Generatoarele de curent sunt indispensabile în cadrul gospodăriilor care se află mai departe de o sursă sigură de energie electrică, dar mai ales pentru a te asigura că nu există niciodată posibilitatea de a rămâne într-o pană totală.
De asemenea, orice pasionat de proiecte pentru casă trebuie să aibă la îndemână un astfel de aparat, care generează energia necesara sculelor electrice folosite afară sau chiar în atelierul personal.
Îți prezentăm principalele tipuri de generatoare și te ajutăm să afli care este cel potrivit pentru tine.
- Generatoare de curent portabile
Cele mai cunoscute și la îndemână generatoare de curent sunt cele portabile. Acestea îți permit să le folosești în diferite locații, fie că este vorba de curtea locuinței tale sau atunci când trebuie să efectuezi o lucrare la un client.
Alege un generator de curent pe benzină, deoarece această gamă este mai diversă decât cea de aparate pe motorină. De asemenea, ai posibilitatea să optezi pentru un generator cu emisii reduse de CO2, în special dacă îl vei folosi foarte des și vrei să fii mai prietenos cu mediul.
Dacă nu ai nevoie de o putere semnificativă, poți achiziționa un generator de curent monofazat, care are, în general, o putere de pana la 10 kW. Acesta poate fi folosit pentru a oferi putere ustensilelor electrice pe care le folosești la exterior sau pe teren.
Generatoarele trifazate au o putere mai mare și pot fi folosite pentru a susține instalațiile electrice. Acestea sunt recomandate dacă locuiești într-o zonă rurală, în care penele de curent sunt la ordinea zilei. Puterea maximă oferită de acestea poate ajunge pana la 500 kW.
- Generatoare de curent staționare
Generatoarele staționare sunt aparatele care îți asigură independența energetică și sunt recomandate pentru locațiile în care nu există o sursă stabilă de curent. De asemenea, acestea se pot folosi dacă vrei să organizezi un eveniment în natura și ai nevoie de un aparat suficient de puternic pentru câteva zile.
Generatoarele staționare sunt potrivite și pentru zona în care vrei să instalezi o seră sau dacă ai o mică fermă. În acest fel nu trebuie să te îngrijorezi pentru întreruperile de curent și ce efect ar avea acestea asupra businessului tău.
Acestea îți oferă un timp mai lung de funcționare continuă, care poate ajunge la 8 ore, dar și prețurile acestora sunt mai ridicate decât în cazul celor portabile.
- Generatoare de curent pe benzină, diesel sau gaz
Un criteriu important de alegere a generatorului îl reprezintă combustibilul pe baza căruia funcționează acesta. Iată câteva caracteristici de avut în vedere:
- Generatorul pe benzină
Indiferent de tipul de generator, cel care funcționează pe benzină este de dimensiuni mai mici și mai ușor decât cel pe motorină. De asemenea, ai la dispoziție mai multe modele, iar prețurile sunt mai prietenoase cu diverse bugete.
- Generatorul pe motorină
Aceste modele sunt mai puternice, complexe și, desigur, mai scumpe. În general, avantajul motorinei este reprezentat de un consum redus de combustibil, deci cost de utilizare mai mic. Deoarece majoritatea generatoarelor pe motorină au carcase insonorizate, produc mult mai puțin zgomot decât cele pe benzină și au un randament mai bun.
- Generatorul pe gaz
Nu în ultimul rând, ai opțiunea de a alege un generator pe gaz. Acesta reprezintă cea mai bună variantă dacă vrei să optezi pentru un stil de viață cât mai eco. Mai mult decât atât, costurile întreținerii vor fi mai reduse decât în cazul celor cu benzină. De asemenea, există și modele hibrid, care pot funcționa și cu benzină.
Fii mereu pregătit și asigură-ți cea mai de încredere sursă pentru situațiile neprevăzute cu ajutorul unui aparat performant și de calitate.