10 tipuri de glafuri pentru amenajari interioare

636
10 tipuri de glafuri pentru amenajari interioare

Glafurile sunt elemente de protecție a zonelor de geam, dar și produse care pot schimba în totalitate aspectul acestora. Află ce opțiuni de materiale ai la dispoziție și care sunt cele mai cunoscute tipuri de glafuri, astfel încât și tu să îți poți amenaja în mod corect locuința.

Glafuri din travertin chituit și lustruit pentru interior

Glafurile interioare trebuie să se potrivească cu stilul ales pentru încăperi. Travertinul este unul dintre cele mai versatile materiale, care se potrivește deosebit de bine atât în cadrul stilului modern, cat și în cadrul stilului clasic, rustic sau minimalist. Este cunoscut faptul că 

glafurile din travertin utilizate la interior conferă eleganță spațiilor, rafinament și strălucire, așa că le poți utiliza pe acestea indiferent de tipul camerelor pe care le amenajezi. 

Glafuri din granit

Dacă vrei să amenajezi zona ferestrelor într-un mod cât mai elegant și extravagant, atunci granitul s-ar putea să fie soluția de care ai nevoie. Granitul este un material deosebit de rezistent, astfel că vei putea decora glafurile cu jardiniere sau ghivece fară a te mai preocupa de greutatea acestora. 

Glafuri din ardezie

Un material similar granitului, atât la nivel de rezistență, cât și la nivel de estetică și culoare, este ardezia. Ardezia este formată prin răcirea magmei la suprafață și prin procese de metamorfoză a materiei

Glafuri din marmură

Marmura este un material deosebit de elegant, format prin cristalizarea și sedimentarea rocilor. Coloristica plăcilor de marmură este una special, care se situează de cele mai multe ori în registrul nuanțelor pastel. 

Totuși, culoarea plăcilor de marmură depinde foarte mult de zona din care se face extracția, pentru că vei vedea că există nuanțe unice de marmură, cu adevărat superbe, în tonuri de verde, gri, roșu, cărămiziu sau negru.

Glafuri din granit nechituit

Granitul nechituit se potrivește și el lucrărilor de realizare a glafurilor interioare, porozitatea acestuia fiind de mare ajutor mai ales în cazul spațiilor cu o umiditate ridicată. Granitul nechituit se potrivește cel mai bine mai ales în cadrul amenajărilor rustice, aspectul său contribuind la obținerea unei amenajări de calitate. 

Glafuri din tablă 

Tabla, tratată și vopsită, poate fi folosită pentru a realiza glafurile la interior. Pentru că nu există intemperii rolul de protecție al glafurilor este minim, așa că lei vei putea folosi fără probleme. Vei vedea că există glafuri gata tăiate, pe dimensiuni prestabilite, sau se poate face debitarea în funcție de dimensiunile de care ai tu nevoie. 

Glafuri din lemn

În general glafurile din lemn sunt mai puțin utilizate, tocmai pentru că zona ferestrei este una care prezintă variații de temperatură și umiditate. Totuși, dacă glafurile sunt protejate cu ceară și lucrate în mod corect ele vor putea oferi confortul utilizării și frumusețea unui spațiu deosebit de elegant, cu accente rustice. 

Glafuri din faianță

Unele tipuri de faianță pot oferi aspectul de care ai nevoie și o structură eficientă, însă dezavantajul pe care îl aduc acestea constă în faptul că amenajarea se face din bucăți de plăci. În unele cazuri poți crea chiar amenajări cu ajutorul brâielor din faianță, adică a acelor centuri de plasă cu piatră naturală, care se montează pe pat de mortar. 

Glafuri din mozaic

În unele cazuri mozaicul va oferi un aspect deosebit de plăcut, mai ales dacă optezi pentru o amenajare de tip sare și piper. Poți folosi de asemenea și spărtură de piatră naturală pentru a obține mozaicul, astfel încât în final să te poți bucura de o amenajare deosebită.

Glafuri din ciment

Glafurile din ciment sunt o soluție potrivită dacă nu vrei să investești în materiale de acoperire. Doar aplică un mortar de reparații, un coment alb și o vopsea lavabilă, iar în final vei beneficia de suprafețe curate și împrospătate.