19 caracteristici ale polistirenului

588
19 caracteristici ale polistirenului

Este greu să ne imaginăm cum ar fi arătat viața noastră fără polistiren. Dar ce putem spune cu certitudine este că polistirenul are numeroase utilizări: în proiecte de izolare termică a clădirilor (atât rezidențiale, cât și comerciale și industriale), în industriile alimentară (ca ambalaj de unică folosință), farmaceutică și medicală (unde este utilizat pentru dispozitive medicale, ambalajele medicamentelor) și în diverse proiecte decorative. 

Există trei tipuri de polistiren, fiecare cu alte caracteristici, iar acest lucru poate îngreuna alegerea polistirenului potrivit planurilor tale. Vorbim mai jos despre diferențele dintre polistirenul expandat, extrudat și grafitat, precum și despre particularitățile fiecăruia dintre aceste tipuri de materiale polimerice.

Polistiren expandat (EPS)

Acest tip de polistiren are o structură aerată și este permeabil la vapori. Pentru că nu permite formarea condensului în interiorul pereților, se folosește cu precădere la izolarea termică a fațadelor și la termoizolații exterioare.

Concret, principalele caracteristici ale polistirenului expandat, cele care-l fac, de altfel, să fie un material potrivit pentru izolări exterioare, sunt:

  1. permeabilitate: are o structură celulară, cu pori deschiși, ce permit trecerea vaporilor;
  2. greutate redusă;
  3. rezistență mică la compresiune și șocuri mecanice: își modifică ușor forma, ceea ce-l face potrivit ca material de protecție pentru ambalaje;
  4. stabilitate termică: își păstrează forma și volumul la temperaturi înalte;
  5. este mai ieftin decât alte materiale folosite la izolarea termică; 
  6. nu elimină gaze toxice, însă în caz de incendiu eliberează un fum înecăcios;
  7. nu este biodegradabil, ci se sparge în bucăți foarte mici și eliberează toxine în mediul înconjurător.

Polistiren extrudat (XPS)

Polistirenul extrudat este un material cu grad ridicat de impermeabilitate, mai rezistent decât polistirenul expandat. Acesta se utilizează la izolarea termică a subsolurilor, a pardoselilor industriale, a teraselor și balcoanelor. Izolațiile la soclu se fac tot cu polistiren extrudat, datorită rezistenței ridicate la compresiune. 

Iată și alte caracteristici ale acestui material izolator: 

  1. structură densă, cu pori închiși;
  2. bună conductivitate termică;
  3. rezistență ridicată la compresiune și șocuri mecanice: acesta este, de altfel, motivul principal pentru care xps-ul (aici vorbim în special despre polistiren de 5 cm și polistiren de 10 cm) este folosit și la izolarea fundațiilor;
  4. grad redus de absorbție a umezelii, ceea ce, pe de o parte, îl face potrivit pentru izolarea subsolurilor umede, iar pe de altă parte implică utilizarea unor adezivi cu aderență mare;
  5. durabilitate mare în timp;
  6. nu se sfărâmă cu ușurință la manevrare;
  7. nu este nociv în condiții normale, însă în caz de incendiu poate emana vapori toxici.

Polistiren grafitat (GPS)

Polistirenul grafitat este un material termoizolator similar celor două tipuri de polistiren despre care am vorbit mai sus, cu deosebirea că, la acesta, perlele de stiren sunt învelite în grafit. Îmbogățirea cu grafit are drept rezultat creșterea rezistenței termice a materialului. Se folosește cu succes la termoizolarea caselor verzi.

Iată și alte caracteristici ale polistirenului grafitat:

  1. economisește cu 20% mai multă energie decât polistirenul expandat;
  2. razele UV îi provoacă supraîncălzirea, motiv pentru care nu trebuie niciodată depozitat în bătaia directă a soarelui;
  3. este mai costisitor decât EPS-ul;
  4. este mai subțire decât polistirenul expandat;
  5. poate fi fabricat folosind materiale reciclate și, teoretic, poate fi reciclat la rândul lui (în unitățile în care există utilaje speciale pentru măcinarea și topirea polistirenului).

Caracteristicile diferite ale celor trei tipuri de polistiren determină utilizări variate ale acestora. Ține cont de ele în alegerea tipului de polistiren pentru proiectele tale viitoare!