5 beneficii pe care le aduce joaca în relația părinte-copil

268
5 beneficii pe care le aduce joaca în relația părinte-copil

Relațiile părinte-copil sunt incredibil de importante în viața celui mic. Este important ca părinții să își facă timp pentru a le vorbi copiii lor, pentru a le oferi îndrumare și sprijin, dar și pentru a-i asculta. De asemenea, este important ca toți copiii să se simtă apreciați și respectați, iar părinții să le ofere dragoste și înțelegere. Părinții ar trebui să-și încurajeze copiii să-și exprime sentimentele și să-și învețe limitele și valorile personale. Prin crearea unei relații pozitive și deschise, cei mici vor învăța să aibă încredere și să se bazeze pe părinții lor la nevoie, așa că vor avea mai multe șanse să vină la ei pentru sfaturi și sprijin.

Cum să creezi o legătură strânsă cu juniorii tăi

Crearea unei legături puternice și strânse cu puiul tău începe prin petrecerea unui timp de calitate cu el. Pentru a ajunge aici:

 • Fă-ți timp să vorbești cu el, să îi pui întrebări și să asculți răspunsurile;
 • Arată-i interes pentru viața și pasiunile lui;
 • Arată-i dragoste și afecțiune și spune-i că ești mereu disponibil să vorbești dacă are nevoie de tine;
 • Asigură-te că stabilești reguli și așteptări în familie, dar dă dovadă de flexibilitate și fii dispus să faci unele compromisuri dacă este necesar;
 • Arată respect față de copilul tău și încurajează-l să-și exprime propriile opinii;
 • Găsește activități pe care le puteți face împreună, cum ar fi să gătiți, să jucați jocuri de societate sau să mergeți în aventuri în aer liber. Iar dacă vremea nu e propice, poți găsi aici jocuri de masă pentru toate vârstele, de care vă puteți bucura în toate momentele libere.

Beneficiile jocului cu puiul tău

 • Dezvoltarea legăturii 

Dacă ai un copil mic, trebuie să știi că joaca împreună cu el va ajuta la crearea unei legături puternice precum și la promovarea comunicării sănătoase. 

 • Dezvoltarea abilităților importante

De asemenea, jocul împreună ajută la dezvoltarea abilităților fizice, mentale și cognitive ale celui mic. 

 • Stimularea gândirii critice și de rezolvare a problemelor

Prin joc, poți superviza și încuraja rezolvarea problemelor, gândirea critică și creativitatea. 

 • Creșterea stimei de sine

De asemenea, poți susține creșterea stimei de sine a copilului, îi poți oferi experiențe noi și îl poți ghida cum să interacționeze cu toți cei din jur.

 • Crearea de amintiri

Să te joci împreună cu puștiul tău este, de asemenea, o modalitate excelentă de a petrece timp de calitate împreună și de a crea amintiri care vor dura toată viața.

Cum gestionezi lipsa timpului

Din păcate, cu toții suntem prinși între responsabilitățile traiului de zi cu zi și dorința de a petrece timp alături de cei dragi. Lipsa timpului poate fi o problemă atunci când vine vorba despre jocul alături de copii. Poate fi dificil să echilibrăm munca, familia și alte obligații cu timpul necesar pentru a petrece timp de calitate cu juniorii noștri. Cu toate acestea, este important să ne facem timp pentru joacă, deoarece aceasta are un impact pozitiv asupra dezvoltării și bunăstării lor. 

Dacă ești interesat de acest subiect, trebuie să știi că există câteva strategii pe care le poți folosi pentru a profita la maximum de timpul pe care îl ai cu puiuții tăi. De exemplu, puteți căuta activități distractive care nu necesită mult timp, cum ar fi să mergeți împreună la cumpărăturile pentru aprovizionarea casei, să mergeți la plimbare sau să faceți împreună treburile casnice. În plus, stabilirea unor sesiuni săptămânale de joacăși respectarea acestora vă poate asigura că vă faceți timp pentru a petrece împreună timp de calitate.

Jocul este o parte importantă a relației părinte-copil, deoarece poate ajuta la stimularea unei legături de încredere, înțelegere și companie între părinte și copil. În acest fel, vei avea ocazia să îl cunoști mai bine pe cel mic și să te bucuri alături de el de emoția și provocările copilăriei. Jocul poate ajuta la crearea unui sentiment de securitate și confort într-o relație, oferind în același timp oportunitatea perfectă pentru exprimarea creativă și rezolvarea problemelor. De asemenea, poate ajuta la reducerea stresului, la creșterea stimei de sine și la încurajarea comunicării și a cooperării.