiv la iluminat pentru că aceasta ar însemna să umbli cu lanterna prin curte, însă o soluție economică și eficientă este iluminatul cu senzori de mișcare.

Becurile stau stinse atunci când nu e este neapărat nevoie de ele și se aprind după lăsarea întunericului, doar în momentul în care senzorii detectează mișcare. Bineînțeles că astfel se reduce consumul și odată cu el costurile facturilor de curent. 

Setează o temperatură potrivită pentru apa caldă

Cu cât temperatura apei calde menajere setate din centrală este mai mare, cu atât crește consumul de energie dar și cel de apă. Aceasta pentru că centrala va folosi o cantitate mai mare de gaz pentru a încălzi apa la temperatura dorită, iar atunci când o vei folosi, vei avea nevoie să o combini cu apă rece.

Așadar, nu are niciun rost să încălzești apa la 60 de grade pentru a o „potrivi” apoi  cu apă rece, dublând astfel consumul. Mult mai eficient este să setezi o temperatură a apei calde cuprinsă între 35 și 45 de grade Celsius, acestea fiind valori suportabile când speli sau faci duș. 

Profită de căldura solară

Dacă am început lista cu energia solară revenim la acest aspect, de această dată referindu-ne alt tip de instalații. În afară de panourile fotovoltaice, poți folosi și panouri termice, care sunt tot panouri solare, însă folosesc căldura soarelui.

Cu ajutorul lor poți obține apă caldă menajeră cu un consum minim de resurse. Panourile termice sunt compuse din mai multe tuburi din metal în care este transferată apă rece, cu ajutorul unei pompe electrice. Fiind expuse la soare panourile se încălzesc, iar în acest mod se încălzește și apa din interiorul lor. Aceasta este evacuată apoi cu ajutorul aceleiași pompe și poate fi folosită instalațiile sanitare din baie și bucătărie. 

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, rezultatele se vor vedea la primele facturi, care vor avea costuri considerabil mai mici decât cele precedente.