4 reguli de igienă pe care trebuie să le respecți

872
4 reguli de igienă pe care trebuie sa le respecți

Respectarea regulilor de igienă devine în timp un automatism, o obișnuință cu care ne-am deprins din copilărie. În cazul în care am uitat importanța respectării acestor reguli elementare, pandemia ne-a reîmprospătat tuturor memoria, reamintindu-ne cât de importante sunt aceste gesturi simple, pentru sănătatea noastră și a celor din jur.  

Ne-am gândit să facem o scurtă recapitulare a principalelor reguli de igienă care nu trebuie niciodată ignorate. 

Spală-te pe mâini

Mâinile intră cel mai frecvent în contact cu diferite suprafețe care pot fi contaminate cu bacterii virusuri și alți agenți patogeni, mai ales dacă e vorba de suprafețe atinse de mai multe persoane. Astfel, ne putem contamina ușor, iar cea mai simplă și eficientă cale de a evita acest risc este să ne spălăm pe mâini.

E obligatoriu să facem acest lucru înainte și după masă, dar și după folosirea toaletei. Mâinile trebuie spălate bine cu apă și săpun, indiferent că folosim săpunul clasic, săpun lichid sau dozatoare pentru săpun spumă. De asemenea, se recomandă spălarea mâinilor de fiecare dată când ajungem acasă, Dacă ai intrat în contact cu suprafețe ce pot fi contaminate și nu ai posibilitatea să te speli pe mâini, e indicat să ai la tine un flacon cu gel dezinfectant, pe care să-l folosești. 

Spală-te pe dinți

Alături de spălatul mâinilor, spălatul de dinți este a doua regulă esențială de igienă pe care copiii o învăță încă de mici. Din păcate, România este foarte deficitară la acest capitol, numărându-se printre țările cu cel mai scăzut consum de pastă de dinți, decât media europeană.

Este important să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi, prima dată dimineața, după ce ne dăm jos din pat, iar a doua oară după cină, înainte de a merge la culcare. Dacă avem posibilitatea, ar fi perfect dacă ne-am spăla pe dinți și după masa de prânz, ca și după fiecare gustare de peste zi. În acest mod, împiedicăm dezvoltarea bacteriilor nocive care se pot dezvolta în cavitatea bucală și care sunt principala cauză a cariilor și altor afecțiuni orale. 

Fă duș zilnic

Nu trebuie să lăsăm să treacă nicio zi fără a face cel puțin un duș, de preferat seara, după ce ajungem acasă. Dacă vara facem asta de mai multe ori pe zi pentru a înfrunta mai bine canicula, trebuie să ne păstrăm obiceiul și în sezonul rece. Ideale ar fi două dușuri pe zi, unul dimineața, înainte de a pleca la job, iar cel de-al doilea, la sfârșitul zilei. În felul, acesta pielea se curăță de bacteriile care se dezvoltă ușor pe suprafața corpului. 

Acoperă-ți nasul și gura când strănuți

Cu toții am prins o mică răceală sau chiar o gripă în sezonul rece, însoțite întotdeauna de strănut sau tuse. În astfel de situații, e recomandat să evităm pe cât posibil zonele aglomerate, pentru a nu risca să-i îmbolnăvim și pe alții. Virusurile care produc răceala și gripa, precum și cel responsabil de apariția Covid-19, se transmit pe cale aeriană, prin particule de secreții provenite de la persoanele infectate. Aceste particule cu încărcătură virală ajung în aer atunci când vorbim, tușim sau strănutăm, fiind apoi inspirate de cei din jurul nostru. De aceea, atunci când tușim sau strănutăm, trebuie să ne acoperim de fiecare dată nasul și gura cu o batistă sau șervețele faciale delicate, care vor împiedica particulele contaminate să se răspândească în atmosferă.  

O regulă mai nouă cu care a trebuit să ne obișnuim cu toți odată cu izbucnirea pandemiei este legată de purtarea măștii de protecție, în special în zonele aglomerate și în spațiile publice închise. Până când pericolul reprezentat de coronavirus va dispărea, va trebui să considerăm și această regulă la fel de importantă ca cele enumerate mai sus.